• Recept
 • Ingredienten
 • Bestellen

Canadese bizon short rib NGP recept

Bizon Short Rib Canada

De verhouding vlees en vet is geweldig, mooie bevleesde ribben met een randje vet. Naast de wat zoetere smaak ten opzichte van rundvlees, is het vlees ook minder vet. Een heerlijke smaakvolle short rib van de bizon.
Een zeker bijpassende rub is de Naked Gun Powder (NGP) van No Rubbish. Een rub bestaande uit onder andere smoked pepper, zeezout en knoflook, die heerlijk met het vlees van de bizon combineert. Ik neem je mee in mijn Canadese bizon short rib NGP recept.

Ingrediënten:

Voor het sprayen van water met een fris zuurtje:

 • 0,5 liter water
 • 1 á 2 eetlepels appelazijn

Benodigheden:

Voorbereiding

We beginnen met het voorbereiden van de short rib. De zijde waar je de botten ziet, de holle kant, daar verwijder je het vlies door een beginnetje met een achterkant van een lepel of met een mes te maken. Trek vervolgens het hele vlies eraf. Aan de bolle kant zit wat zilvervlies dat je weg kan vliezen met een scherp mes, let wel dat je niet teveel of geen vlees wegsnijdt. Het vet kan je laten zitten, dat is niet zoveel.

Dan is het tijd voor de instelling van de kamado of BBQ met deksel. Maak een indirecte opstelling en temperatuur in de BBQ van 115°Celsius.

We bestrooien de bizon short rib rondom met de Naked Gun Powder rub. Druk de rub goed aan of wrijf het een beetje in en leg de shortrib vervolgens op het rooster met een kerntemperatuurmeter erin.

We garen de bizon short rib tot een kerntemperatuur van rond de 70°Celsius. Nu komt de keuze om de Bizon short rib wel of niet in te pakken in butcherpaper of aluminiumfolie. Dit is namelijk het moment van de welbekende zone, wanneer het vlees een periode niet in temperatuur zal stijgen. Dit komt door de vocht uittreding, die het vlees op temperatuur houdt.

Ik heb ze niet ingepakt omdat ik ook een mooie bark wilde hebben en de tijd ervoor had.

Sprayen

Tussentijds heb ik de bizon short rib met een sprayflacon, met daarin een mengsel van 0,5 liter water met 1 á 2 eetlepels appelazijn, licht gesprayd. Dit doe je ongeveer om het uur. De hoeveelheid water met appelazijn hoeft niet op, het is om het vlees af en toe te bevochtigen.

Uiteindelijk garen we de bizon short rib tot een kerntemperatuur van 92°Celsius. Rond deze temperatuur gaan we af en toe prikken in het vlees. Je ziet het vlees langzaam terugtrekken en de botten zichtbaar worden. Gaat een satéprikker makkelijk door het vlees, net als door boter, dan is de bizon short rib klaar.  Voel je nog wat weerstand laat dan de short rib nog 1 of 2°Celsius langer liggen.

Bij mij duurde dit ongeveer 9 tot 10 uur bij niet inpakken tijdens de bereiding. Pak je de bizon short rib wel in, dan kan het misschien wel 1 á 2 uur schelen in tijd, tevens kan het ook zomaar zijn dat het een uurtje langer duurt. Dus ruim inplannen wanneer je wilt gaan eten.

Rusten

Laat wanneer de bizon short rib klaar is, deze nog een half uur ingepakt rusten. Is de bizon short rib veel te vroeg klaar, draai er een schone handdoek omheen en leg deze in een koelbox. Dan blijft de bison short rib nog lang warm.

Daarna ga je lekker genieten van deze bizon short rib, smakelijk eten!!!

Lekker met een gepofte aardappel erbij en een rauwkostsalade. Een fris bijgerecht maakt het gerecht helemaal compleet.

Maak je dit Canadese bizon short rib NGP recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.

comments comments

Keuken Amerikaans
Voorbereidingstijd 00:20u
Bereidingstijd 09:00u
Aantal personen 4 personen
 • Bizon short ribs
  1200-1400 gram
 • No Rubbish Naked gun powder rub
  1 potje (niet alles nodig)
 • Water
  0,5 ltr
 • Appelazijn
  1-2 eetlepels
Print dit recept