Terug van weggeweest: Bavette!

Angus bavette/maanvlees grain fed Uruguay | BBQuality

Echt helemaal weggeweest is hij nooit. Wel is de bavette een hele tijd terug wat in de vergetelheid geraakt, maar momenteel is het weer mateloos populair! Graag leggen wij je daarom uit wat een bavette is en hoe je hem het lekkerst kunt bereiden.

De bavette is een stuk vlees afkomstig uit de zij van het rund, en staat in Nederland ook wel bekend onder de naam ‘vinkenlap’ of ‘maanvlees’. In het Engels staat het bekend als ‘flap meat’ of ‘flank steak’, refererend naar de plek uit het lichaam waar het vandaan komt. Het is afkomstig uit een deel van het lichaam dat het rund vrij actief gebruikt, waardoor het beschouwd wordt als werkvlees. Hierdoor krijgt het een stevige bite, maar het is wel heel mals met een fijne structuur.

Maanvlees of Vinkenlap?

Hoewel vinkenlap en maanvlees allebei ‘bavette’ genoemd mogen worden, is het niet hetzelfde. Hoewel het allebei uit de zijkant van het rund komt, is maanvlees wat ongelijker als lap en heeft het vlees een iets grovere draad. De vinkenlap is daarentegen gelijkmatig verdeeld en is iets fijner dan maanvlees. Het is zoals gezegd allebei werkvlees wat die typische, stevige bite oplevert.

Bavette heeft een onderscheidende smaak. Het is aan te raden het vlees op z’n Frans (‘Bleu’ of ‘Saignant’) te serveren. Dit wil zeggen dat hij bijna rauw moet zijn, maar aan de buitenkant mooi gebruind. Door de structuur van het vlees is het belangrijke dat je met een scherp mes ‘op de draad’ snijdt. Dit is het tegenovergestelde van met de draad mee. Wanneer je met de draad mee snijdt, wordt het vlees sneller als taai ervaren. Bekijk de aflevering van BBQuality TV onder dit bericht voor meer informatie over de bereidingswijze!

Kortom, bavette is een heerlijk stukje vlees. Het kan lastig zijn om te kiezen of jouw voorkeur bij maanvlees of de vinkenlap ligt. Om je op weg te helpen, en om de terugkeer van de bavette te vieren is augustus omgedoopt tot ‘maand van de bavette’ bij BBQuality. Bij een besteding van minimaal €100,- ontvang je daarom 2 soorten bavette (vinkenlap en maanvlees) gratis ter waarde van €13,45! Tevens zijn alle soorten bavette deze maand in de aanbieding!

Eet smakelijk!