Vrijdagnacht om half vier kreeg ik een kus op m’n voorhoofd. “Dag schat”, zei Evelien die op het punt stond met zeven andere vrouwen naar Spanje vliegen. Ik haalde één oog uit de kreuk, mompelde wat terug en balde mijn vuist. Met een elleboogbeweging maakte ik stiekem een yes-gebaar onder de dekens. “Ik ga je missen”, loog ik. Mannenweekend was aangebroken. Op de agenda: BBQ, bier en voetbal.

Broer Kees zat in hetzelfde schuitje als ik, dus hij mocht komen eten. En bier drinken. En slapen. Het enige probleem was het feit dat-ie een dochter (= geen man) heeft. Alleen thuis laten was geen optie, want ze is pas anderhalf. Dus hebben we er voor gekozen om haar een beetje links te laten liggen. Ze was er wel, maar ook weer niet. Een kort verslag van een geweldige zaterdag:

10.47 uur

Mijn beide hersenhelften ontwaken, waardoor ik eens na ga denken over de voorbereidingen voor dit feest. Ik maak een denkbeeldig to-do-lijstje (ben geen vrouw hè). 

  1. Praktisch: ik moet stokbrood, kruidenboter en nieuwe briketten kopen.
  2. Woooaaah! Laat ik meteen een krat Duits weizenbier halen. Zal Kees lekker vinden.
  3. Pulled pork. Dat gaan we eten. Uhm… pulled pork. Hoe maak ik dat klaar? Wacht! Er staat vast een recept op de site van Paul en Claus. Oh leuk, een filmpje. 14 uur???? Moet de pulled pork 14 uur garen? Oeps, dat wordt een BBQ-ontbijt dan.

13.25 uur

Boodschappen gedaan. Anderhalve kilo procureur ligt al een klein uurtje in de BBQ-rub te baden. De kolen zijn heet. Nu pas? Ja, nu pas. Ik heb ook nog twee zoons. En mijn vriendin was weg, weet je nog? Enfin, ik heb besloten om toch gewoon pulled pork klaar te maken. Dat móet sneller kunnen dan de mannen in de video zeggen.

13.26 uur

Het is toch fantastisch dat je een hele dag met vlees bezig kunt zijn. Zo, dat moest ik even kwijt.

16.56 uur

Ploep.

20.41 uur

Klaar! We hebben een aantal uur van de bereidingstijd gesnoept door de BBQ wat heter op te stoken en de procureur op een gegeven moment in het aluminium te wikkelen. Het vlees was gaar; we konden het makkelijk uit elkaar trekken. Na 14 uur zal het nog zachter zijn, maar dit was goed genoeg voor ons. Mals en smaakvol.

1.02 uur

Laatste ploep. Het bier is op.

Zondag

Eén grote rotzooi, twee katers (één voor Kees en één voor mij) en drie kinderen die heel vroeg wakker worden. Wat koud water in het gezicht en een uitsmijter met spek doet wonderen. En wachten maar. Wachten op de kraker PSV – Feyenoord.

Rosmálaga

“Dat moeten we vaker doen”, vonden Kees en ik. Maar het wordt wat duur als we de meiden 17 keer per jaar naar het zuiden van Spanje dirigeren. Misschien kunnen we ze wijsmaken dat Rosmalen niet langer Rosmalen is, maar vanaf nu Rosmálaga. Dan hoeven ze ook niet meteen drie dagen weg te blijven en kunnen ze op zondagochtend mee opruimen.

Evelien en ik vinden elkaar wel gewoon lief hoor.