Mac’s Chicken Lollipops

Chicken lollipops - BBQuality

Ook dit overheerlijke recept hebben we te danken aan Marcel van Mac's Barbeque Pit. Marcel test onze producten, schrijft hierover op zijn blog en voorziet ons van recepten. Wij zijn erg blij met deze samenwerking en vinden dat Mac een uitstekende partner hierin is. Van de Volwaard Kipdrumsticks heeft hij zoals u hieronder leest ook weer iets moois gemaakt. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden.

Op zoek naar een lekker borrelhapje van de barbecue?, dan moet je zeker deze chicken lollipops (of zoals wij in Nederland eigenlijk kiplollies zeggen) eens proberen. Makkelijk om te maken, en leuk om uit te delen tijdens feestjes.

Ook voor mensen die niet van kluiven houden, is een kiplollie een heerlijk hapje kip, waarbij je niet eens vieze handen hoeft te krijgen. Het recept is in basis erg eenvoudig, en je kan het je zelf makkelijk, of nog gemakkelijker maken, door naar gelang de tijd die je er in wilt steken, de keuze te maken om een kant en klare barbecue saus, en rub te gebruiken, of om deze zelf te maken.

Ik heb de saus zelf gemaakt, en voor de rub een commerciële rub uitgekozen.

Bereidingswijze

Haal de drumsticks uit de verpakking, en maak deze goed schoon, en droog, en trim indien nodig deze nog wat bij.
Zorg dat je een scherp mes, een keukenschaar en een goede kwaliteit keukenrol tot je beschikking hebt.

Drumsticks omvormen tot Chicken Lollipops

Snijdt met je mes, op ongeveer 1 tot 2 centimeter onder het gewricht, rondom het bot alles door.

Neem nu het stuk keukenpapier (hierdoor gaat dat wat makkelijker), houd dit op het gewricht wat je zojuist hebt losgesneden, en duw dit met je linkerduim over het scharnierende gedeelte van het gewricht heen, zodat het als het over het gewricht heen is geschoven, deze aan de achterkant van het gewricht nog vast zit (zie plaatje). 

Als je het makkelijker vindt om het te zien kijk dan naar dit filmpje.

Trek vervolgens het losse deel los van het bot, en indien er nog een klein stukje pees of iets achter blijft, snij dit dan weg (het oog wil ook wat)
Neem nu het inmiddels ontblootte bot goed vast, en duw/ trek met je andere hand, het vlees zo veel mogelijk naar onder.
Let op, er zit nog een heel scherp botje aan het grote bot wat we nu weg gaan halen.

Haal het inmiddels zichtbaar geworden botje los, of met je vingers, of met een klein mesje.
Indien nodig kan je via de dikke onderzijde van de drumstick dit botje wat lossnijden, zodat je deze er uit kan halen.
Indien er nog stukjes van de witte pezen zichtbaar zijn, knip deze dan weg met de keukenschaar. (aangezien dit taai, en niet smakelijk is)

Als je alle overtollige onderdelen hebt verwijderdt, vouw je nog eventuel uitstekende stukjes kip, onder het velletje.
Nu heb je een kiplollie, die netjes rechtop blijft staan. Bij de eerste is het ff het wiel uitvinden, maar oefening baart kunst.

Rub

Nu is het tijd om de kip in de rub te zetten. Ik had nog een barbecue rub liggen welke ik bij Vuur en Rook heb gehaald, maar dit kan elke rub zijn welke geschikt is voor kip, of gewoon waarvan je weet dat deze lekker is.

Barbecue

Je kan de kiplollies rechtstreeks op het rooster zetten (let wel indirect), alleen zou de kans kunnen bestaan, dat ze dan wat droger worden (of mischien zelfs wel te droog). Tijdens barbecue wedstrijden wordt de kip (uitzondering daargelaten) eerst gegaard in een laagje boter, alvorende deze worden afgegaard op het rooster.

Ik heb er dan ook voor gekozen, om deze techniek toe te passen, en heb in een schaal een heel klein laagje vloeibare boter gedaan, en vervolgens hier de kiplollies in gezet.

Ik heb de barbecue voorbereid op een indirecte sessie met een dometemperatuur van zo'n 185° C
Bovendien zou ik aanraden geen lagere dometemperatuur te gebruiken, omdat het vel van de kip daardoor rubberachtig wordt, en je bij je eerste hap, het vel in 1 keer van je kiplollie trekt.
Bij 185°C krijg je een mooie "bite trough skin" (zo noemen ze dat in het wedstrijdcircuit)

Saus

Nu de kiplollies op de barbecue liggen, is het tijd om de saus voor te bereiden.
Je kan kiezen voor een kant een klare saus, zoals ook bij Vuur en Rook vandaan (want die heeft een prachtig assortiment), maar je kunt ook zelf een saus maken, zoals ik heb gedaan.

Simpele saus om te maken, en o zo lekker, en een mooie basis om er zelf een eigen draai aan te geven. Barbecue saus
Mocht je kant en klare saus iets te dik zijn, dan kan je deze een beetje dunner maken, door er bijvoorbeel wat appelsap door te doen.
Zorg dat de saus warm is op het moment dat je de kiplollies gaat onderdompelen in de saus.

Dompelen van de drumsticks

Als de kiplollies een kerntemperatuur van zo'n 70°C hebben bereikt, haal je deze uit de schaal.

Dompel de kiplollies 1 voor 1 in de saus, en plaats deze vervolgens op het rooster.
Als alle kiplollies voorzien zijn van een mooi laagje saus, sluit je de deksel van je barbecue, en laat je de saus zich in ongeveer een 15 tot 20 tal minuten zetten.

Conclusie

En dan na ongeveer het laatste kwartiertje zijn ze klaar.

Heerlijke, en makkelijk weg te happen versnaperingen.
Weer eens wat anders.

Met dank aan BBQuality voor het leveren van de mooie Volwaard-kipdrumsticks

Ik zeg eet smakelijk.
Mac