Honing Mosterd Lamsbout

Indruk maken met een gerecht waar je geen omkijken naar hebt is toch de droom van elke hobby kok? Dit lamsbout recept is eenvoudig, maar perfect in balans qua smaken: het zachte van lam, het zoet van honing maar toch met een hartige bite van knoflook en mosterd. Het enige wat je nodig hebt is geduld….

Bereiding van de lamsbout

Snijd de lambsbout rondom in met een ruitjes patroon van ongeveer 1 cm diep. Maal zout over de lamsbout en laat dit een half uurtje staan (op kamer temperatuur). Smelt de boter, pers de knoflook en meng dit alles met de honing en mosterd en zet dit op een zeer laag vuurtje (puur om de vloeibaar te houden).


Bereid de BBQ voor om indirect te garen op 160°C. Smeer de lamsbout in met een laag honing/mosterd en plaats deze indirect op de BBQ. Voeg wat rookhout toe, gebruik geen zware rook maar een fruithout of een lichte beuk, gebruik ook niet teveel want rook is lekker maar mag zeker niet te veel zijn voor bij delicate smaak van lam.


Gaar de bout ongeveer 40 minuten en besmeer hem dan met de rest van de honing/mosterd. Nu mag je de temperatuur van de BBQ omhoog brengen naar een 180°C zodat de honing ook mooi kan karameliseren. Gaat nu de bout rustig verder tot een kerntemperatuur van 53°. (dit kan ongeveer een uur en een kwartier duren vanaf het begin). Haal de bout van de BBQ en dek hem af met aluminium folie en laat hem 10 minuten rusten.


Serveer de bout op een grote snijplank met wat gebakken krieltjes en geroosterde venkel en snij hem aan tafel aan.