Bereidingswijze pizza, BBQ of (pizza)oven

Pizza steak recept | Diamanthaas | Maikel | BBQuality

Hoe bereid je je oven, BBQ of pizzaoven voor?

Een belangrijke stap voor de perfecte pizza is het op tijd voorverwarmen van je oven, BBQ of pizzaoven. Deze voorbereiding is essentieel om een knapperige korst te garanderen. Wij raden aan om je oven of BBQ minstens een half uur van tevoren op temperatuur te brengen, maar als je de tijd hebt, is een uur nog beter. Hoe warmer je oven of pizzasteen is, hoe beter het eindresultaat zal zijn.

Voor de normale oven:

Schakel de oven in op de hoogste stand met hete lucht en laat deze opwarmen. Plaats indien mogelijk een pizzasteen in de oven voor een extra knapperige korst en verbeterde warmteverdeling.

Voor de BBQ:

Bereid je BBQ voor op indirect gebruik met een dome-temperatuur van 300 tot 350 graden Celsius. Hoe groter de afstand tussen je plate setter/heat deflector en je pizzasteen, hoe beter en minder kans op een verbrande bodem.

Voor de pizzaoven:

Steek de pizzaoven ruim van tevoren aan en breng de pizzaoven naar een temperatuur tussen 450 en 500 graden Celsius. Laat de pizzaoven en vooral de stenen goed opwarmen voor een gelijkmatige warmteverdeling en een perfect gebakken pizza. Door deze voorbereidingen zorgvuldig uit te voeren, leg je de basis voor een perfecte pizza. Dus neem de tijd, laat je (pizza) oven of BBQ op temperatuur komen en bereid je voor op een heerlijke pizza van BBQuality!

Bereidingswijze pizza op de BBQ of in de (pizza)oven

Bij het bakken van de perfecte pizza komt meer kijken dan alleen de ingrediënten. Het draait allemaal om de voorbereiding en de juiste techniek. Allereerst, een dun laagje semola op de pizzaschep zorgt ervoor dat je pizza gemakkelijk van de schep glijdt. Daarna is het tijd om je pizzabodem voorzichtig op de schep te plaatsen. Maak de pizzabodem rond en eventueel groter naar wens. Maar dan komt het lastigste deel: het lanceren van de pizza. Het geheim is om de pizza zo kort mogelijk op de schep te laten liggen om te voorkomen dat hij vastplakt. Een lichte schudt met de bodem controleert of hij nog los ligt. Als dat niet het geval is, voeg dan wat extra semola toe op de plek waar hij vastzit. Met zo min mogelijk bewegingen schuif je de pizza op de steen of bakplaat. Een vaste hand en precisie zijn hierbij essentieel. Nu is het tijd om je oven of BBQ te sluiten en de pizza nauwlettend in de gaten te houden. Als je merkt dat één kant sneller begint te bakken, draai de pizza dan snel om met de pizzaschep naar de andere kant. Bak de pizza tot de gewenste kleur en de korst mooi krokant is. En voilà, daar is je heerlijke pizza!

Tips & Tricks

  • Gebruik semola of fijn maismeel; onze voorkeur gaat uit naar semola. Zo voorkom je dat je pizza vastplakt aan je werkblad of pizzaschep.
  • Heb je geen tijd of zin om de pizzaoven of BBQ aan te steken, maar heb je wel een pizzasteen? Leg de pizzasteen in je normale oven op een rooster. Dit geeft al een beter resultaat dan op een bakplaat.
  • Gebruik geen bakpapier onder je pizzabodem! Eén van de functies van een pizzasteen is dat het vocht onttrekt en je bodem krokanter wordt. Door bakpapier te gebruiken is dit niet mogelijk.
  • Strooi geen maismeel of bloem over je hete pizzasteen. Je pizza komt vanzelf los en het maismeel of bloem verbrandt alleen maar.
  • Een verbrande pizzabodem komt voornamelijk voor wanneer je pizza’s maakt op de BBQ. Dit ligt niet aan een te hoge temperatuur, maar waarschijnlijk aan de indirecte opstelling in je BBQ. Zorg ervoor dat de pizzasteen zo ver mogelijk van de plate setter/heat deflector af ligt. Wanneer je de mogelijkheid hebt om een dubbele plate setter te plaatsen, is dat nog beter. Een andere optie is om bollen aluminiumfolie op je rooster te plaatsen en hierboven je pizzasteen te leggen om nog meer ruimte te creëren.

Veel plezier met het bakken van de perfecte pizza!