Smokey ribs op smoker

Huisgerookte producten van onze eigen Smoker!

Sinds enige tijd hebben we onze eigen, op kolen gestookte Smoker. Deze Smoker hebben we aangeschaft omdat we ons nog meer willen onderscheiden met eigen, unieke BBQuality producten. Zo hebben we nu onze eigen gerookte varkensnekken voor pulled pork, smokey ribs en huisgerookte kipfilet. Er zullen binnenkort nog andere, huisgerookte producten bijkomen.

Maar wat is dat nu precies, roken van vlees?

Vroeger werd het vlees gerookt om het langer houdbaar te maken. Koelkasten en diepvriezen bestonden nog niet. Zeker als mensen lang onderweg waren konden ze het vlees zo goed conserveren. Door het roken werden de bacteriën gedood.

Het vlees,vis en/of andere etenswaren werden bij het vuur gehangen, al dan niet van tevoren gekruid of gepekeld. Na enige tijd (afhankelijk van het soort en de dikte) was het klaar.

Tegenwoordig wordt vlees niet alleen meer gerookt om het langer houdbaar te maken, maar gaat het juist ook om de smaak die de rook aan het vlees toevoegt. Het type rookhout dat je gebruikt is bepalend voor de smaak en de kleur van het vlees.

Welke soorten rookhout zijn er?

Eigenlijk kun je bijna alle harde houtsoorten (mits vrij van hars) gebruiken als rookhout. Levert de boom vruchten of noten dan zijn ze vaak ook erg geschikt als rookhout. Hout van fruitbomen zoals appel en kersen bijvoorbeeld geeft een wat zachtere smaak aan het vlees. Hout zoals eiken, pecan of mesquitte geven een zwaardere, scherpere rooksmaak. Ben dus in het begin voorzichtig met het gebruik van grotere hoeveelheden van deze houtsoorten. Teveel van deze rook maakt het vlees bitter.

Hoe gebruik ik het rookhout?

Rookhout wordt in verschillende vormen aangeboden. Zo heb je het zeer fijne rookmot en meel. Dit wordt vaak in speciale bakjes gebruikt of in een traditionele rookton. Dit is zeer geschikt voor het koud roken van producten. Er zijn ook rookchips en rookkrullen die op de brandende kooltjes gelegd worden. Je kunt er dan nog voor kiezen ze even te laten weken in water zodat deze niet gaan branden maar smeulen. Een goede brand rookt bijna niet maar een smeulend stuk hout des temeer. De chips en krullen verbranden snel dus wil je vlees voor langere tijd roken kun je beter grotere stukken rookhout gebruiken. Tegenwoordig kom je ook regelmatig cederhouten plankjes tegen. De bedoeling van deze plankjes is om een ingrediënt te roken door dit op het smeulende plankje te leggen. Het plankje dient dus direct boven het vuur of kolen gelegd te worden. Om te voorkomen dat het plankje in brand vliegt kun je het enige tijd in water weken. Bij gebruik in een BBQ is dit eigenlijk niet nodig, omdat er onvoldoende zuurstof voorradig is om een vlam te kunnen genereren indien het deksel gesloten is.

Roken is leuk!

Kortom: Roken is enorm leuk om te doen, je krijgt andere smaakjes waardoor je je eigen twist aan je gerechtje kan geven. Ook voor roken geldt, oefening baart kunst. Proberen dus en ervaar wat het met je vlees of vis doet!

Smoke it baby!