Hertenrugfilet recept met rode wijnsaus

Hertenrugfilet recept met rode wijnsaus

Introductie

Hertenvlees kenmerkt zich door zijn donkerrode kleur van het vlees. De smaak van het vlees wordt vaak omschreven als vol en kruidig. Deze smaak dankt het hert aan zijn uitgebreide menu van grassen, kruiden, zaden, nootjes enzovoort. Daarom past deze hertenrugfilet ook heerlijk bij een uitgebreid kerstmenu met vrienden of de hele familie. Lekker genieten van een edel stukje vlees tijdens de koude winterdagen!

De voorbereiding

Rode wijn reductie, laat de suiker smelten in de pan tot karamel, blus af met de rode wijn. Voeg de vanillesuiker, kaneel toe en breng aan de kook. Laat de tijm voor 10 minuten meekoken en haal deze eruit. Schil de peer en snijd dunne parten van een halve cm dik ervan. Kook deze voor 10 minuten zachtjes mee en schep deze uit de pan. Leg ze in een bakje en giet er later wat rode wijn reductie erover.

Kook de rode wijn, zodra de peren eruit zijn,  in tot 200 ml en voeg een snufje zout en peper toe naar smaak. Giet een beetje over de peer en laat de peer verder in de saus trekken.

Net voordat je de hertenrug filet gaat grillen, voeg je aan, net van de kook, de roomboter in blokjes toe. Roer deze onder de reductie.

Indien nodig kun je de saus een beetje afbinden met allesbinder.

Bereiding van de hertenrugfilet

Pak de hertenrugfilet uit de koelkast, smeer deze in met olijfolie en maal wat zeezout en peper over de filet. Kneus de rozemarijn even, dan komt er meer smaak af, leg deze op de filet. Pak de filet in met folie en leg deze 1 uurtje terug in de koelkast. Haal de ingepakte filet uit de koelkast en leg ingepakt op de snijplank om op kamertemperatuur te komen, half uurtje.

Bereid de bbq voor direct grillen met een gedeelte waar geen kolen onder het rooster.


Haal de hertenrugfilet uit de folie en verwijder de rozemarijn en grill de filet rondom.

Leg tijdens het grillen een pakketje rookhout erbij en houd tijdens het grillen de deksel op de bbq om de rook in de bbq te houden. Op deze manier krijgt het vlees een lichte rooksmaak, doe dit de eerste 5 minuten, want we willen geen overheersende rooksmaak.

Leg de filet even aan de rand van het rooster waar geen kolen onder liggen.

Tijdens de garing houd de kerntemperatuur goed in de gaten. Wanneer je een kerntemperatuur van 50-51°C hebt behaald, pak je de filet luchtig in 2 lagen aluminiumfolie. Laat deze voor 5-6 minuten rusten. Trancheer de filets in mooie plakken van ongeveer 1-2 cm dik. Breng op smaak met wat gemalen peper en zeezout.


Leg wat geplette walnoot op het bord, verdeel de peer erover en giet wat rode wijn reductie erover, verdeel de hertenrugfilet over de borden en giet een beetje rode wijn reductie over het vlees.


Lekker met een romige aardappelpuree, knolselderij puree en of vergeten groentes.