The rising sun, ramen burger

The raising sun, ramen burger

Ramen burger

Altijd al een keer een ramen burger willen maken? En dacht je hoe maak je nou van noedels een broodje? Nou, het is echt super simpel! Door dat je de noedels op een andere manier gebruikt creëer je ook een heel andere smaak. Door het bakken worden de noedels krokant en broos en dat is heel erg lekker.

Japanse okonomiyaki

Deze burger heb ik gemaakt met een red pork burger, maar het kan ook prima met een goede beef burger.

De burger is geïnspireerd op de Japanse okonomiyaki. Dit is een soort omelet/pannenkoek gerecht, met raume ham, dashi, mayonaise en sojasaus. Er zijn enorm veel varianten van dit Japanse gerecht en je kan het met legio ingrediënten maken. De basis is ei, soja , dashi en Japanse (kwepie) mayonaise.

Ramen buns (per burger 2)

We beginnen met het maken van de ramen buns (broodjes).

Ramen buns (per burger 2):

 • 100 gram eiermie
 • Dashi

Om te beginnen maak je de ramen buns (“broodjes”). Zet de oven aan op 170 graden, deze heb je later nodig. Breng 1,5 liter water aan de kook, met wat dashi (bouillon). Kijk even op de verpakking voor de juiste verhouding. Bij voorkeur vloeibare dashi, maar dat is lastig te krijgen, bij de toko verkopen ze dashi poeder wat prima volstaat.

Bereiding Ramen

Wanneer het water kookt, voeg je 100 gram ramen (mie) toe aan het water. Draai de ramen met een vork door het water gedurende 30 seconden tot alle noedels los geweekt en soepel zijn, haal daarna de noedels direct uit de pan en laat de noedels uitlekken. Vet een steekvorm van ongeveer 10 cm in met olie en zet deze in een pan. Doe de noedels in de steekvorm tot je ongeveer een bun hebt van 2 cm. Druk met een lepel de noedels aan de randen aan, zodat je een mooi vol broodje krijgt. Zet de pan in de oven en laat de noedels iets indrogen gedurende 5 tot 10 minuten.

De omelet (per burger)

Nu gaan we verder met het maken van de omelet.

De omelet (per burger):

 • 2 eieren
 • 1 tl sojasaus
 • 0.5 tl sereh poeder
 • 0.5 tl dashi poeder
 • Peper naar smaak
 • 2 plakjes rauwe ham

Klop in een kommetje de eieren flink los, voeg de soja, sereh, dashi en peper toe.  Neem de rauwe ham en ontdoe deze van de vetrandjes. Snijd de plakjes klein tot stukjes van 1 x 1 cm.  Voeg vervolgens de rauwe ham toe aan het eimengsel.

Maak de omelet

Zet een pan op het vuur, steker, ingevet, in het midden en voeg een beetje boter toe in de steker. Giet het eimengsel in de steker, en draai het vuur laag, zodat het ei langzaam stolt terwijl de bodem rustig kleurt en gaart. Plaats indien nodig een metalen schaaltje over de steker om het stollingsproces te versnellen. Maak je nou meerdere burgers tegelijk, verdubbel dan dit eierreceptje, maak in een koekenpan en snijd in punten om op de burger te gebruiken.

Red pork burger en ramen bakken

Bak in de tussentijd de burger. Bak ook de ramen buns op middelhoog vuur, tot deze een mooi kleurtje hebben, maar voorkom dat ze te veel uitdrogen.

Truc

Dat is de truc om het broodje te vormen. Vaak worden de noedels met ei gebonden, dat is lekker, maar niet hoe het bedoeld is.

Doordat je de noedels heel kort kookt is deze "al dente", dus plakkerig, omdat deze aan elkaar plakt en daarna gedoogd wordt in de oven, vormt er een mooie bun die niet uit elkaar valt.

Haal de pan uit de oven, en de bun voorzichtig uit de steker. Knip eventueel met een schaar de opstandige noedels los van de steker, om te voorkomen dat je de hele bun uit elkaar trekt.

Leg de buns weg op een bordje, dat het afkoelt is geen probleem, de buns worden later gebakken.

Omelet uit de pan

Haal de omelet uit de pan, en bestrijk deze met soja en mayonaise, bij voorkeur de Japanse kwepie mayo, maar ik ben de beroerdste niet, pak gewoon wat je in de kast hebt staan.

Mice en place

Snijd in de "mice en place" de ingrediënten voor het dressen van de red pork burger vast voor. De plakjes ham 1 x 1cm en de lente-ui in mooie kleine ringetjes. Snijd de tomaat in dunne plakjes en halveer de plakjes.

Alles klaar? Dressen maar!

We gaan nu 'The rising sun, ramen burger "bouwen".

Building the burger!

 • 2 plakjes rauwe ham
 • 2 tl mayo
 • 1 tl chili saus
 • 1 el lente ui ringetjes
 • 3 blaadjes romaine sla
 • 4 halve plakjes tomaat
 • Zwarte sesam zaadjes als je deze in huis hebt, dit is puur voor het oog.

Plaats een bun op een bord en plaats de sla op de bun. Plaats de burger patty op de sla en beleg de patty met de tomaat. Ronde kant naar buiten, dat geeft het mooiste resultaat.

Plaats de omelet op de tomaat, en strooi wat lente-ui ringetjes op omelet. Plaats de volgende bun op de omelet en voeg weer mayo en chili saus toe. Garneer de bovenste bun met rauwe ham, lente-ui ringetjes, en om het af te maken, zwarte sesamzaadjes.

Eet smakelijk

@foodboozeandbbq

Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.