D’n Osse staartsoep, lekker scherp recept

Ossenstaartsoep recept Oxxhead rub | BBQuality

D'n Osse staartsoep, lekker scherp recept. Een heerlijk ossenstaartsoep, op smaak gebracht met de BBQuality All purpose rub en lekker scherp/pittig door rode peper en chili. Gevuld met dunne ringen prei, puntpaprika en maïs. De toegevoegde crème fraîche maakt de soep fris en romig.

Ingrediënten

  • +/- 1500 gram runderstaart
  • BBQualty All Purpose Rub
  • 1 dl witte wijn
  • 1 prei
  • 1 grote witte ui
  • 1 puntpaprika
  • 2 wortels
  • 2 eetlepels mais
  • 5 tenen knoflook
  • 1-2 verse rode pepers (tweede eventueel)
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1 eetlepel grof gehakte peterselie
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 liter water
  • peper en zout
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 blokjes runderbouillon
  • chilipoeder
  • Honig allesbinder

Benodigheden:

Voorbereiding

We gaan beginnen met het snijden van de groenten. Snipper de ui en snij deze in grove stukken. Schil vervolgens de wortels en snij ook deze in grove stukken. Was de prei, snij hierna 5 centimeter van het witte gedeelte in dunne ringen. Bewaar deze voor later. Snij de rest van de prei ook in grove stukken snijden. Halveer de rode peper en snij deze fijn. Pel als laatste de knoflook, plet de gepelde knoflook en snij deze klein.

Runderstaart

Haal de stukken staart door de bloem en verhit de dutchoven.

Bereiding

Wanneer de dutch oven heet is, verhitten we de bakboter in de dutch oven. Bak de bebloemde staarten rondom licht bruin. Let op dat de boter niet verbrand. Voeg de grof gesneden groenten, knoflook en rode peper toe. Vervolgens voeg je de witte wijn toe en daarna de tomatenpuree. Roer alles goed door elkaar en voeg 2 liter water toe, zodat de stukken staart net onder water staan. Voeg 2 blokjes bouillon, de rozemarijn en 1,5 eetlepel All purpose rub toe. Zet het op laag vuur en laat het rustig pruttelen voor 3,5 tot 4 uur. Het is klaar als het vlees makkelijk loskomt en mooi zacht is.

Na 4 uur

Haal de gare stukken staart uit de dutch oven en laat deze wat afkoelen. Pak een soeplepel en verwijder het laagje vet wat boven drijft, door het rustig in de soeplepel te laten lopen.  Zeef de soep en breng op smaak met de rub, zout en chilipoeder (hoe scherp wil je de soep hebben!!) Laat de soep koken en bind een beetje af met allesbinder. Het is een lichtgebonden soep.

Voeg aan de soep 2 eetlepels maïs, de dungesneden prei-ringen en dungesneden ringen puntpaprika. Laat dit 5 minuten meekoken.

Serveren

Pluk nu het zachte vlees van de runderstaart.

Mocht je het nodig vinden dan kun je het geplukte vlees nog even in een steelpannetje verwarmen met een beetje soep.

Leg wat van het geplukte vlees in een soepkom. Schenk er vervolgens de hete soep met garnituur overheen. Leg als laatste een lepeltje crème fraîche op het vlees. Strooi als allerlaatste nog wat gehakte peterselie over de soep om het helemaal af te maken.

Smakelijk eten!!

D'n Osse staartsoep, lekker scherp recept! Maak je dit recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.