• Recept
  • Ingredienten
  • Bestellen

Lams-uiensoep recept

Lams-uiensoep recept | BBQuality

Inleiding

Lams-uiensoep recept

De Franse uiensoep is een klassieker op elke menukaart van elke Bistro (bijna) waar dan ook ter wereld. Een goed gevulde soep met ui, heel veel ui. Deze BBQuality versie lijkt hier heel erg op: de warme, zoete smaak van de ui maar met de subtiele verfijnde smaak van lamsvlees. Uiteraard met het meest herkenbare onderdeel van de klassieke uiensoep: een stukje toast met gesmolten kaas.

Dit lams-uiensoep recept kan je gewoon lekker binnen maken, het hele huis zal heerlijk geuren tijdens het trekken van de bouillon, maar ook op de BBQ kan je maken! Check dan wel even bij je partner of je zijn of haar mooie soeppan op de BBQ mag zetten 😉

Ingrediëntenlijst

Lamsbouillon

  • 500 gram lamsschenkel (mocht je extra vlees willen dan neem je 750 á 800 gram)
  • 2 uien
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 5 takjes peterselie met steeltjes
  • 5 takjes selderij met steeltjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes

Uiensoep

  • 1 liter lamsbouillon
  • 600 gram uien
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels ongezouten roomboter
  • 4 sneden witbrood
  • geraspte kaas jong belegen

Extra benodigdheden

  • Grote soeppan
  • 4 oven/vuurvaste soepkommen
  • eventueel een mandoline (of duikbril)
  • braadpan

Lamsbouillon

Snij de lamsschenkel(s) in een paar grote stukken en doe deze in een grote soeppan. Vul deze met water totdat de stukken lamsvlees goed onderwater staan en breng dit aan de kook.

Pel de ui en snij deze in kwarten, maak de prei schoon en snij deze in grove stukken van 5 centimeter. Doe dit ook met de stengels selderij. Snij het kontje van de winterpeen en snij deze in de lengte door en dan in grove stukken van 5 cm.

Plet de ongepelde knoflook lichtjes met het blad van een mes en doe alle
groente en kruiden bij het (wild) kokende water. Breng het water terug aan de kook en draai daarna het vuur laag en laat dit circa 4 uur trekken.

Schep het eerste half uur regelmatig het schuim van de soep en controleer om het uur wat het peil van het water is. Vul het eventueel aan als er te veel groenten “bloot” komen te liggen.

Vis met een schuimspatel de stukken lamsvlees uit de bouillon. Zeef de bouillon (en vis kleinere stukjes lamsvlees ook tussen de groente prut uit). Misschien is het overbodig om te zeggen maar zeef de soep niet boven de gootsteen maar boven een pan/grote kom: het zou zonde zijn om de rijke lamsbouillon per ongeluk weg te spoelen.

Houdt het lamsvlees apart en kook de bouillon in tot je ongeveer een liter overhoudt.

Uiensoep

In het laatste uur dat de bouillon aan het trekken is kan je alvast beginnen met de uiensoep:

Pel de uien en snij deze in zo dun mogelijke ringen (een mandoline is nu echt heel erg makkelijk – en anders zet je een duikbril op tegen de tranende ogen: heeft je gezin ook nog een extra uitlach momentje)

Smelt op een middelhoog vuur in een grote braadpan de boter en voeg de
uienringen toe. Bak (regelmatig roeren) de uien in ongeveer 40 minuten goudbruin.

Zeef de bloem over de uien en bak dit ook nog 5 minuten mee.
Steek uit de boterhammen alvast 4 rondjes uit (welke ruim in je soepkommen passen) en toast deze lichtjes (in oven, broodrooster, op de grill: net wat je wilt).

Als de bloem 5 minuten meegebakken heeft giet je langzaam de gezeefde
lamsbouillon erbij en roer je goed door (vergeet niet de bodem lekker mee te schrapen).

Pulk of snij het lamsvlees in kleine stukjes. Stukjes kraakbeen, restjes vel die wat rubberig zijn en zo, haal je er uiteraard tussenuit. Meng het vlees door de soep en laat dit nog 10 minuten op een middelhoog vuur pruttelen. Breng lekker stevig op smaak met peper en zout.

Doe de lams-uiensoep in de soepkommen en leg er een stukje toast op, bestrooi dit met kaas (er mag gerust ook wat kaas in de soep vallen: het hoeft niet perfect te zijn) en grill deze even in de oven (of met een brûlée brander/ one-minute lighter) tot de kaas goed gesmolten is.

Smakelijk eten!

Maak je mijn lams-uiensoep recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodbyosfa en ik plaats je gerecht in mijn story.

comments comments

Keuken Frans
Voorbereidingstijd 00:30
Bereidingstijd 04:00
Aantal personen 4 personen

  • Lamsbouillon
  • Lamsschenkel
    500 gram
  • Uien
    2
  • Winterpeen
    1
  • Prei
    1
  • Bleekselderij
    2 stengels
  • Peterselie met steeltjes
    5 takjes
  • Selderij met steeltjes
    5 takjes
  • Knoflook
    2 tenen
  • Laurierblaadjes
    2

  • Uiensoep
  • Lamsbouillon (die je zelf gemaakt hebt)
    1 liter
  • Uien
    600 gram
  • Bloem
    2 eetlepels
  • Ongezouten roomboter
    2 eetlepels
  • Witbrood
    4 sneden
  • Geraspte kaas jong belegen

  • Extra benodigheden
  • Grote soeppan
  • Oven/vuurvaste soepkommen
    4
  • Braadpan
  • Optioneel een mandoline
Print dit recept