La Cuba Libre Chicken

De voorbereiding

Snijd de limoen en pers deze uit. Maak nu in een groot glas een heerlijke Cuba Libre met ongeveer ⅔ van de cola de helft van de rum en het limoensap wat je zojuist uitgeperst hebt. Helaas, je mag het niet opdrinken maar in een afsluitbare bak of zak samen met de kipkotelet doen. Meng dit goed door elkaar en zet dit in de koelkast om minimaal 8 uur te marineren. Roer dit regelmatig de kipkoteletten en marinade door.

Meng voor een Cubaanse kruidenmix het ui-poeder, zout, peper, komijn, peterselie en oregano door elkaar en bewaar dit in een afsluitbaar potje.

Bereiden van de kipkoteletten

Bereid een BBQ of smoker voor om op ongeveer 150°C indirect te gaan garen. Let op: geen rookhout! Het mag wel als je wilt. Dep de kipkoteletten droog en bestrooi ze royaal met de kruiden (je hebt ongeveer een eetlepel kruiden per kant nodig dus je zou precies genoeg Cubaanse kruiden moeten hebben). Leg de kipkoteletten weg van de kolen en gaar ze tot een temperatuur van 65°C hebben.


Terwijl de kipkoteletten aan het garen zijn meng je de resterende cola en rum met de barbecuesaus en zet je dit op een laag pitje om een minuut of 15 zachtjes te sudderen (de alcohol verdampt nu dus weer niet bang voor aangeschoten eters).

Wanneer de kip ongeveer een kerntemperatuur van 55°C heeft kan je ook langzaamaan beginnen met de rijst te maken. Breng een halve liter water aan de kook en los hier de bouillonblokjes in op. Voeg de kurkuma en de rijst toe en kook zolang als aangegeven is op de verpakking. Let even op met het toevoegen van de kurkuma dat je niets van het poeder op kleren morst: in sommige landen wordt het niet voor niets gebruikt om stof te verven! Vlekken van kurkuma poeder gaat er niet uit!

Voeg de laatste minuut de bevroren doperwten toe. Giet de rijst af en doe het terug in de warme pan. Zet deze met gesloten deksel niet terug op het vuur maar aan de kant.


Intussen zullen de kipkoteletten een kerntemperatuur van 65°C hebben en kan je ze van de BBQ halen. Zorg ervoor dat je BBQ nu goed heet gaat worden om te grillen. Doe de kip in een grote mengkom en giet hier de warme rum/cola/barbecuesaus overheen. Meng dit goed door elkaar. Grill nu de kipkoteletten tot het velletje krokant is.


Serveer met de kipkoteletten met gele gekleurde rijst met doperwten.

Buen provecho!