Agnello Ossobuco

Lamsschenkels | BBQuality

Ossobuco, een Italiaans gerecht, van oorsprong uit Milaan waar de basis van het gerecht kalfsschenkels zijn. Gestoofd in een tomatensaus met 0nder andere ui, wortel en bleekselderij. Je kunt er vele variaties op maken en deze is met de lamsschenkel, die een heerlijke smakelijke en geurige twist aan geven.

Voorbereiding

Rasp de winterwortel en snij deze samen met 3 tenen knoflook, ui, bleekselderij in kleine stukken.

Wrijf de lamsschenkels rondom in met olijfolie en zeezout en laat op kamertemperatuur komen. Terwijl de lamsschenkels op temperatuur komen heb je mooi de tijd om je barbecue klaar te maken om te gaan grillen. Grill de lamsschenkels rondom op een heet rooster.

Snijd ondertussen de Gremolata, was de limoen en rasp dunne reepjes van de schil. Als je 1 theelepeltje vol hebt dan heb je genoeg. Hak vervolgens de peterselie fijn voor een hoeveelheid van 1 eetlepel. Snij de knoflookteen zeer fijn. Meng de rasp, gehakte peterselie en de knoflook. Doe het zolang in een schaaltje met folie erover.


Bereiding van de Lamsschenkels

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een passende DO (Dutch Oven, gietijzeren pan). Fruit (kort bakken zonder aan te kleuren) de gesneden groente kort aan en blus af met de witte wijn. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, tijm en laurier toe.
Leg de lamsschenkels erin en voeg nu de groentenbouillon toe totdat de schenkels onder staan.
Laat het geheel nu 2,5 uur rustig stoven.


Bijna klaar

Rond het laatste uur van het stoven kun je de bladerdeeg bakjes voorbereiden. Pak 4 blaadjes bladerdeeg en laat deze ontdooien. 2 voor de bodem en 2 voor de rand. Verwarm de oven voor volgens de verpakking. Steek een cirkel uit, wellicht heb je een schaaltje in de kast die een passende ronding geeft. Steek voor de rand ook aan de binnenzijde een cirkel uit. Bestrijk alle bovenkanten met eigeel en leg de uitgesneden cirkelrand op een onderkant. Vergeet niet het midden van het bakje met een vork op verschillende plekken in te prikken.

Strooi wat tijmblaadjes en zeezout erover en bak de bladerdeeg bakjes af volgens de instructie op de verpakking. Dit doe je inclusief de uitgesneden rondjes die als kapje dienen.

Lamsschenkel uit de DO

Haal na 2,5 uur de lamsschenkels uit de DO (of gietijzeren pan) en pak ze in aluminiumfolie in.
Schep met een schuimspaan wat groente, ongeveer 4 eetlepels, uit de pan. Dit gaan we later als garnituur weer toevoegen. Kook het vocht tot 1/3 in.
Pureer het vocht en de groenten die er nog in zaten met een staafmixer. Na het pureren zie je dat de saus op de juiste dikte is om het geheel af te maken.

Serveren

Pluk grote stukken vlees van de lamsschenkels en verwijder eventueel wat vlies en pees. Voeg de groenten die je eerder met de schuimspaan uit de DO gehaald hebt weer aan de saus toe. Breng de saus op smaak met peper en zout. Voeg het geplukte vlees aan de saus toe en roer rustig door.

Haal de bladerdeeg bakjes uit de oven. Leg deze op een bord en vul de bakjes met het lamsvlees met wat extra saus en groenten.

Vervolgens het kapje erop en strooi de Gremolata over de Agnello Osso buco.

Smakelijk eten!!!!