Cajun Krokodil Steak recept

Cajun Krokodil Steak recept | BBQuality

Inleiding

Enige tijd geleden zag ik een berichtje via de socials dat Paul zijn hand heeft weten te leggen op prachtige krokodil tournedos. Ik had het nog niet eerder gemaakt, maar ga geen uitdaging uit de weg. Ik heb mezelf even ingelezen over de verschillende manieren van bereiden en met het samenvoegen van diverse technieken heb ik een mooi receptje samengesteld.

Cajun

Bij krokodil denk ik al snel aan cajun, weet niet waarom, maar bij cajun denk ik ook aan fruity salade, en met mijn stereotype beeld van hillbilly cajuns, eten ze de hele dag door sweet potatoes.

Daarom in dit recept, gegrilde krokodil steak, met een mango chili salade, en smashed potatoe van zoete aardappel.

Ik vind het altijd fijn om een avondje grillen makkelijk voor te bereiden, zodat je op het moment dat je gasten er zijn, niet al te veel meer hoeft te doen, en je ook plenty de tijd hebt om lekker te socializen.

Daarom een relatief simpele voorbereiding, maar het maakt het je makkelijk op de avond zelf.

Mise en Place

Om te beginnen steek je een bbq aan en maakt deze klaar om te roken, dus indirect en rond de 110/120 graden.

Zoete aardappel

Neem per persoon 1 grote zoete aardappel. Prik de aardappel op diverse plaatsen in met een metalen saté prikker. De kleine gaatjes in de aardappel zorgen ervoor dat deze makkelijk gaart.

Roken

Leg de aardappel op de bbq en laat deze ongeveer een uurtje roken op fruithout wat een lichte rooksmaak afgeeft. Als de rook is opgetrokken laat je de aardappel gewoon lekker verder garen tot deze gaar is. Dit kan je testen door met de saté prikken in de aardappel te prikken, duw je de prikker zonder weerstand makkelijk door de aardappel is deze gaar en mag de aardappel van de bbq.

Snijd de aardappel in het midden in tweeën, en duw de gare aardappel met een burger spatel plat tot 1,5 tot 1 cm.

Leg de aardappel weg om later af te maken.

Salad on the side

Omdat je geen halve mango kan kopen, is het recept op basis van 1 mango en is voldoende voor 2 personen.

Voor de salade heb je nodig:

1 mango

2 tomaten

½ avocado

½ rode ui

1 kleine spaanse peper (houd 2 schijfjes achter als garnering)

1 el honing

Sap van ½ limoen

Klein beetje koriander

Peper en zout

Maken van de salade

Snijd alle ingrediënten, behalve de avocado in brunoise (kleine blokjes) en meng met de smaakmakers (honing, limoensap en koriander) in een kom. Snijd de avocado in tweeën, en haal 1 helft uit de schil. Snijd deze helft in plakjes van 0,5 cm en grill deze kort om en om op een bbq of grillpan. Dit is niet alleen erg lekker, het ziet er goed uit, maar veel belangrijker, als je de salade vooraf maakt voorkomt het dat de avocado in de salade zompig wordt als hij een paar uurtjes moet staan. Snijd de avocado vervolgens in blokjes en voeg toe aan de salade.

The Crock

Best leuk om een krokodil te eten, en tja het is wel waar wat ze zeggen. Alles wat je niet kent aan wit vlees smaakt naar kip. Maar in dit geval, met een hele andere structuur en veel, veel meer smaak, met af en toe een kleine hint naar vis. Echt een bijzonder stukje vlees, het is niet heel duur, dus echt de moeite van het proberen waard.

De krokodil tournedos komt uit de staart. De staart wordt veel gebruikt en is dus een stevig stuk vlees. Ik heb daarom de tournedos 3 uur in zure melk gelegd, beter bekend als karnemelk. Karnemelk bevat zowel vet als zuur, vet geeft het vlees meer smaak en het zuur maakt het vlees zachter.  Nadat je het vlees hebt laten garen in het zuur, haal je het eruit en zet je de boven en onderkant in een texas rub. Deze kan je vaak kant en klaar kopen. Lukt dat niet maak dan onderstaand receptje:

Texas rub

1 tl zeezout

0,5 tl gemalen korianderzaad

1 tl paprikapoeder

0,5 tl mosterdzaad

1 tl spaanse peper

0,5 tl uien poeder

0,5 tl komijn

Snijd een klein teentje knoflook fijn en strooi de stukjes knoflook over de boven en onderzijde die je zojuist met rub hebt in ge-rubbed.


Make it Crusty!

We gaan beginnen! Bouw je bbq om naar direct, en stel je bbq in op grillen ergens tussen de 200 en 220 graden.


Zet een pannetje op het vuur met een flinke laag olie, laat de olie warm worden en bak de smashed patato tot deze aan beide kanten mooi bruin is, en een lekker krokant laagje vormt. Breng op smaak wanneer klaar met een paar korreltjes zeezout.

Serveren

Op het moment dat je de aardappel in de pan legt, leg je ook de krokodil op de grill. Deze bak je tot een kerntemperatuur van 73 graden. Tip! Steek je thermometer aan de zijkant in het vlees, dit geeft de meest realistische waarde.


Maak je bordje op zoals het jou het beste past. Zoals op de foto heb ik een mais stripje, twee schijfjes schuin gesneden chilipeper en een takje tijm als garnering gebruikt.

Eet Smakelijk!