Iberico presa flambé

Iberico presa geflambeerd | BBQuality

De Iberico presa heeft een karakteristieke marmering en is enorm mals. Door deze marmering krijg je een sublieme smaakbeleving! Hoe gaaf is het om dit mooie stuk vlees spectaculair te flamberen met Stroh. Stroh heeft subtiele aroma's van vanille, eikenhout, sinaasappel en amandel.

Voorbereiding

Haal de Iberico presa uit de koelkast, dep het vlees droog en maal er goed peper en zeezout overheen. Pak het vlees in huishoudfolie en laat deze op kamertemperatuur komen.

Dressing

Ondertussen gaan we de dressing maken. Snij de lente-ui, sjalot en de 1/2 rode peper in hele dunne ringen. Snij ook de knoflook zeer fijn. Meng vervolgens alles bij elkaar en roer er 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel rode wijn-azijn er doorheen. Breng vervolgens op smaak met wat gemalen zeezout.

Aardappelreepjes

Nu de aardappelreepjes. Schil de aardappelen en rasp ze op de maat dat je ongeveer 2x2mm dikke reepjes krijgt. Spoel de reepjes goed af in een bolzeef, onder stromend water. Laat de reepjes goed uitlekken en dep ze met keukenrol droog. Frituur ze ongeveer 4 minuten voor op 160°C tot ze licht goudkleurig zijn. Let op dat niet alles aan elkaar gaat zitten, roer er een beetje voorzichtig tussendoor in het begin. Tip gebruik je een frituurpan, pak een droge bolzeef, zodat niet alle reepjes overal gaan zitten in de pan. Haal ze uit de frituurpan en laat ze uitlekken in een schaal met keukenrol.

Bereiding

Wanneer de voorbereidingen van de bijgerechten bijna klaar zijn, kun je de barbecue met deksel voorbereiden op een temperatuur van 130°C indirecte bereiding.

Leg de Iberico presa op het rooster (indirecte zone) en gaar dit fantastische stukje vlees tot een kerntemperatuur van 66°C.

Flamberen Iberico presa
BBQuality TV op Youtube

Flamberen

Wil je gaan flamberen is dit het moment wanneer de Iberico presa de kerntemperatuur van 66°C heeft behaald. Houd rekening met eigen veiligheid en  de omgeving, hete kolen, afzuigkap etc. Je kunt het flamberen vooraf proberen in een pannetje om het op een veilige manier te testen en wat het effect is.

Natuurlijk ook leuk om dit even te laten zien aan je gasten, maar nogmaals weet wat je doet.

Skillet

Leg het vlees in een voorverwarmde skillet of een vuurvaste schaal. Strooi een klein beetje bruine basterdsuiker over het vlees. Doe een scheutje Strohrum in een klein sauskannetje of pollepel. Steek de Strohrum aan en giet ongeveer een hoeveelheid van een eetlepel over de basterdsuiker die over het vlees is verdeeld. Op deze manier gaat de basterdsuiker ook karamelliseren. Laat de Strohrum volledig uitbranden, zodat de alcohol verdampt is. Gebruik niet teveel Strohrum, anders gaat deze overheersen.

Haal het vlees uit de skillet of schaal, pak het voor 5 minuten in aluminiumfolie.

Ondertussen de aardappelreepjes kort afbakken in de frituurpan op 180 graden. Laat ze vervolgens in een schaal op keukenrol uitlekken en strooi er direct wat tijm en gemalen zeezout overheen. Schud de reepjes voorzichtig door elkaar zodat de tijm en zeezout goed verdeeld worden.

Snij het vlees in dunne plakken, serveer het met de aardappelreepjes en de dressing.


Smakelijk eten!!!