Caveman style zijlende recept

Caveman style zijlende recept | BBQuality

Inleiding

De zijlende is een bijzonder stukje rundvlees, want door de fijne vleesdraad is dit na de ossenhaas het meest malse stukje biefstuk dat er is. Je ziet dat het (nog) niet zo vaak gebruikt wordt, terwijl het zo'n lekker stukje mals vlees is. Ik denk dat het snel aan populariteit gaat winnen. In dit caveman style zijlende recept gaan we deze mooie zijlende "Caveman style" bereiden oftewel rechtstreeks op de kolen. Daarbij een salade van bladspinazie met geroosterde groenten en cashewnoten. 

In dit Caveman style zijlende recept is gebruikt gemaakt van Japanse Binchotan houtskool. Je kunt natuurlijk ook op normale houtskool de bereiding uitvoeren. Let er wel op dat je kwaliteitskolen gebruikt. Goedkope/slechte houtskool geeft veel gruis en as en dat wil je natuurlijk niet op je heerlijke stukje vlees hebben.

Omdat je met dit recept erg dicht op de hete kolen werkt is het belangrijk dat je goede BBQ handschoenen gebruikt en een goed BBQ-tangen, bij voorkeur 1 die wat langer is.

Ingrediëntenlijst

Ingrediënten

 • 800-1000 gram zijlende
 • Sea salt flakes
 • Grof gemalen peper
 • 8 stuks flatbread van de bakker (pitabroodje formaat)
 • Butcher paper

Dressing

 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels honing
 • peper en zout

Voor de salade:

 • 200 gram gewassen verse spinazieblaadjes
 • 2 stuks kleine witte uien
 • 1 stuk venkel of 2 kleine
 • 1 tros met +/- 16 cherrytomaatjes
 • 1 rode puntpaprika
 • handje cashewnoten

Voorbereiding

Leg de ontdooide zijlende een uur voordat je deze gaat bereiden uit de koelkast, zodat de zijlende een heel eind op kamertemperatuur kan komen.

Withete kolen

Het is van belang dat we de bereiding uitvoeren op withete kolen. Het is ook belangrijk dat als we het vlees op de withete kolen leggen we even het beetje as wat erop kan liggen even rustig eraf blazen.

We beginnen met de groenten.  Leg de hele uien in hun schil tegen de kolen aan en laat ze beetgaar garen. Deze worden zwart, maar dat is niet erg, we gaan ze toch pellen als ze klaar zijn. Tegelijkertijd roosteren we alvast de venkel op de kolen. Als ze mooi gekleurd zijn, pakken we ze in aluminiumfolie in om verder te garen. Je hebt dus de uien en de venkel langs de hete kolen liggen, draai ze geregeld om van de hitte af. Deze liggen er nog langs wanneer de zijlende er ook op gaat.

Rooster ook de puntpaprika's op de kolen rondom en laat deze afkoelen om te pellen. Ook deze mogen zwart worden.

Leg ook de tros met cherrytomaatjes op de hete kolen, let op deze gaan heel snel. (Je mag natuurlijk ook de groenten roosteren op een grillrooster, als ze maar kleur krijgen voor de smaak)

De cashewnoten roosteren we even in een hete skillet.

Salade

Voor de salade zijn we al een heel eind. We moeten alleen nog even de dressing maken. Meng de balsamicoazijn, olijfolie en honing goed door elkaar. Breng op smaak met wat peper en zout.


Caveman style

Wanneer de groenten een heel eind in de garing zijn gaan we de zijlende roosteren.

Zorg dus voor withete kolen en probeer deze een beetje asvrij te houden. Leg de zijlende op de kolen en heb het geduld om de zijlende niet te vroeg om te draaien. De zijlende plakt dan nog aan de kolen. Wanneer de lende goed is dichtgeschroeid, blijft deze ook minder plakken. Draai de zijlende geregeld om en meet de kerntemperatuur. Wanneer de zijlende mooi rondom gekleurd is en tegen een kerntemperatuur van 38° Celsius loopt halen we de zijlende eraf. Als de zijlende eerder dan de 38° Celsius al mooi bruin gekleurd is, haal deze dan vast uit de kolen, want zwart verbrand is ook niet lekker. De uien en venkel zijn nu ook klaar en laat deze een beetje afkoelen.

Rooster

Leg nu een rooster boven de kolen en zorg voor een indirecte zone met 120° Celsius in de BBQ met deksel. Leg de zijlende op het rooster en gaar deze verder tot een kerntemperatuur van 42 á 43° Celsius. Is jouw voorkeur iets minder rood, dan gaar er nog een paar graden bij. (zie tabel kerntemperaturen)

Wanneer je het nodig vindt verwarm je het flatbread ook op het rooster bij de zijlende.  Om het wat krokanter te krijgen kun je het brood wat meer boven de kolen leggen. Je kunt natuurlijk ook de oven gebruiken als dat makkelijker is.

Ondertussen gaan we verder met de groenten. Pel de uien en de paprika schoon en snij deze vervolgens in dunne ringen. De venkel snijd je hierna  ook in dunne ringen. Meng de uien en de venkel met 2 eetlepels dressing. Dit is voor de paprika niet nodig.

Laat de zijlende 7 minuten rusten onder een stuk butcher paper of aluminiumfolie (niet strak inpakken).


Zijlende en salade Caveman style

Pak een schaal en doe daar de spinazieblaadjes in. Verdeel hier de gesneden en afgekoelde groenten overheen. Bedruip de salade met de dressing en strooi er als laatste de cashewnoten overheen.

Snijd de zijlende in mooie plakken, strooi er sea salt flakes en maal er grove peper overheen. Serveer de salade en flatbread erbij. Je kunt de flatbread vullen met gesneden zijlende met wat salade, echt mega lekker!

Smakelijk eten!!!!

Maak je mijn caveman style zijlende recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.