Bloemstuk Nederlands dubbeldoel á la Jan

Het bloemstuk

Dit heerlijke recept hebben we te danken aan Jan Oosterbroek.

Voor dit overheerlijke recept hebben we een bloemstuk op mogen halen bij Heijdra vleesvee. Het bloemstuk is een geweldig en vooral ondergewaardeerd stuk rundvlees, maar daarover later meer. Dit bloemstuk is afkomstig van een dubbeldoel koe. Dit houdt in dat, wanneer een koe voor de melkproductie niet rendabel meer is, ze op een mooie wijze wordt afgemest als vleesvee. Dit gebeurt op een eerlijke en respectvolle wijze op de boerderij bij Heijdra vleesvee.

En dan nu: Het recept

Recent gebruikten we de smoker voor het bloemstuk. Eerst hebben we echter wel de dikke zeen uit het midden verwijderd en netjes kant gesneden. De bovenzijde hebben we vervolgens in een rub van Turnpike gezet en daarna afgetopt met chilivlokken. Daarna low and slow in anderhalf uur tot een kerntemperatuur van 48 graden gebracht. 

Vervolgens lieten we het 10 minuten rusten in folie om het daarna in te smeren met roomboter. Ten slotte nog even afgefakkeld als een picanha. Wat een geweldig stukje vlees met een begeleidende chimichurri.

Eet smakelijk!

Het dikkere gedeelte rolden we vervolgens even door vers gemalen peper. Daarna opgebonden met een bosje rozemarijn en een aantal knoflooktenen in het vlees ingestoken. Vervolgens op de smoker met een kamertemperatuur van 120 graden op perenhout gerookt tot een kerntemperatuur van 53 graden. Daarna met een scherp mes zo dun mogelijk gesneden.

Met dit experiment wilden we een lans breken voor een ondergewaardeerd vleesdeel als het bloemstuk. Met de nodige aandacht is het een fantastisch vleesdeel voor op de bbq/smoker. En, dan ook nog eens afkomstig van de dubbeldoel koe!