BBQuality Luther Burger

BBQuality Luther Burger | BBQuality

Luther burger

Een Luther burger, ook wel Donut Burger genoemd, is een verrassende uitvoering van een hamburger. Het broodje hamburger op zich is redelijk recht door zee. Een smakelijke BBQuality burger op een bedje van sla, krokante ui, zoete mosterd- mayonaise, uitgebakken bacon en gesmolten kaas. De verrassing zit hem in het broodje. Geen standaard wit puntje of sesambol, geen pitabroodje of harde bol: Nee een Luther burger wordt geserveerd met een gegrilde donut als broodje.

Een echte traktatie voor groot en klein!

Voorbereiding

Pel de ui en snij deze in zo dun mogelijke ringen. Snij de ring vanuit het midden naar 1 kant door en haal de ringen uit elkaar. Doe de ringen en karnemelk in een schaal en mix deze goed door elkaar. Laat dit mengsel een half uur staan (roer af en toe even goed door)

Meng in een tweede schaal de bloem met royaal peper en zout

Frituren

Verwarm een frituur naar 190°C

Pak met een tang een handvol ui uit de karnemelk (niet laten uitdruipen) en gooi deze in de bloem. Wentel en draai ze goed door de bloem, tik ze even af tegen de rand van de schaal (om overtollig bloem kwijt te raken) en doe ze in de hete olie.

Frituur de uien voor ongeveer een 2 a 3 minuten goudkleurig (gaat snel) en laat ze uitdruipen op een aantal lagen keukenpapier

Bereiding

Bereid een BBQ voor om te gaan grillen en snij donuts horizontaal door. Meng de mayonaise, mosterd en poedersuiker.

Bak in een pan, in de oven of op de BBQ de repen bacon krokant. Als deze wat afgekoeld is snij je elke plak in tweeën.

Haal twee mooie grote bladen van de krop ijsbergsla (de rest kan je morgen gebruiken voor een gezonde salade), was deze en snij deze in zo dun mogelijke reepjes. Grill direct boven de kolen de halve donuts een paar minuten (snijkant op het rooster)

Grill de hamburgers 3 a 4 minuten per kant tot de burger gaar is. Het is kalfsvlees dus hij mag nog een klein beetje medium zijn.

Sluit elke keer wel het deksel van de BBQ na het draaien van de hamburger.

Bouwen van de Luther burger

Verdeel de plakken kaas over de hamburgers tijdens de laatste minuut van het grillen en laat deze smelten (door wederom het deksel te sluiten).

Leg de 4 onderste helften van de donut klaar en verdeel hier de sla overheen. Plaats hierop de kalfs-cheeseburgers. Besmeer voorzichtig met een laagje mosterd-mayonaise. Leg de bacon en de ui erop. Plaats de bovenkant van de donut erop en smakelijk eten! (eventueel met wat vers gebakken friet erbij)