Brisket recept

Brisket recept | BBQuality

Inleiding:

In dit brisket recept leg ik jullie uit hoe je dit mooie stuk vlees op de BBQ kan bereiden. Als je een brisket goed kan bereiden, dan mag je jezelf met recht een goede pitmaster noemen. De brisket is denk ik wel de holy grail in de BBQ wereld. Vaak zijn het hele grote stukken die heel erg lang op de BBQ moeten. Het mooie van de Braziliaanse brisket die ik in recept gebruikt heb is dat deze ook wat kleiner verkrijgbaar zijn en omdat ze wat kleiner zijn is de bereidingstijd ook een stuk korter. (Let wel op: ieder stuk vlees is anders en zal niet de zelfde bereidingstijd hebben).

Benodigdheden:

  • Snijplank
  • Handdoeken (2 stuks)
  • Koelbox
  • Gietijzeren pan

Voorbereiding:

Brisket trimmen

Omdat er op de brisket vaak harde en dikke stukken vet zitten moet de brisket eerst wat getrimd worden. Dit wil zeggen dat we wat vet weg gaan snijden. Snij op de plekken waar een dikke laag vet zit een gedeelte van het vet weg. Je hoeft niet alles weg te snijden, laat ongeveer 0,5 cm zitten. Snij ook de harde stukken vet aan de zijkant van de brisket weg. Gooi het vet niet weg, je kan deze tijdens de bereiding smelten in een gietijzeren pan en tijdens het inpakken van de brisket eventueel toevoegen.

BBQ aansteken en brisket kruiden

Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding met een dome-temperatuur van 110 graden Celsius. Terwijl de BBQ op temperatuur komt kan de brisket gekruid worden. Maak een mengsel van de knoflookpoeder, het gerookte zeezout en de vers gemalen zwarte peper. Doe dit in de volgende verhouding: 2/5 deel knoflookpoeder, 2/5 deel gerookt zeezout en 1/5 deel zwarte peper. Bestrooi de brisket aan alle kanten met dit mengsel.

Bereiding:

Brisket roken

Als de BBQ op temperatuur is kan je de rooksnippers aan de brandende houtskool toegevoegen. Leg nu de brisket op het rooster en steek een kerntemperatuurmeter in het dikste gedeelte van de brisket. Stel de kerntemperatuur in op 70 graden. Zet nu eventueel ook een gietijzeren pan met het afgesneden vet op de BBQ, zo kan het vet langzaam smelten en neemt het ook nog iets van de rooksmaak op.

De brisket inpakken

Als de brisket een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt is het tijd om de brisket in te pakken. Haal de brisket en het gesmolten vet van de BBQ. Leg de brisket op een stuk butcherpaper of aluminiumfolie, giet het gesmolten vet over de brisket en vouw de folie of butcherpaper zo strak mogelijk dicht. (Als je butcherpaper gebruikt zal de bark die tijdens het roken is ontstaan krokanter blijven).

De brisket verder garen

Leg de ingepakte brisket nu terug op de BBQ en steek de kernthermometer weer in het dikste gedeelte van de brisket. Stel de kerntemperatuur nu in op 90 graden Celsius.

De brisket controleren

Als de brisket een kerntemperatuur van 90 graden heeft bereikt ga je de brisket controleren op malsheid. Dit doe je door met een temperatuurmeter in de brisket te prikken, als de temperatuurmeter in de brisket gaat zoals in zachte boter dan mag deze van de BBQ. Is dit niet het geval gaar dan de brisket verder tot een kerntemperatuur van 95 graden, controleer de brisket dan weer door met een temperatuurmeter te prikken. Herhaal dit tot de temperatuurmeter makkelijk de brisket in gaat.

Rusten

Is de brisket probe tender? Haal deze dan van de BBQ. Maak de folie of butcherpaper open en laat de brisket ongeveer 10 minuten uit stomen. Zo zorg je er voor dat de grootste warmte weg gaat. Vouw na 10 minuten de folie of butcherpaper weer dicht en pak de brisket in met 2 handdoeken. Leg de brisket nu ongeveer 1 uur in een koelbox. Hierdoor zal de brisket nog malser worden en door de handdoeken en koelbox blijft de brisket ook nog lekker warm.

Serveren:

Als de brisket heeft gerust haal je deze uit de folie of butcherpaper en leg je hem op een snijplank. Gooi het vocht uit de folie niet weg! Snij de brisket nu haaks op de draad in lange plakken. Leg de plakken in een schaal en giet het vocht uit de folie over de gesneden brisket. Je kan de brisket op een broodje serveren met wat BBQ saus, augurk en zoetzure rode ui. Maar met wat groentes en aardappel is deze brisket ook hartstikke lekker!

Let op dat de bereidingstijd per brisket kan variëren, begin op tijd met het bereiden. Mocht de brisket te vroeg klaar zijn laat je hem gewoon langer in de koelbox liggen.

Kijk hieronder voor een uitgebreide video van dit overheerlijke recept!

Heb je mijn brisket recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.