Koud gerookt zalm recept
Inleiding
Ieder jaar met kerst maak ik weer koud gerookte zalm voor familie en vrienden. De koud gerookte zalm wordt gebruikt voor een carpaccio, op een toastje, in een salade, door een pasta, etc.
Ik zal hieronder dan ook in dit koud gerookte zalm recept uitleggen hoe je de zalm koud moet roken. Hierna kan je zelf bepalen wat je er mee gaat doen.
Voor het koud roken houd ik 24, 24, 15, 24 aan, waarbij dit voor het aantal uur staat.
- 24 uur in de droge pekel
- 24 uur drogen
- 15 uur roken, waarom 15 uur? Omdat mijn koud rook generator ongeveer 15 uur rookt en dan is de rook mot op ;-)
- 24 uur laten rusten
Ingrediëntenlijst
- Koud gerookte zalm:
- 1 zalmzijde met vel van ongeveer 1500 gram
- Droge pekel:
- 300 gram grof zeezout
- 100 gram bruine bastard suiker
- klein handje gekneusde jeneverbessen
- paar takjes verse dille
Extra toevoeging:
-Een heel klein beetje Ocean Umami van Saus.Guru.
Dit heb ik deze keer toegevoegd omdat ik van de koud gerookte zalm een sushi wil maken en de Ocean Umami hier mooi bij past.
Stap 1
Bij het koud roken van de zalm gaan we de zalm eerst 24 uur droog pekelen.
Dep de zalm droog met een keukenrol, controleer of de zalm vrij is van graten en leg deze in een schaal.
Maak de droge pekel door alle ingrediënten met elkaar te mixen en strooi dit over de zalm heen, zodat deze helemaal is bedekt.
Dek de schaal af met folie en zet deze in de koelkast voor 24 uur.
Stap 2
Haal de zalm uit de koelkast en spoel onder de koude kraan alle ingrediënten van de zalm af.
Maak de zalm goed schoon en dep deze droog met een keukenrol.
Leg de zalm nu onafgedekt terug in de koelkast voor 24 uur, het liefst op een rekje zodat de luchtstroming overal om de zalm heen kan en mooi kan drogen.
Stap 3
Maak de BBQ klaar met de koud rook generator. Ik gebruik hiervoor een mix van appel, beuk en eiken mot.
Bij mij brand de rook generator ongeveer 15 uur wat ik voldoende vind voor de zalm.
Stap 4
De moeilijkste stap van allemaal…. De zalm is klaar en je moet nu proberen om minimaal 24 uur van je zalm af te blijven ;-).
We gaan de zalm dus 24 uur laten rusten voordat we deze aan gaan snijden.
In mijn geval had ik de zalm pas een paar dagen later nodig en heb ik de zalm vacuümverpakt.
Tuurlijk kan je wel even een klein stukje af snijden om te proeven maar de zalm zal na 24 uur alleen maar beter smaken.
Eet smakelijk!
Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.