Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

D’n Osse staartsoep, lekker scherp recept

Ossenstaartsoep recept Oxxhead rub | BBQuality

D’n Osse staartsoep, lekker scherp recept. Dit is een ossenstaartsoep recept gemaakt van een runderstaart van de dubbeldoelkoe. Op smaak gebracht met de Osse rub Oxhead Rub ‘em All en lekker scherp/pittig door rode peper en chili. Gevuld met dunne ringen prei, puntpaprika en maïs. De toegevoegde crème fraîche maakt de soep fris en romig.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel grof gehakte peterselie
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 liter water
  • peper en zout
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 blokjes runderbouillon
  • chilipoeder
  • Honig allesbinder

Benodigheden:

  • Dutchoven of stoofpan
  • Vleesbijl of bot koksmes

Voorbereiding

We gaan beginnen met het snijden van de groenten. Snipper de ui en snij deze in grove stukken. Schil vervolgens de wortels en snij ook deze in grove stukken. Was de prei, snij hierna 5 centimeter van het witte gedeelte in dunne ringen. Bewaar deze voor later. Snij de rest van de prei ook in grove stukken snijden. Halveer de rode peper en snij deze fijn. Pel als laatste de knoflook, plet de gepelde knoflook en snij deze klein.

Runderstaart

Leg de runderstaart op een stevige snijplank. Als je de staart beweegt, kun je voelen waar de wervels zitten. Snijd eerst rondom het vlees door tot het bot. Snijd of hak met een vleesbijl of oud koksmes tussen de wervels. Je krijgt nu “stukken” runderstaart (zie foto).

Haal de stukken staart door de bloem en verhit de dutchoven.

Bereiding

Wanneer de dutchoven heet is, verhitten we de bakboter in de dutchoven. Bak de bebloemde staarten rondom licht bruin. Let op dat de boter niet verbrand. Voeg de grof gesneden groenten, knoflook en rode peper toe. Vervolgens voeg je de witte wijn toe en daarna de tomatenpuree. Roer alles goed door elkaar en voeg 2 liter water toe, zodat de stukken staart net onder water staan. Voeg 2 blokjes bouillon, de rozemarijn en 1,5 eetlepel Oxxhead Rub ‘m All toe. Zet het op laag vuur en laat het rustig pruttelen voor 3,5 tot 4 uur. Het is klaar als het vlees makkelijk loskomt en mooi zacht is.

Na 4 uur

Haal de gare stukken staart uit de dutchoven en laat deze wat afkoelen. Pak een soeplepel en verwijder het laagje vet wat boven drijft, door het rustig in de soeplepel te laten lopen.  Zeef de soep en breng op smaak met de rub, zout en chilipoeder (hoe scherp wil je de soep hebben!!) Laat de soep koken en bind een beetje af met allesbinder. Het is een lichtgebonden soep.

Voeg aan de soep 2 eetlepels maïs, de dungesneden prei-ringen en dungesneden ringen puntpaprika. Laat dit 5 minuten meekoken.

Serveren

Pluk nu het zachte vlees van de runderstaart.

Mocht je het nodig vinden dan kun je het geplukte vlees nog even in een steelpannetje verwarmen met een beetje soep.

Leg wat van het geplukte vlees in een soepkom. Schenk er vervolgens de hete soep met garnituur overheen. Leg als laatste een lepeltje crème fraîche op het vlees. Strooi als allerlaatste nog wat gehakte peterselie over de soep om het helemaal af te maken.

Smakelijk eten!!

D’n Osse staartsoep, lekker scherp recept! Maak je dit recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirks_smoke_and_grills en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills.

comments comments

Keuken Mexicaans
Voorbereidingstijd 00:20u
Bereidingstijd 04:00u
Aantal personen 6 personen
  • Runderstaart
    +/- 1400 gram
  • Rub Oxxtail Rub 'm all
  • Witte wijn
    1 dl
  • Prei
    1 stuk
  • Witte ui
    1 stuk
  • Wortel
    2 stuks
  • Mais
    2 eetlepels
  • Knoflook
    5 tenen
  • Verse rode peper
    2 stuks
  • Chilipoeder
    naar smaak / scherpte
  • Rozemarijn
    4 takjes
  • Gehakte peterselie
    +/- 1 eetlepel
  • Tomatenpuree
    70 gram
  • Crème fraîche
    125 ml
  • Honig allesbinder
  • Runderbouillonblokjes
    2 stuks
  • Water
    2 liter
  • Peper en zout
Print dit recept