Kalfsossobuco recept

Kalfsossobuco recept | Dirk | BBQuality

Inleiding

Dit kalfsossobuco recept is superlekker! Deze Italiaanse stoofpot is gemaakt van kalfsschenkel, die langzaam gegaard is in witte wijn, kippenbouillon, tomaat, bleekselderij en ui. Daarbij komen nog kruiden en knoflook, die samen inkoken tot een geweldige saus met het vlees en merg van de kalfsschenkel. Geserveerd met een frisse gremolata maakt dit klassieke gerecht helemaal af.

Ingrediëntenlijst

Ossobuco

  • 3 stuks kalfsossobuco à 300 gram
  • 100 milliliter witte wijn
  • 2 stengels klein gesneden bleekselderij
  • 3 tenen gehakte knoflook
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 klein gesneden winterpeen
  • Blokje kippenbouillon 
  • 1 gesnipperde witte ui
  • Blikje tomatenpuree
  • 50 milliliter Water
  • 400 gram Gepelde tomaten

    Gremolata

    • Flinke hand verse peterselie
    • 3 eetlepels olijfolie
    • Gemalen zeezout
    • Geraspte citroen

    Benodigdheden

    • BBQ met mogelijkheid voor een indirecte bereiding
    • Dutch Oven
    • Plancha
    • Mes

    Voorbereiding

    Snijd aan de buitenzijde van de kalfsschenkels op een aantal plekken het vlies door, zodat de kalfsschenkel niet meer opkrult tijdens het garen. Vervolgens snipperen we de witte ui, hakken we drie tenen knoflook en schillen en snijden we de wortel. Ook de bleekselderij snijden we klein.

    Bereiding

    Kalfsossobuco op de BBQ

    Schroei de kalfsschenkels aan beide kanten mooi bruin op een hete plancha of bak ze in de Dutch Oven. Dit kun je doen door ze direct boven de kooltjes te plaatsen. Wanneer de kalfsschenkels een mooi kleurtje hebben kunnen ze langzaam verder garen in de smaakvolle saus.

    En door...

    Fruit de gesnipperde ui, gesneden wortel en bleekselderij aan. Voeg de gehakte knoflooktenen toe en roer goed door. Blus vervolgens af met witte wijn en voeg de tomatenpuree, gepelde tomaten, 50 milliliter water en het blokje kippenbouillon toe. Meng alles goed door elkaar en voeg dan de gebakken kalfsschenkels toe.

    Duw de kalfsschenkels onder de saus en plaats de rozemarijn en tijm ertussen. Leg de indirecte steen in de BBQ en breng de temperatuur van de BBQ naar 140 graden Celsius. Dit kan iets hoger of lager zijn, zolang het maar rustig pruttelt.

    Laat het geheel ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen in een gesloten Dutch Oven. Daarna nog een halfuur zonder deksel, zodat de jus wat kan inkoken. De kalfsschenkels zijn gaar wanneer het vlees mooi loslaat en uit elkaar valt.

    Gremolata maken

    Hak de peterselie fijn en meng de rasp van 1 citroen en 2 geperste knoflooktenen erdoor. Voeg een paar eetlepels olijfolie toe en breng op smaak met gemalen zeezout.

    Serveren

    Deze kalfsossobuco's heb ik geserveerd met tagliatelle pasta.

    Pluk dan de kalfsschenkels uit elkaar en meng het merg erdoor. Vervolgens meng je het geheel door de saus en breng je het op smaak met peper en zout. Verdeel de tagliatelle pasta over de borden en schep royaal de Ossobuco-saus eroverheen.

    Smakelijk eten!

    Deze lange bereiding zien in een korte video? Bekijk het op BBQuality-TV!

    Maak je mijn kalfossobuco recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @Dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.