Dry aged tomahawk recept met tomatenchutney

Dry aged tomahawk recept met tomatenchutney | BBQuality

Inleiding

Met dit dry aged tomahawk recept met tomatenchutney willen we de mooie, intense, nootachtige smaak van de dry aged tomahawk extra benadrukken door er een smaakvolle korst op te krijgen. Dit gaan we doen door de steak in te smeren met worcestersaus en een zelfgemaakte gesmolten kruidenboter. Voor een mooie tegenhanger van de smaak van de tomahawk, maken we er nog een lekkere (licht)pittige Franse tomatenchutney bij. Door de chutney gaat ook wat sumak, een van oorsprong Turks kruid van gedroogde besjes van de sumakplant met een frisse smaak. 

Ingrediëntenlijst

Voor de tomahawk

 • 1 dry-aged tomahawk steak van circa 1 kg
 • Worcestersaus
 • 5 teentjes knoflook
 • 125 gram roomboter
 • Handvol verse takjes tijm en rozemarijn
 • Zoutflakes
 • Versgemalen zwarte peper

Voor de tomatenchutney

 • 2 tomaten
 • 1 theelepel sumak
 • 1 theelepel sambal badjak
 • Sap van een halve limoen
 • 1 ui
 • 1 eetlepel ketchup

Benodigdheden

Aan de slag!

Voorbereiden van de BBQ en tomahawk

Bereid de bbq met een indirecte opstelling op een dome-temperatuur van 140 tot 150 graden Celsius. Als het mogelijk is, maak dan aan de ene kant een indirect gedeelte en aan de andere kant een direct gedeelte.

Snijd ook vast alle ingrediënten voor de tomatenchutney: de ui snijd je in kleine blokjes, net als de tomaten.

De smaakvolle korst

Je begint met het insmeren van de tomahawk steak met Worcestersaus. Gewoon wat saus er overheen gieten en een beetje liefde geven door het rondom in te masseren. Vervolgens bestrooi je hem royaal met zout flakes, die je zacht in het vlees klopt in plaats van te wrijven. Overtollig zout valt er zo straks makkelijk vanaf.

Reversed sear methode

Je gaat de tomahawk klaarmaken op de ‘reversed sear methode’. Dat wil in dit geval zeggen dat je eerst de tomahawk op het indirecte gedeelte van je BBQ mooi gaar laat worden aan de binnenkant tot een kerntemperatuur van 50 graden Celsius. Daarna ga je hem afgrillen op het directe deel om een mooie korst te krijgen.

Tomahawk indirect garen

Als de BBQ op temperatuur is, leg je de tomahawk, voorzien van een kernthermometer, op het indirecte deel. Zo laat je hem eerst rustig garen tot de kerntemperatuur bereikt is.

Kruidenboter maken

Smelt ondertussen in een heet pannetje de boter en doe er de gepelde knoflooktenen bij. Leg er ook de verse takjes tijm en rozemarijn bij met wat zout en versgemalen peper. Smeer regelmatig de steak in met de gesmolten kruidenboter, zodat de smaak kan intrekken. Als de tomahawk een kerntemperatuur heeft bereikt van 25 à 30 graden Celsius, draai je hem om en besmeer je ook de andere kant.

Tomatenchutney maken

Tijdens het garen van de tomahawk heb je mooi de tijd om de chutney te bereiden.

Doe de ketchup, sumak en sambal in een ruime kom. Hoe pittig je de chutney wilt hebben, is aan jou. Houd je van pittig? Voeg er gerust een lekkere volle theelepel sambal (of meer) bij. Ook voeg je de stukjes ui en de tomatenblokjes toe en roer alles goed door elkaar. Breng het daarna op smaak met zout en royaal met versgemalen zwarte peper.

Bij een kerntemperatuur van 50 graden Celsius haal je de tomahawk van de grill en leg je hem onder een theedoek weg voor 10 minuten. Het vlees komt zo weer even tot rust en de sappen verdelen zich lekker door het vlees.

Afgrillen!

Terwijl de tomahawk rustig ligt bij te komen, maak je de BBQ klaar voor het afgrillen. Dit doe je door de dome-temperatuur te verhogen naar 200 graden Celsius. Is de BBQ heet genoeg? Leg dan de tomahawk op het directe deel voor ongeveer 2 minuten per kant. Wil je een mooi kruisstreepje op je steak? Draai hem dan per kant halverwege één kwartslag.

Aansnijden en genieten

Pak de snijplank erbij en leg de tomahawk zo voor je neer dat het bot aan een zijkant ligt. Snijd met een goed scherp mes langs het bot om deze te verwijderen. Voor een lekkere malse structuur is het essentieel dat je haaks op de draad van het vlees snijdt. Na het wegsnijden van het bot, draai je de steak een kwartslag, zodat deze in de breedte voor je ligt. Zo snijd je er mooie malse (dunne) plakken van. Je kunt er eventueel nog wat versgemalen peper overheen strooien.

Drapeer als laatste de tomatenchutney royaal over de tomahawk steak en serveer er wat gegrilde groente bij, zoals groene asperges of broccoli.

Eet smakelijk!

Liever een makkelijke video bekijken over de bereiding van dit recept? Je vindt 'm hier.

Heb je dit recept gemaakt? En wil je het aan iedereen op Instagram laten zien? Tag dan @bbqbaart even in je post! Vinden wij leuk en wij zullen hem ook even delen in een story.