Iberico buikrib recept

Iberico buikrib recept | BBQuality

Inleiding:

De Iberico buikrib is een breed uitgesneden rib uit de buik van het Iberico varken. Je kan deze ribben het beste vergelijken met een St. Louis cut style rib. Omdat de Iberico rib niet heel dik bevleesd is, is de bereidingstijd niet heel lang (4 uur). Ik heb voor deze ribben niet de bekende 3-2-1 methode gebruikt maar de foil boat methode. Dit houd in dat je de sparerib niet helemaal inpakt maar een soort boot maakt van aluminiumfolie waar de sparerib strak in kan en de bovenkant niet bedekt word. Bij dit Iberico buikrib recept serveren we een tomatensalsa en limoen crème fraîche. Het zure van de crème fraîche gaat perfect met het vette van de Iberico buikrib.

Ingrediënten


Benodigdheden

Voorbereiding:

Vlies verwijderen en kruiden

Voordat dat de Iberico buikrib op de BBQ kan moet eerst het vlies aan de achterkant (bot kant) verwijderd worden. Dit doe je door met een gewoon keukenmes voorzichtig bij een botje onder het vlies te wringen. Zodra er genoeg ruimte is steek je je vinger onder het vlies en trek je het voorzichtig los. Bestrooi de buikrib nu aan beide kanten met de rub en druk de rub goed aan.

BBQ aansteken

Nu is het tijd om de BBQ aan te steken. Zorg voor een dome-temperatuur van 110 graden Celsius met een indirecte bereiding. Voeg eventueel wat rookhout toe aan de brandende houtskool.

Tomaten snijden en crème fraîche kruiden

Snij de tomaten in vieren en verwijder het vruchtvlees (de pitjes). Snij de tomaten vervolgens in dunne reepjes. Doe deze reepjes in een mengkom en voeg hier 1,5 tot 2 eetlepels olijfolie bij. Breng de tomaten op smaak met peper en zout en roer alles goed door. Proef de salsa en breng deze eventueel hoger op smaak als dit nodig is. Zet de tomatensalsa in de koelkast tot gebruik. Doe de crème fraîche in een bakje en voeg de rasp van een halve limoen aan toe. Snij de limoen doormidden en voeg ook het sap van een halve limoen toe aan de crème fraîche, roer het goed door en breng op smaak met peper en zout. Zet de crème fraîche in de koelkast tot gebruik.

Bereiding:

Iberico buikrib roken

Als de BBQ op temperatuur is leg je de Iberico buikrib met de vleeskant naar boven op de BBQ. Laat de buikrib nu 2 uur roken op de BBQ. Controleer na 2 uur of de rub goed aan de buikrib gehecht is. Is dit niet het geval controleer dan na 15 minuten nog eens tot dit het geval is.

Foil boat maken

Haal na 2 uur roken de buikrib van de BBQ. Leg 2 stukken aluminiumfolie op het aanrecht en leg hier de buikrib op. Vouw de randen van de aluminiumfolie om tot je een bakje hebt waar de buikrib in ligt. Zorg er voor dat de buikrib strak is ingepakt. Bestrijk de bovenkant van de buikrib nu met de BBQuality BBQ saus.

Verder garen

Leg de Iberico buikrib in de foil boat nu terug op de BBQ en gaar deze verder voor 1,5 tot 2 uur. Controleer na 1,5 uur met een thermometer of het vlees tussen de ribben zacht is. De thermometer moet er in gaan als in zachte boter of pindakaas. Is dit niet het geval na 1,5 uur controleer dan iedere 15 minuten tot de buikrib gaar genoeg is. Als de Iberico buikrib gaar is haal je deze van de BBQ.

Serveren:

Haal de Iberico buikrib uit de foil boat en leg deze op een serveerplank. Verdeel de tomatensalsa en de crème fraîche over de Iberico buikrib en serveer deze op de plank.

Youtube-video bekijken over dit recept? 

Heb je mijn Iberico buikrib recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.