Buikspek Piri Piri

Wat is piri piri?

Een leuk en een keer een andere manier om buikspek te kruiden is met Piri Piri. De Piri Piri is van origine een pepersoort die door de Portugezen uit Amerika is meegenomen. Vandaar uit brachten zij het weer naar Afrika. In Afrika werd het al snel een deel van een kruidenmix en veelal in de vorm van een olie.

Deze olie namen de Portugezen weer mee terug naar Portugal en van daaruit kreeg het gerecht zijn wereldwijde bekendheid. En zo ontstond de wereldberoemde Chicken Piri Piri.

Aan de slag

Om te beginnen pakken we een vijzel en scheuren daarin eerst de blaadjes zonder de steeltjes in van de laurierblaadjes. Zodra je daar klaar mee bent voeg je het zout, kardemom en het chilipepertje toe. Daarna het knoflookpoeder en paprikapoeder. Maal dit fijn zodat je bijna een poeder over hebt. Dit heeft wel even tijd nodig voor de blaadjes mooi fijn zijn. Maar hoe fijner je het hebt gestampt, hoe meer smaak het afgeeft.

Voeg daarna de olie toe en je kruidenmelange is klaar.

Het buikspek

Dan gaan we verder met het buikspek. Voor deze variant hebben we buikspek zonder zwoerd maar het kan net zo makkelijk op dezelfde manier gemaakt worden met zwoerd.

Snijd met een scherp mes een ruitvorm in de vetkant of de kant met het zwoerd. Draai het vlees dan om en maak ook een paar niet te diepe snedes in de vleeskant. Dit om de kruiden zo goed mogelijk in het vlees te laten trekken.

Marineren

Zodra je het vlees hebt ingesneden kun je de marinade erop smeren. Wrijf hem goed in zodat je de kruiden goed in alle snedes hebt gewreven. Laat je vlees nu bij voorkeur een paar uur liggen tot een dag. Maar als je iets minder geduld hebt kun je ook meteen aan de slag gaan. De kruiden zijn erg sterk van smaak. 

Leg het vlees nu met de vetkant naar boven in een ovenschaal en nu gaan we eerst voor een mooie krokante korst zorgen. Laat het buikspek nu in 45 minuten op 200 graden krokant worden. 

Bekijk ook BBQuality TV!

Hoe bak ik buikspek op de BBQ?
BBQuality TV op Youtube
Hoe bak ik buikspek op de BBQ?
BBQuality TV op Youtube

Eet smakelijk!

Zodra het buikspek na 45 minuten een mooie korst heeft gaan we het langzaam verder garen op een lagere temperatuur. Stel de oven nu in voor 90 minuten op 150 graden. Zodra deze tijd verstreken is, is je buikspek klaar.

Eet smakelijk!