• Recept
  • Ingredienten
  • Bestellen

Mac’s Man Pie

Mac's Man Pie - BBQuality

Introductie

De meeste mannen staan nou niet echt niet bekend om hun stoere taartbakavonturen. Het zijn dan ook meestal de dames die allerlei heerlijke taarten uit de hoge hoed toveren. Om daar een klein beetje verandering in te brengen hierbij een recept voor een stoere Man Pie. Sorry, maar “mannentaart”, dat kan echt niet hoor. Natuurlijk gaan we deze op de barbecue maken, en wat is een Man Pie zonder vlees? Dus gaat dat er zeker ook in, en onderwijl drinken we een lekker biertje. Of twee. En dames (en taartbakkende mannen) lees ‘Man Pie’ met een knipoog! En, knijp je andere oog dicht voor de calorieën (voor deze ene keer).

Deze Man Pie bestaat uit 3 onderdelen.

• Het deeg

• De vulling

• De topping

De bereidingswijze

Meng de suiker en het zout, met de boter in een keukenmachine (of mix het met de hand). Meng de ingrediënten op hoge stand, tot een crèmig / luchtig mengsel is ontstaan. (Indien nodig schraap dan met een spatel af en toe de zijkanten los in de kom, zodat alles goed mee gemengd wordt).

Klop het ei, en de melk samen even door met een vork. Dan zal het straks beter mengen, en voeg dit bij het mengsel in de machine. Laat dit op gematigde snelheid in elkaar opgaan. (Eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat ik dit niet helemaal voor elkaar kreeg. Dat was niet te zien aan het eindproduct)

Voeg dan als laatste de bloem toe, en meng dit tot alles is opgenomen. Ook hier weer: Indien nodig schraap dan met een spatel af en toe de zijkanten los in de kom. Hierdoor wordt alles goed gemengd. Probeer niet te lang te mixen, aangezien dat je deeg niet ten goede komt. Haal alles uit de kom, en leg dit op een met bloem bestoven werkblad. Mocht het deeg ietsje te nat/ klef zijn, meng er dan nog een klein beetje bloem doorheen. Vorm een platte bal van het deeg, verpak deze in huishoudfolie, en leg dit voor minimaal 1 uur in de koelkast. (Dit deeg kan je prima tot een 3 tal dagen voor gebruik al voorbereiden.)

En dan..

Haal het deeg uit de koelkast, en de huishoudfolie, en leg dit weer op je met bloem bestoven werkblad. Strooi tevens ook wat bloem op het deeg, en rol het uit tot je een egale ronde vorm hebt. Deze is net voldoende groot om je bakvorm mee te kunnen vullen (incl opstaande rand). Alles wat je te veel uitrolt, gaat ten koste van de dikte van je bodem of rand. Smeer de bakvorm in met een beetje boter, of spuit deze in met speciale bakspray. Rol het deeg voorzichtig om je deegroller, leg dit bovenop je bakvorm. Laat dit langzaam in de vorm zakken. Verdeel het deeg met je handen, tot het overal goed in de vorm zit. Let hierbij op, dat het niet scheurt. Prik met een vork gaatjes rondom in het deeg (bodem en zijkanten van de bakvorm). Hierdoor kan lucht ontsnappen tijdens het blind bakken.

Neem je stuk bakpapier, en verfrommel dit in je handen. Haal dit vervolgens weer uit elkaar. (Hiermee voorkom je scherpe kanten welke je deeg zou kunnen beschadigen). Leg het bakpapier op je deeg in de bakvorm, en leg hier de keramische, of droge bakbonen op. Het bakpapier met de bonen voorkomt het omhoog komen van je deeg tijdens het blind bakken). Plaats je bakvorm in een inmiddels gereedstaande barbecue indirect op 175°C, en bak deze voor 20 minuten.

Na 20 minuten haal je het bakpapier met de bonen er uit, en plaats je de bakvorm voor nog zo’n 10 minuten terug. Haal de bakvorm uit de barbecue, en laat deze afkoelen tot later.

De vulling

In de vulling heb ik zowel runder- als varkensgehakt gebruikt. Nu zou je natuurlijk kunnen gaan vragen waarom ik dan geen half om half gehakt heb genomen. Je kan half om half gehakt gebruiken, echter had ik de kans om gehakt van Duroc varkens te kiezen.

Duroc varkens zijn wat vetter als “gewone varkens”. Dat weet ik nog wel van mijn betere pancetta’s (die waren ook van Duroc), en vetter betekent meer smaak!

(En het is een recept, dus daar mag je je eigen draai aangeven!)

Bereidingswijze vulling

Voor je begint met het bakken e.d, is het wijs om eerst de Mise-en-place te doen. (Oftewel alle voorbereidingen waaronder klein snijden/ raspen/ schillen, afwegen/ meten. Maar ook klaar zetten voor gebruik straks, en eventueel tafel dekken). Snij de ui, selderij, verse tijm en knoflook fijn. Zet dit apart, en houd daarbij de knoflook gescheiden van de ui en selderij. Meet de cayennepeper, zwarte peper, het paprikapoeder, en de oregano af. Zet dit ook apart. Doe dit ook met de Worcestershire saus, en de sherry azijn. Bereid de runderbouillon voor (blokje/ poedertje/ vers).

Rasp ook de aardappels. Wacht hier echter tot het laatste moment, want als je te lang wacht met het verwerken van de aardappels in de pan, dan zullen deze bruin gaan worden (door bepaalde enzymen). Dit bruin worden doet niets af aan de smaak. Het ziet er echter wat minder uit zullen we maar zeggen. Ook nu gebruik ik weer de Dutch Oven, en in dit geval alleen maar om de vulling te bereiden.

Doe de boter of olie in de pan en fruit hierin de ui met de selderij, tot deze mooi zacht en glazig zijn geworden. Dan doe je de knoflook er bij, en bak je dit voor 1 of 2 minuten mee met de ui en selderij. Voeg dan het runder-, en varkensgehakt, de tijm, paprikapoeder, zwarte peper, cayennepeper en oregano toe. Bak hierbij het gehakt los en bruin. Daarna mogen de geraspte aardappels, de worcestershire saus, de azijn en de runderbouillon erbij. Dit laat je nog 10 minuten onder af en toe roeren zachtjes pruttelen. Giet hierna de inhoud van de DO in een vergiet, laat dit uitlekken, en afkoelen.

Bereidingswijze topping

Doe de, double cream, roomkaas, limoen rasp, tijm en peper en zout in een schaal. Meng dit vervolgens goed door elkaar heen.

Het opbouwen van de Man Pie

Eindelijk gaan we dan alle drie de afzonderlijk voorbereide onderdelen samenvoegen. Voor het vullen heb ik nog het deeg welke over de rand hing voorzichtig afgebroken, door bovenop de rand te drukken met mijn duim. Anders krijg je het later niet uit de vorm. (Met een mes kan ook, maar dan bestaat de mogelijkheid dat de bakvorm beschadigd). Giet het afgekoelde gehakt mengsel in de voorgebakken korst, en verdeel hierover de topping.

Verdeel de topping egaal over het gehakt mengsel, en plaats je Man Pie in je barbecue. Bak je man Pie in zo’n 60 – 80 minuutjes (let op, dit is een indicatie) op ongeveer 180°C af tot er een mooie bruin kleur op is gekomen, en je kaas / room mengsel lekker bubbelt. 10 – 20 minuutjes laten rusten, om je Man Pie vervolgens aan te kunnen snijden.

Conclusie

Al met al redelijk wat werk, maar het is ontzettend leuk om te doen. Buiten dat is het ook nog eens erg lekker ook. Echt comfortfood, dus mannen…

Ik zeg “eet smakelijk”

Mac

comments comments

  • Deeg
  • Kop bloem
    1⅓
  • Kop suiker
    ¼
  • Ongezouten boter
    55 gr
  • Zout
    ¼ tl
  • Ei
    1
  • Melk
    40 ml
  • Springvorm ∅ 20 of 22 cm
  • Keramische bakbonen/ of droge bonen
  • 1 vel bakpapier
  • Vulling
  • Rundergehakt
    250 gr
  • Varkensgehakt
    250 gr
  • Klontjes boter
    2
  • Ui
    1
  • Selderij stengels
    2
  • Knoflook
    3 tn
  • Verse tijm
    1 el
  • Cayennepeper
    1 ½ tl
  • Zwarte peper
    1 ½ tl
  • Paprika poeder (mild/ zoet)
    ¼ tl
  • Oregano
    1 tl
  • Geraspte rode vastkokende aardappel
    1 ½ kop
  • Worcestershire saus
    1 ½ tl
  • Sherry azijn (of rode wijn-/ balsamico azijn)
    1 ½ tl
  • Runderbouillon
    1 kop
  • Topping
  • Roomkaas
    225 gr
  • Double cream
    ¾ kop
  • Verse tijm
    1 ½ tl
  • Limoen zest
    ½ tl
  • Zout en peper
Print dit recept