Cubaanse kalfsgehaktballen met salsa macha en ingelegde appel recept

Cubaanse kalfsgehaktballen met salsa macha en ingelegde appel recept | BBQuality

Inleiding

Dit Cubaanse kalfsgehaktballen met salsa macha en ingelegde appel recept bestaat uit verschillende componenten die je allemaal zelf thuis maakt. Het is niet moeilijk, maar wel bewerkelijk en bied je een hele mooie tijdsbesteding op misschien wel een saaie lockdown-dag, of biedt uitdaging als je lekker uitgebreid wil koken.

Een grote inspiratiebron voor mij is the Chefshow, dat steek ik niet onder stoelen of banken. In dit programma komen met grote regelmaat gerechten, ingrediënten en technieken voorbij die ik anders niet snel onder ogen zou komen.

Zo ook in dit recept raakte ik geïnspireerd door gerechten uit The Chefshow, geen copycat recepten, maar wel gebruik gemaakt van technieken en smaak combinaties van de heerlijke midden Amerikaanse gerechten van één van mijn favoriete tv-programma's. Kijk je het niet? Het is echt een aanrader!

Dit Cubaanse kalfsgehaktballen met salsa macha en ingelegde appel recept bied je een mooi pallet aan smaken. Zoet, fris, scherp, beetje vet, zuur, crispy, geroosterd, en zelfs gefrituurd. Daarnaast bied ik je in dit recept nog een mooi stukje foodparing met een bijpassende Gin Tonic.

Ingrediëntenlijst:

 • 500 gram kalfsgehakt
 • 2 appels
 • 200 milliliter cranberry sap
 • 2 eetlepel honing
 • 2 takjes munt
 • 2 eetlepels druivenazijn
 • 2 eetlepels mayonaise
 • sap van 1 limoen
 • 6 rode pepers
 • 1 eetlepel sesamzaadjes
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 50 gram bruine rijst
 • 4 tenen knoflook
 • 4 takjes tijm (gegrist)
 • 1 eetlepel BBQuality steak rub
 • 1000 gram spinazie
 • balsamicoazijn
 • 100 gram walnoten (ongebrand, niet gezouten)
 • 500 milliliter zonnebloemolie

Gin tonic (per glas):

 • 1 gin tonic glas
 • 5 centiliter Gin Jan Jajum
 • 100 milliliter elderflower tonic water (ander tonic water is geen probleem, Indian tonic is te zwaar voor deze mix)
 • 2 takjes munt
 • poedersuiker 
 • ongeveer 8 blokken ijs

Ingelegde appel

Dit recept begin je met de ingelegde appel. Maak deze appel 2 dagen vooraf, zodat de smaak er goed in kan trekken. Geen nood de appel blijft crispy en wordt niet bruin.

Steek de kroon uit de appel en snijd de appel door midden. Snijd iedere helft in schijfjes van zo`n 3 millimeter dik. Schenk de cranberry sap, druivenazijn en 1 eetlepel honing in een pot en roer tot de honing is opgelost. Doe de appel in de pot samen met de munt. Zorg ervoor dat de appel geheel “onderwater” staat en vul eventueel af met een scheutje water.

Deze appel gebruik je zowel in het gerecht als in de gin tonic.

Salsa Macha

Neem de rode pepers en snijd deze aan een zijde open van net onder de steel tot onder in de punt. Afhankelijk van hoe heet je kan eten verwijder je het aantal pitjes. Ik heb nagenoeg alle pitjes verwijderd en het eindresultaat is te vergelijken met de pittigheid van shriracha saus of een gebakken sambal.

Steek de BBQ aan en stel deze in op 110 graden indirect. Voeg een blokje rookhout toe aan de kolen en laat de pepers roken en drogen tot deze helemaal zijn uitgedroogd en donker zijn geworden. Het eindresultaat van de pepers ziet er zo uit:Dat de pepers zwart worden is normaal en komt door de caramalisatie van de suikers. Het geeft een zeer lekkere en subtiele geroosterde smaak en smaakt heel anders dan de verse peper.

Zet een pan op het vuur met een flinke laag (ongeveer een halve centimeter) olijfolie. Snijd 2 tenen knoflook in plakjes van zo`n 2 a 3 millimeter dik en frituur de knoflook in de olijfolie. Breek de gedroogde pepers in grove stukken en roerbak deze mee in de olie. Zodra de pepers zacht worden giet je de gehele inhoud van de pan in een maatbeker. Voeg daar 1 eetlepel honing aan toe. Pureer met een staafmixer het geheel zo glad mogelijk en voeg als laatste, dus pas na het pureren, de sesamzaadjes toe. Als er niet voldoende olie bij zit mag je nog wat extra toevoegen. Je zal zien dat de pepers snel bezinken omdat de pepers zwaarder zijn dan de olie. De verhouding olie en bezinksel mag 50/50 zijn. Roer alles nog eens goed door en zet weg in een schaaltje voor later gebruik. Deze salsa is super smaakvol en wordt in Mexico gebruikt als tafelsaus en werkelijk overal bij gegeten. Probeer het ook eens op taco`s, nacho`s of op een burger. Het is echt heel lekker.

Limoen mayo:

Neem 2 eetlepels goede mayonaise en knijp door een zeefje het sap uit van 1 limoen. Meng het goed door elkaar en zet weg voor later gebruik. Voor de extra Zuid-Amerikaanse touch kan je een beetje limoen zest (geraspte limoen schil) toevoegen aan dit recept.

Geroosterde walnoten:

Neem een handje walnoten en giet een ½ eetlepel olijfolie over de noten. Voeg daar ½ eetlepel BBQuality Steakrub aan toe. Bak de walnoten op middelhoog vuur (kan gewoon in de koekenpan) tot ze mooi gekleurd zijn. Breek de hele walnoten in het midden in 2 stukken en zet weg voor later gebruik.

De gehaktballen:

Kan je nou geen bruine rijst vinden dan is de witte rijst ook prima. De rijst heeft 2 functies.

 1.  het is een mooi bindmiddel ipv panko of broodkruim en daardoor is de gehaktbal glutenvrij.
 2. de rijst zorgt voor een mooie krokante laag om de gehaktbal.

Kook de rijst langer als op de verpakking staat aangegeven tot deze helemaal zacht is. Giet de rijst af en spoel koud zodat je de rijst niet warm verwerkt in het rauwe gehakt. Voeg de rijst toe aan het kalfsgehakt, samen met 4 takjes tijm en 2 tenen fijngehakte knoflook. Breng vervolgens op smaak met peper, zout en 1 eetlepel BBQuality steakrub.

Maar ja, hoe weet je nou of je voldoende peper en zout hebt toegevoegd? Rauw gehakt kan je niet proeven… Zet een pannetje water op het vuur en neem een klein plukje gehakt. Kook het gehakt tot het gaar is en proef of het gehakt nog wat nodig heeft.

Is je kalfsgehakt op smaak draai er dan mooie ballen van. Weeg het gehakt en deel dit door 12 gelijke delen. Zo heb je voor 4 personen 3 ballen.

Om de gehaktballen de mooie krokante laag te geven kan je de gehaktballen frituren in de frietpan of in een koekenpan frituren met een techniek die ze in het Engels "shallow frying" noemen. Simpelweg laag frituren, frituren in een laagje olie.

Zet een pan op het vuur of in de BBQ en schenk een flinke laag zonnebloemolie in de pan. 2 centimeter is geen overbodige luxe. Probeer even of de olie heet genoeg is. Plaats een balletje in de pan en als deze direct begint te borrelen verdien je 100 punten. Zorg wel dat de olie niet heter is dan 160 graden om spatten te voorkomen. Ben voorzichtig met olie en open vuur!!

Bak de ballen gedurende 10 minuten mooi bruin en keer de ballen af en toe om.

Spinazie:

Zijn de ballen bijna klaar, zet dan nog een pan op het vuur met een dun laagje olijfolie. Bak in korte tijd de spinazie tot deze mooi zacht is en breng op smaak met een beetje zout en balsamicoazijn.

Gin Tonic:

Alvorens je alles gaat dresseren maak je de Gin Tonic`s.

Neem een mooi groot glas en vul dit voor ¾ met ijs. Schenk 5 millilter Jan Jajum Gin in het glas en vul tot 1 centimeter onder de rand af met tonic. Roer voorzichtig met een lepel (barsoon) (of dessertlepel) in het glas tot de drank helemaal gekoeld is. Dit duurt zo`n 10 á 15 seconden. Garneer de gin met 3 á 4 stukken ingelegde appel door de appel tussen het ijs te steken. Steek naast de rand 2 korte takjes munt en garneer de munt met poedersuiker.

En la mesa! (Aan tafel):

Neem een bord en leg links van het midden een laagje spinazie. Plaats op de spinazie 3 gehaktballen. Druppel wat salsa macha op de gehaktballen en leg tussen iedere gehaktbal een stukje appel. 

Druppel om de spinazie wat limoen mayo en plaats de walnoten in en rondom de limoen mayo.

Conclusie:

Alles bij elkaar ben je even bezig, maar zonder enige arrogantie was ik zelf zeer blij met het resultaat. Het heeft echt van alles wat, verschillende structuren, intense en zachte smaken en dat alles met een heerlijke Jan Jajum Gin tonic. Een klein feestje op tafel.

Maak je mijn Cubaanse kalfsgehaktballen met salsa macha en ingelegde appel recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.

Ps: Kijk onderaan de pagina voor de bereidingsvideo.

Bereidingsvideo