Palette de poissons recept

Palette de poissions recept visgerecht | BBQuality

Palette de poissons recept

Palette de poissons recept. Een fantastische plank vol heerlijke vis, schaal- en schelpdieren.

Op een cederhouten plank bereidde zeebaars met gesmoorde zeekraal, gamba's piri piri, gegrilde coquilles met geklaarde boter, saffraan en salie. En als laatste op de huid gegrilde rode mulfilet met een basilicum olie. Allemaal heerlijkheden uit ons assortiment.

Naast een complete plank, kun je er ook voor kiezen om de gerechten apart te serveren.

Ingrediënten

Zeebaars op cederhout gegaard:

Rode mulfilet met basilicum olie:

 • 225 gram rode mulfilet (4 stuks)
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 15 gram basilicum blaadjes
 • peper en zout
 • 1/4 teen knoflook
 • sap van een partje limoen

Coquilles met boter saffraan salie:

 • 4 coquilles
 • 100 gram roomboter ongezouten
 • 6-8 steeltjes saffraan
 • 3 blaadjes salie
 • gemalen chili vlokken en zout

Gamba's piri piri:

 • 250 gram gamba’s/grote garnalen 
 • 2 tenen knoflook
 • 1/4 verse rode peper
 • 1 eetlepel gehakte peterselie
 • 1 deciliter olijfolie
 • 1 afgebakken stokbrood of plat brood

Voorbereiding

We beginnen met de voorbereiding. De zeebaars in de pekel.

Spoel de zeebaars schoon en controleer of deze in zijn geheel geschubd is. Maak nu het pekelwater. Los het zout op en leg dan de zeebaars 2 uurtjes (onder water) in de pekel. Spoel deze daarna af, maak de zeebaars droog en vul deze vervolgens met een paar takken dille en plakjes limoen.

Geklaarde boter met saffraan en salie

Vervolgens gaan we de boter klaren. Je smelt de 100 gram roomboter op laag vuur en gaat het wit scheiden. Je giet heel rustig de geklaarde boter uit de pan en laat het wit achter. Het wit gebruik je verder niet. Doe de geklaarde boter in een pan en verwarm deze, absoluut niet te heet of bruin laten worden. Voeg 6 á 8 draadjes saffraan en de zeer fijn gesneden salie toe. Breng op smaak met zout en een paar slagen gemalen chilivlokken.

Basilicum olie

Snijd 15 gram basilicumblaadjes zeer fijn. Snijd een 1/4 knoflookteen fijn. Doe dit in een vijzel en maal het fijn. Doe er vervolgens 3 eetlepels olijfolie bij. Breng op smaak met een paar druppels limoensap, peper en zout.

Bereiding

Zeebaars op cederhout gegaard

Bereid je BBQ voor op grillen. Je gaat de rookplank boven de kolen leggen met de zeebaars er bovenop. De onderkant van de plank gaat rook afgeven. Zorg voor een temperatuur in je BBQ met deksel van ongeveer 110°-125° Celsius. Gaar de zeebaars tot een kerntemperatuur van 60° Celsius. Blancheer de zeekraal en spoel deze daarna af met koud water. Roerbak de geblancheerde zeekraal vlak voor het serveren nog even kort in een beetje olijfolie of met een klein klontje boter.

Je kunt voor het serveren van de zeebaars alvast de huid eraf halen of je laat deze zitten. Leg de gesmoorde zeekraal er vlak voor het serveren bij.

Rode mulfilet met basilicum olie

Controleer de rode mulfilet op graatjes en dep deze droog. Strooi op de filetzijde een beetje peper en zout en smeer wat olijfolie op de huidzijde om plakken te voorkomen. Grill de rode mulfilet op de huid. Haal ze er vervolgens voorzichtig af, totdat je de filet ziet garen. Laat ze nagaren op de filet. De filets zijn dun en zijn dus in een paar minuten klaar.

Bedruip voor het serveren de rode mulfilet met de basilicum olie.

Gamba's piri piri

Verhit 1 deciliter olijfolie in een skillet. Voeg 1 eetlepel gehakte peterselie, 2 geperste tenen knoflook en ringen van 1/4 rode peper toe. Voeg vervolgens de garnalen toe en laat ze rustig garen in de olie. Dit duurt ongeveer 5 minuutjes.

Serveer met wat gesneden stokbrood, heerlijk om in de smaakvolle olie te dopen.

Coquilles met boter saffraan salie

Dep de coquilles droog. Wrijf de coquilles in met wat olijfolie en grill ze vervolgens ongeveer 2 minuten per kant  op het rooster boven de kolen, bij voorkeur een gietijzeren rooster. 

Bedruip de Coquilles met de geklaarde boter met saffraan en salie.

Eindresultaat

Een geweldige visplank om te serveren! Een warm gerookte zeebaars op cederhout met een frisse smaak van de limoen en dille gecombineerd met de ziltige zeekraal. Heerlijke gamba's met olie waar je het brood in kan soppen, wat een smaak. Kort gegrilde coquilles met een saffraan salie botersaus en als laatste de fijne rode mulfilet met een kruidige basilicum olie.

Smakelijk eten!!!

Maak je dit palette de poissons recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.