BBQualityTimer van de Maand; @CarportBBQ!

BBQualityTimer van de Maand BBQ CarportBBQ bbqualitytime2025 | BBQuality

Wie is CarportBBQ?

Ik ben Marcel Kossen uit Den Helder, de man achter Carport BBQ.

Samen met mijn verloofde Samantha en onze zoon Mats (7) woon ik in deze mooie havenstad. In het dagelijks leven werk ik als verpleegkundig specialist in de GGZ, waar ik mensen behandel en ondersteun die vastlopen in hun dagelijks functioneren.

Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundig specialist maakte ik in 2024 een negendaagse studiereis naar de Verenigde Staten. We verbleven in South Carolina, en tijdens een dagtrip naar Charleston at ik bij niemand minder dan Rodney Scott, de legendarische pitmaster van de whole hog BBQ. Die ervaring maakte diepe indruk, terug in Nederland ben ik meteen aan de slag gegaan. Duizenden uren YouTube, stapels boeken en kilo’s vlees verder heb ik mij ontwikkeld tot een ware liefhebber en ambassadeur van de Amerikaanse Low & Slow BBQ-stijl.

Met mijn kanaal Carport BBQ wil ik deze authentieke manier van barbecueën zichtbaarder maken in Nederland.

Naast het ‘meatfluencen’ verzorg ik ook catering, evenementen, BBQ-demo’s en ben ik trotse ambassadeur van BBQuality!

Welke BBQ('s) heb je?

Ik heb op dit moment vier barbecues, en eerlijk gezegd… dat zijn er eigenlijk te weinig.Het begon allemaal met mijn Napoleon Pro van 45 cm – daarop is het avontuur gestart. Daarna kwam mijn trots: een prachtige reverse offset smoker, beter bekend als “Roestige Rinus”.Rinus is inmiddels een begrip geworden binnen de Carport BBQ-community.

Het afgelopen jaar zijn er al talloze ribs, procureurs en briskets op gerookt. Ik gebruik daarbij gedroogd eikenhout, naar mijn smaak het lekkerste hout om mee te werken. Naast Rinus staat er nog een merkloze offset smoker, en sinds juni 2025 ben ik ook trotse ambassadeur van Traeger. Bij Carport BBQ pronkt nu een Ironwood XL, waarmee ik de perfecte balans heb tussen gemak en kwaliteit. Het werken met hout, vuur en de elementen is prachtig, maar soms is wat comfort ook wel fijn.

Daarom is de Traeger voor mij de ideale aanvulling: nog steeds low & slow BBQ, maar dan zonder het harde werk.Toch blijft het vuur trekken. In de toekomst wil ik me meer gaan verdiepen in koken op open vuur, zoals bij een asado of Santa Maria grill; puur, eerlijk en terug naar de oorsprong van barbecue.

Wat is je favoriete stuk vlees op de BBQ?

Wat een lastige vraag!

Alles wat je low & slow bereidt, verdient aandacht en liefde. Uiteindelijk wil je je dierbaren (en zeker ook jezelf) iets heerlijks op tafel zetten. Alles wat je aandacht en liefde geeft proef je terug in je gerecht.

Ik ben vooral een groot fan van vlees met bot. Dat geeft zoveel meer smaak en diepgang aan een gerecht. Ik maak dan ook graag spareribs, beef ribs of short ribs, maar mijn laatste favoriet was een Iberico pork rack. Die heb ik 48 uur in de brine gezet en daarna royaal ingerubt met Fools Gold van Angus & Oink. Het resultaat was smokey, juicy en vol van smaak.

Daarbij maakte ik een Carolina Gold BBQ-saus op basis van azijn, mosterd en honing, een echte smaakexplosie.En eerlijk… sinds die cook ben ik gewoon verwend, want ik wil eigenlijk nooit meer anders.

Wat is je favoriete BBQ saus?

Allereerst moet een BBQ-saus altijd een toevoeging zijn aan het smaakprofiel van je vlees – niet de hoofdrolspeler.

Ik krijg altijd een beetje jeuk als ik mensen hun vlees volledig zie verzuipen in saus.Mijn favoriete sauzen zijn die met een azijnbasis, zoals een Vinegar Pepper Sauce of een Carolina Gold BBQ Sauce, deze maak ik zelf omdat ze moeilijk in Nederland te verkrijgen zijn.

Wat ik vaak doe, is die vinegar pepper sauce mixen met “The Cherry” en “The Regular” BBQ-saus van BBQuality. Daardoor krijg je een mooie glaze, een rijker smaakprofiel en een heerlijke, gebalanceerde toevoeging aan je vlees.

Met welke Rub werk je het liefste?

Wat voor mij essentieel is in een goede rub, zijn de juiste verhoudingen, zowel qua kruiden als qua structuur.

Sommige rubs vind ik te overheersend of juist onprettig bij het aanbrengen. Daarnaast zijn veel rubs nog steeds gebaseerd op het typische “Nederlandse barbecueën”, terwijl Low & Slow BBQ een heel andere aanpak vraagt.

Daarom kies ik graag voor merken die zich écht hebben gespecialiseerd in die Amerikaanse stijl, zoals Angus & Oink en Meat Church.

Voor wie net begint met Low & Slow zijn de rubs van BBQuality trouwens een uitstekende keuze – vooral de Pork en Chicken rubs zijn supertoegankelijk en goed uitgebalanceerd. Daarnaast maak ik ook mijn eigen rub, gebaseerd op de Rib Rub van Rodney Scott – perfect voor ribs, pulled pork of kip.

Dit zijn mijn favorieten van dit moment:BBQuality: Pork, Chicken, Exotic (of mag ik dat laatste nog niet zeggen?😉) Angus & Oink: Fools Gold, Black Gold, Dirty Cow, IRN-BRU BBQ (de combi Dirty Cow & Black Gold is echt subliem!)Meat Church: Holy Gospel, Blanco, Honey Bacon BBQ

Wat is je favoriete drankje bij het grillen?

’s Ochtends gewoon zwarte filterkoffie, want Low & Slow begint vroeg.Overdag meestal water of nog meer koffie, want als je met vuur werkt, moet je je kop erbij houden, zeker als er achttien ribs op liggen.

En ja, een biertje hoort er natuurlijk ook bij, maar eerlijk gezegd drink ik die liever in de kroeg dan tijdens het BBQ’en. De laatste tijd sta ik namelijk vaker bij de smoker dan aan de bar.

Op welk nummer sta jij mee te gillen bij het grillen?

Ik ben een enorme muziekliefhebber en speel gitaar in de band Let’s Build An Empire – (en als je van wat stevigere rock houdt, zeker even checken!)

Mijn muzieksmaak is behoorlijk breed: van metal tot soul classics, en eigenlijk alles daartussen.

Tijdens het BBQ’en staat hier vaak 80’s muziek aan – daar ben ik mee opgegroeid en dat vind ik altijd super relaxt.Als ik één nummer moet kiezen dat die sfeer perfect vangt, dan is het “Easy Lover” van Phil Collins & Philip Bailey.

Tijd voor de ultieme vraag aan Marcel: “Wat betekent BBQ eigenlijk voor jou?”

BBQ is voor mij allang niet meer alleen het maken van eten — het is een manier van leven geworden.Sinds ik met dit BBQ-avontuur ben begonnen, heb ik ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen en hechte vriendschappen opgebouwd. Ik ben trotse ambassadeur van BBQuality, en daar ben ik enorm dankbaar voor.

Sommige mensen die ik via de BBQ heb leren kennen, spreek ik inmiddels bijna dagelijks en dat betekent echt veel voor mij. Elke dag ben ik bezig met nieuwe ideeën voor content, nieuwe gerechten en het verfijnen van technieken. Je bent nooit uitgeleerd. In mei 2026 ga ik naar het Meatstock Festival in Sydney, georganiseerd door Jay van de Under seasoned Podcast.

Daar kijk ik enorm naar uit, om te leren van de beste pitmasters, te genieten van het eten en de muziek, en me verder te verdiepen in alles wat BBQ zo bijzonder maakt. En te bedenken dat dit allemaal begon… na één etentje bij Rodney Scott

CarportBBQ x BBQuality
BBQuality TV op Youtube