• Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Griekse kofta recept

Griekse kofta rundergehakt recept | BBQuality

Griekse kofta, kruidige gehaktrolletjes van rundergehakt in een rijkelijk gevulde saus vol met groente. Een heerlijk gerecht met feta kaas en basmati rijst, voor een gezonde maaltijd doordeweeks.

Ingrediëntenlijst:

Voor het gehakt:

  • 5oo gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel uipoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 1 stuk courgette
  • 1 grote ui of 2 kleine
  • 400 gram tomaten
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bonenkruid
  • 70 gram tomatenpuree
  • 125 milliliter water
  • peper en zout

En verder:

  • Witte rijst voor 4 personen
  • 100 gram feta kaas
  • Scheut olijfolie


Benodigdheden:

  • Passende skillet of bakpan
  • Kookpan of rijstkoker voor de witte rijst
  • Snijplank en koksmes
  • Mengkom
  • Knoflookpers

Bereiding

Doe het gehakt in een mengkom, voeg de ingrediënten erbij en meng het goed door elkaar. Breng vervolgens op smaak met een snufje peper en zout.

Maak balletjes van ongeveer 40 gram en rol er daarna kleine worstjes ervan. Je hebt dan als het goed is 12 worstjes, goed voor 3 stuks per persoon.

Was de groente en snijd de courgette in blokjes van 1 centimeter. Snipper de ui en snijd de tomaten in parten. Zijn het grote tomaten, snij deze dan een keer extra middendoor.

Zet de skillet of bakpan op je hittebron en doe er een scheut olijfolie in.

Bak de gehaktworstjes rondom bruin. Haal de gehaktworstje als ze rondom bruin zijn uit de pan en voeg daarna de gesnipperde ui aan het bakvocht toe. Pers er 2 teentjes knoflook bij en fruit het op rustig vuur aan.

Vervolgens voeg je de gesneden courgette erbij en fruit deze ook 5 minuten aan. Vergeet niet om er regelmatig doorheen te roeren.

Doe nu de tomatenpuree erbij en meng het er goed doorheen. Als laatste mogen het water, de gesneden tomaten en de kruiden erbij en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Breng het aan de kook en meng het nog een keer goed door elkaar.

Kook ondertussen de witte rijst en voeg de gehaktworstjes oftewel jouw huisgemaakte kofta toe aan de saus. Plaats een deksel op de pan en laat het gerecht 7 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg daarna als allerlaatste de gebrokkelde feta kaas over de griekse kofta. Serveer de kofta met gekookte witte rijst.

Smakelijk eten!!

Maak je dit Griekse kofta recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirks_smoke_and_grills en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills.

comments comments

Keuken Grieks
Voorbereidingstijd 00:20u
Bereidingstijd 00:30u
Aantal personen 4 personen
  • Rundergehakt
    500 gr
  • Ei
    1 stuk
  • Paneermeel
    3 el
  • Gedroogde oregano
    2 tl
  • Gedroogde peterselie
    1 tl
  • Gedroogde bonenkruid
    1 tl
  • Knoflook
    2 tenen
  • UI
    1 grote of 2 kleine
  • Courgette
    1 st
  • Tomatenpuree
    1 blikje 70 gr
  • Paprikapoeder
    2 tl
  • Komijnpoeder
    2 tl
  • Knoflookpoeder
    1/2 tl
  • Uipoeder
    1/2 tl
  • Kaneelpoeder
    1/4 tl
  • Tomaten
    400 gr
  • Water
    125 ml
  • Feta kaas
    100 gr
  • Peper en zout
    naar smaak
  • Olijfolie
    Scheut
Print dit recept