Spiesen

Longhaas skewer recept met spinata romana en gebakken groenten met manchego | BBQualityKlassieker

Wat van oudsher echt een klassiek BBQ gerecht is, is de vleesspies. Want vlees aan een stokje is vooral op een rooster erg praktisch en snel klaar.

Vroeger verkochten mijn vader en ik het standaard bij elk geleverd BBQ pakket. Iedereen die ging BBQ-en wilde er sowieso saté bij hebben. Want saté is toch eigenlijk voor Nederlandse BBQ begrippen een traditioneel gerecht.

En het is natuurlijk niet zo moeilijk te raden waar deze traditie vandaan komt. Eetgewoontes ontstaan eigenlijk altijd uit cultureel erfgoed en wat er lokaal voorhanden is. Dit komt bij ons natuurlijk door ons verleden met Indonesië. Want daar komt het gerecht oorspronkelijk vandaan.

Kamado

Maar met de opkomst van de kamado BBQ zoals de Big Green Egg, Basterd, Monolith enzovoort was de spies even naar de achtergrond verdwenen. Want met zulke BBQ’s wilde je juist vlees lang en langzaam bereiden en werden bepaalde stukken vlees ineens minder populair. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Want de spies is weer helemaal terug als je het ons vraagt.

Varianten

En terecht. Het is juist leuk om je eigen spies of marinade te maken. Mensen worden tegenwoordig steeds creatiever en gaan in hun eigen keukens aan de slag voor het perfecte originele gerecht of die heerlijke marinade. En als je er zelf eenmaal mee aan de slag  gaat kom je erachter dat het eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk is. Vandaar dat ik jullie nog een paar tips wil geven welke stukken vlees eigenlijk allemaal geschikt zijn en hoe je ze het beste kan bereiden.

Varkensvlees

Bij varkens wordt traditioneel kophaas gebruikt voor de saté van de haas. De kophaas zit vast aan de varkenshaas en is net zo mals als varkenshaas. Het heeft alleen een minder mooie vorm vandaar dat je in restaurants eigenlijk alleen maar varkenshaas in plaats van kophaas op de kaart ziet staan.

Maar daarnaast zijn er twee andere stukken die verrassend lekker zijn om ook eens te proberen. De eerste die ik noem is een spies van varkensnek of procureur (zelfde stuk vlees, alleen een andere naam). Dit zie je vaak nog wel in de Griekse keuken dat ze daar Souvlaki spiesen bijvoorbeeld van maken. En het tweede stuk is een spies van buikspek. Daar wordt ook vaak een heerlijke saté van gemaakt. Het mooie van deze stukken vlees is dat ze allebei wat vetter zijn en daardoor een wat langere bereiding nodig hebben, Deze kun je perfect op je kamado bereiden. Gaar ze langzaam op een niet te hoge temperatuur zodat het vet in het vlees kan smelten. En er blijft een heerlijk stuk mals vlees over met ontzettend veel smaak.

Rundvlees

Rundvlees spiesen zie je bij ons wat minder op de BBQ maar ze kunnen verrassend lekker zijn. Alleen is het belangrijk dat ze niet te gaar worden en dat is vaak het probleem. Ongeacht welk stuk rundvlees je als spies bakt. Zorg dat deze nooit boven de 50-55 graden komt anders worden ze droog en zijn ze minder mals. Wil je ze liever rood houden, haal ze dan bij 45 graden van de BBQ.

Stukken waar ook biefstukken van gesneden worden zijn altijd geschikt als spies. Zoals bij ons onze Angus puntjes (kogelbiefstuk) en ossenhaaspuntjes. Deze zijn nog malser dan de Anguspuntjes. Maar wil je nu een keer een leuke en originele runderspies maken moet je eens een Picanha proberen. Dit komt uit Brazilië. Laat het vet erop zitten en maak een mooie grote spies. Draai hem wel regelmatig zodat ook de vetkant lekker een beetje smelt. Echt supersmaakvol en totaal anders.

Maar ook longhaas is een geweldig stukje vlees om een heerlijke spies van te maken zoals Gerbrand laat zien in dit recept.

Kip

Naast saté van de haas (van varkensvlees) is het meest gebruikte stukje vlees voor saté kip. En dan traditioneel blokjes van kipfilet. Maar wist je dat je ook hele lekkere spiesen kan maken van kipdijfilet? Kipdijfilet is wat vetter dan kipfilet en daarom is nog steeds niet iedereen er een fan van (gelukkig wordt dat steeds meer). Want het is juist zelfs malser dan kipfilet. En als je een spies van kipdijfilet maakt en deze langzaam gaart op de BBQ waardoor het vet mooi kan smelten is deze ook echt smaakvoller dan gewone kipfilet. Ik zou zeggen, niet bang zijn, gewoon proberen en je wilt niet anders meer.

Lam

Wat ook wel eens leuk is om te maken zijn lamsspiesjes. Niet iedereen houdt ervan, maar er zijn altijd wel liefhebbers voor lamsvlees. En nu kan je hem maken van lamsfilet of lamshaas. Dat zijn de magerste stukken en bak je hetzelfde als biefstuk. Erg lekker en mals. Maar wil je nu een keer iets anders maak je de spiesen van lamsnek.

Ook hier weer hetzelfde verhaal, deze zijn wel wat vetter. Maar lenen zich beter voor een langere bereiding en daardoor makkelijker te bereiden. Je hoeft niet continu je spies om te draaien omdat je bang bent dat deze verbrand. En doordat je het langzaam bereidt blijft het vlees vaak malser, omdat de sappen in het vlees beter bewaard worden.

Lekker experimenteren

Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden om met je eigen spies aan de gang te gaan. Varieer ook, experimenteer en je zult zien dat het eigenlijk heel leuk is om je eigen spies te maken. Succes!