- Recept
- Ingredienten
- Bestellen
Lamsschenkel met Griekse twist

Leuk dat je dit leest!
Leuk dat je dit leest!
Dit keer een leuke variant van stoof met lamsschenkel. Voor dit recept gebruik ik een gietijzeren pan, of dutch oven, een bbq of grillpan.
Dit gerecht kan je op iedere hittebron maken, zolang je maar een pan kan gebruiken. You like wat you see? Lees dan vooral verder 😉

Lamsrub
1 dag voor je het recept gaat maken zet je het vlees in de rub. Daarvoor neem je:
30 gram knoflookpoeder
30 gram gedroogde tijm
30 gram versgemalen peper
30 gram gedroogde oregano
80 gram BBQuality all purpose rub
*) bovenstaande is voor 1 lamsschenkel, verdubbel de hoeveelheid naarmate het aantal lamsschenkels wat je wilt maken


Mixen ingrediënten
Doe alle ingrediënten in een kom en mix goed door elkaar. Bestrijk de lamsschenkel royaal met olijfolie en zet de schenkel in de lams rub. Zorg dat alle delen goed bedekt zijn met het kruidenmengsel.
Dek de lamsschenkel af met vershoudfolie en zet tenminste voor 24 uur weg.
Ingrediënten lamsstoof
Voor de stoof:
5 tomaten
2 tenen knoflook
1 halve rode ui
1 groen paprika
1 kleine peen
1 eetlepel Harissa puree (let op, Harissa is zeer pikant) (verkrijgbaar bij Turkse supermarkt) (eventueel vervangen door tomatenpuree)
500 ml kippenbouillon
Indien je het in huis hebt een scheutje ouzo of sambuca
Boeketje:
Dragon
Tijm
Rosmarijn
Oregano


Snijden ingrediënten lamsstoof
Snijd je tomaten half door, deel de helft in tweeën en ontdoe van zaadlijst
Snijd je wortel, en paprika in grove brunoise
Snijd je uien in halveringen
Snijd de knoflook klein
Bindt de kruiden bij elkaar met een bindtouw tot een mooi boeketje
Aanzetten lamsschenkel
Zet de lamschenkel aan in de dutchoven, of gietijzeren pan in een 50-50 mix van olijfolie en bakboter.
Laat de lamsschenkel zachtjes kleuren tot deze mooi goudbruin is. (Schrik niet, deze kleur raak je kwijt bij het stoven, maar geeft een erg lekkere smaak aan je geheel)
Wanneer je lamsschenkel de juiste kleur heeft neem uit de pan en zet weg.

Stoven in de DO
Zorg voor medium hitte in de pan en zet de tomaten aan met een eetlepel Harissa puree en laat 3 minuten garen, in hetzelfde boter mengsel als waarin je de lamsschenkel hebt gebakken.
Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en laat verder garen.
Wanneer de groenten beetgaar zijn, voeg de kippenbouillon toe, plaats de schenkel in het midden en voeg het boeketje toe.
Zorg voor lage hitte in de pan en laat het geheel sudderen. Waarschijnlijk staat het vlees niet geheel onder. Draai daarom de lamsschenkel om de 15 minuten even om.
Het gehele gaar proces neemt ongeveer 45 minuten tot een uur in beslag.
Wanneer de schenkel gaar is neem je deze uit de pan. Haal de deksel van de pan en laat de stoof inkoken tot deze een mooie dikte heeft, indien nodig een klein beetje binden met bloem.
Grande finale:
Neem een aubergine en snijd deze in een dikke plak van 1,5 tot 2 centimeter over de gehele lengte van de aubergine. Snijd de aubergine kruislinks tot een halve centimeter in. Bestrijk de aubergine aan beide zijde met olijfolie, peper zout.
Grill de aubergine aan beide zijde tot deze een mooi grill ruitje heeft.

Opmaak bord
Neem een brioche broodje en snijd de korst er af tot je een vierkant reepje hebt, van 1,5 bij 1,5 cm en ongeveer 6 tot 8 cm lang. Deze reepjes heb je 4 per bord nodig.
Smeer alle zijde van het reepjes in met olijfolie, en grill aan alle zijde aan, tot het een mooi streepje heeft.
Plaats de aubergine op een bord, en doe er een aantal lepels tomaten stoof op. Schik de lamsschenkel tegen de aubergine en maak van de brioche broodjes een mooi bouwwerkje. Maak het geheel af met wat groen, en een dotje crème fraîche op de tomaten stoof.

Eet smakelijk!
Eet smakelijk!
Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.
Algemeen
Ingredienten
Lamsstoof:- Lamsschenkel
- Tomaten5 stuks
- Knoflook2 tenen
- Rode ui1 halve
- Groene paprika1 stuk
- Kleine peen1 stuk
- Harissa puree1 eetlepel
- Kippenbouillon500 milliliter
Lams Rub:- Knoflookpoeder30 gram
- Gedroogde tijm30 gram
- Versgemalen peper30 gram
- Gedroogde oregano30 gram
- BBQuality all purpose rub80 gram
Boeketje:- Dragon
- Tijm
- Rozemarijn
- Oregano
Grande finale:- Aubergine1 stuk
- Brioche-broodje1 stuk
- Olijfolie
- Crème fraîcheKlein beetje
comments comments