Ribfinger sandwich

Ribfinger sandwich | BBQuality

Ribfingers

Ribfingers zijn in mijn ogen een van de lekkerste, en meest juicy stukjes varkensvlees. Omdat ribfingers goed vet doorregen zijn lenen deze stukken zich prima om zowel low en slow, als hot en fast te bereiden.

Hierbij een recept van een heerlijke ribfinger sandwich. Nope, ondanks dat het op een burger broodje zit, is het geen burger. Een burger heeft altijd een patty, al het andere vlees tussen een broodje is een sandwich. Zo leerde ik van Noskos.

Prep

De ribfingers hebben niet veel voorbereiding nodig. Zet ze in jou favoriete rub en je gaat fantastisch eten. Ik koos voor een Texaanse stijl. Voor de rub gebruikte ik voor 50% de BBQuality pork rub en 50% de Saus.Guru Mother of all rubs. Echt de moeite waard om beide te bestellen!! Deze combi is echt te gek!

Zet de ribfingers tenminste 24 uur voor je gaat bbqen in de rub, dek het af en zet ze in de koelkast.

Voorbereiden

Maak in de voorbereiding, dit mag een dag van tevoren:

 • Maissalade
 • Pickeld komkommer
 • Rode uienringen

Mais salade

 • 300 gram mais
 • ½ jalepeno peper
 • 125 gram creme fresh
 • 2 eetlepels mayo
 • 40 gram Parmigiano Reggiano flakes (mag je vervangen door iedere lichte, droge Italiaanse kaas) bijvoorkeur in flakes, want dit geef mooiere grove stukjes als Parmezaanse strooikaas)
 • 1 knijpje honing
 • 1 teentje knoflook
 • Peper en zout naar smaak
 • Chilipoeder naar smaak

Ontdoe de jalepeno van zijn zaadjes, en snijd deze in kleine stukjes. Neem de kaas en hak de flakes in grove stukjes. Hak het teentje knoflook fijn. Doe alle ingrediënten in een kom, dek af en zet weg.

Pickeld komkommer

Neem 1 komkommer, snijd deze half door en haal de zaadlijst eruit. Snijd de komkommer op een mandoline in hele dunne schijfjes.

20 ml appelcider azijn

20 ml wittewijn azijn

1 scheutje water

2 theelepels witte suiker

Doe de azijn in een kommetje, doe de suiker erbij met een beetje peper en zout en roer het geheel goed door zodat de ingrediënten oplossen. Leg alle groenten in het zuur, en roer het geheel goed door. Zet het afgedekt weg in de koelkast.

Rode uienringen

Snijd als laatste een rode ui in ringetjes en zet weg in een bakje.

Voorbereiden BBQ

Bereid de BBQ voor op indirect op 120 graden. Schik wat stukjes appel of kersenhout tegen de kolen. 2 chuncks is voldoende. Leg de fingers op het rooster. Ik heb een grillverhoger om het makkelijk te verdelen, heb je deze niet leg de ribfingers dan wat dichter bij elkaar.

Smoke the fingers!

Plaats 2 aluminium bakjes onder het vlees met een laagje water erin, het water voorkomt dat het druipvet weer verbrand en een nare smaak aan je vlees geeft. Houd het waterpeil in de gaten en vul bij indien nodig.

Laat de ribfingers 1,5 uur liggen totdat ze mooi beginnen te kleuren. Smeer na 1,5 uur de ribfingers in met Noskos the original BBQ-saus. Laat de saus gedurende een half uur indrogen, daarna is het vlees klaar.

The build

Tijd om de ribfinger sandwich te bouwen! Neem een burger broodje, ik had toevallig nog een zwarte liggen maar dit kan van alles zijn, als je maar een goed broodje neemt.

Leg op de onderkant wat sla, en doe er 2 eetlepels maissalade op. Snijd het vlees door in stukken van ongeveer 6 cm. Plaats op de maissalade 3 ribfingers achter elkaar en daar haaks weer 3 stuks bovenop. Plaats op de ribfingers wat uienringen en wat ingelegde komkommer. Maak het geheel af met een goeie chili saus. Ik gebruikte de Heat Enhancer van Raijmakers heetmakers.

Geniet van jouw ribfinger sandwich, eet smakelijk!

@foodboozeandbbq