Bavette Himalaya zoutsteen

Bavette vinkenlap recept | BBQuality

Inleiding

Deze keer gaan we de bavette bereiden op een Himalaya zoutsteen. Deze geven aan het gerecht een heerlijke ziltige smaak en daarom hoef je na de bereiding het vlees alleen maar met gemalen peper op smaak te brengen. 

Voorbereiding

We gaan gebruik maken van een een BBQ met directe hitte, wellicht makkelijk om een zone te maken waar geen kooltjes liggen onder het rooster.

Leg de bavette uit de koelkast afgedekt op een snijplank.

Bekijk even de groene puntasperges aan de uiteinden, mocht deze een beetje droog eruit zien, snijd er een stukje van 0,5 cm af. Snijd van de lente ui de wortelzijde en 5 cm van de groene delen af.

Leg de punt asperges en de lente ui in een schaaltje en meng de olijfolie erdoor. Maal wat peper en zeezout over de groente.

Snijd van de groene uiteinden mooie dunne ringen om later over het vlees te strooien.

Verwarm de zoutsteen, makkelijkste is in de oven op 200°C. Je kunt de steen direct bij het aanzetten erin leggen, want het is van belang dat deze geleidelijk opwarmt. Leg je de steen direct boven de hete kolen, dan heb je kans dat deze barst.

Bereiding van de bavette

Wanneer de kolen heet zijn, gaan we eerst de lente ui en de groene puntasperges grillen op een rooster. Wanneer deze mooi gegrild zijn, leg je deze in een vuurvaste schaal of skillet en afgedekt met alufolie. Deze kun je nog even afgedekt op het rooster zetten (beetje aan de zijkant) zodat ze nog een beetje doorkunnen garen.

Leg dan de zoutsteen (verwarmd uit de oven) op het rooster en zorg dat deze goed heet is. Vervolgens de bavette er op bakken. Je kunt een kerntemperatuurmeter gebruiken voor de juiste garing of een beetje op gevoel. Een paar minuten per zijde kan genoeg zijn, beetje afhankelijk van de dikte. Tot een kerntemperatuur van 50°C, tijdens het rusten zal deze nog iets stijgen naar een medium gegaarde bavette.

Wanneer de bavette de gewenste garing heeft, halen we de bavette eraf en voor 5 minuten inpakken in aluminiumfolie. Zorg dat de groene puntasperges en de lente ui warm en gaar zijn.

Haal na 5 minuten de bavette uit de aluminiumfolie en snijd deze kops op de draad van het vlees. Maal wat peper over het vlees en strooi wat ringetjes van lente ui erover. Direct samen met de groene puntasperges en lente ui serveren.


Smakelijk eten!!!