Lamsbout met yoghurt muntdressing en hasselback aardappelen recept

Lambout yoghurt hasselback recept | BBQuality

Lamsbout met yoghurt muntdressing en hasselback aardappelen recept

Lamsbout met bilpijp, een heerlijk stuk vlees. We gaan deze eerst marineren in een yoghurt marinade en daarna indirect garen op de BBQ. Daarbij lekkere hasselback aardappelen met knoflook en een yoghurt-munt dressing.

De Lamsbout met bilpijp is een bekende vakterm in het slagersvak. De lamsbout is gedeeltelijk voor jou uitgebeend, alleen de bilpijp is er nog in blijven zitten. Vandaar de naam lamsbout met bilpijp. Deze bilpijp geeft extra smaak aan het vlees en zorgt ervoor dat het mooi aan elkaar blijft zitten.

Ingrediënten:

 • circa 1,5 kilo lamsbout met bilpijp
 • 5 gram volle yoghurt
 • 1 bosje munt (25 blaadjes)
 • 1 theelepel gekneusde peperkorrels
 • 2 theelepels zeezout
 • 1 limoen
 • 1 bol knoflook
 • 100 gram mayonaise
 • 1 sjalot-ui
 • 6-8 vast kokende aardappels (middelgroot)
 • 0,5 deciliter olijfolie
 • 1 theelepel honing
 • peper en zout

Voorbereiding

We beginnen een dagje van tevoren, we willen de lamsbout namelijk een nacht in de marinade houden. Wanneer je de lamsbout eruit haalt voel je direct dat de lamsbout nog malser is geworden. Aan de slag!

Haal de lamsbout uit de verpakking en dep de lamsbout droog met keukenpapier.

De marinade:

Meng 300 gram volle yoghurt met de gekneusde zwarte peperkorrels, 3 geperste tenen knoflook, 15 fijngesneden muntblaadjes, sap van een 1/2 limoen en 2 theelepels gemalen zeezout.

Snijd de bovenzijde van de lamsbout kruislings in om de marinade ook daar in te laten trekken.

Smeer vervolgens de lamsbout rondom in met de aangemaakte yoghurt. Pak de lamsbout vervolgens in met huishoudfolie in of vacumeer de lamsbout en leg deze voor één nacht in een schaal in de de koelkast.


Bereiding:

Op de dag van bereiding maken we de dressing en de hasselback aardappelen.

We starten een paar uur voordat je het avondeten op wil dienen met het aansteken van de kolen in de BBQ met deksel. Het garen duurt ongeveer 2 uur. De BBQ gaan we opstoken tot een dome temperatuur van 165° Celsius. We gaan werken met de indirecte BBQ-methode.

De aardappelen wassen we en boenen we droog. Leg de aardappels vervolgens tussen 2 spatels en maak nu dunne inkepingen in de aardappelen. Bedruip ze daarna een beetje met olie en zeezout. We maken een olie van ongeveer een halve deciliter olijfolie met een uitgeperst teentje knoflook en een snufje zeezout, deze gebruiken we halverwege de garing om de hasselback aardappelen in te smeren. Leg ze nu in een skillet of ovenvast schaaltje op de BBQ. De aardappelen hebben best wat tijd nodig.

Leg tevens de lamsbout op het rooster en steek er een kerntemperatuurmeter in. We garen de lamsbout tot 60°Celsius in de kern.

Yoghurt munt dressing

Als de lamsbout en de aardappels erop liggen, beginnen we met de dressing. Dan kunnen de smaken er ook mooi intrekken.

Meng 200 gram yoghurt met 100 gram mayonaise. Pers er 1 teentje knoflook in. Voeg er 10 fijngesneden muntblaadjes en een half fijn gesnipperd sjalot-uitje aan toe. Knijp er het sap van een halve limoen in sluit af door de honing aan de dressing toe te voegen. Meng het goed door elkaar heen en breng op smaak met peper en zout. Dek de dressing af en bewaar het in de koelkast.

Hasselback aardappelen

Bedruip de aardappelen een paar keer met de knoflook-olijfolie met een bakkwast. Keer ze eventueel een keertje om als ze wat kleuren. De aardappels zijn klaar wanneer de lamsbout klaar is.

Een heerlijke bourgondische lamsbout

Wanneer de lamsbout de kerntemperatuur van 60° Celsius heeft behaald, laten we deze ongeveer 20 minuten rusten in butcher paper of aluminiumfolie met een handdoek eromheen. De aardappelen kun je warmhouden in de BBQ die aan het afkoelen is.

Na even wachten kunnen we de lamsbout aansnijden. Serveer de lamsbout met de yoghurt-munt dressing en de hasselback aardappelen. Maal er nog wat zeezout over en het gerecht is klaar.

Als groente zou je er eventueel gegrilde groene asperges bij kunnen doen.

Smakelijk eten!!!

Maak je dit lamsbout met yoghurt muntdressing en hasselback aardappelen recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.