Iberico Buikribben Mango Madness

Iberico buikribben

Een klein woordje vooraf

Bij grote uitzondering zie je een aantal *-tjes staan in de ingrediënten lijst. Deze staan erbij omdat deze ingrediënten iets meer uitleg nodig hebben:

* - Saus.Guru Mango cinnamon saus is een specifiek merk product. Het is niet zo dat BBQuality.nl een belang erbij heeft om dit merk te promoten maar de smaak van deze saus past gewoon perfect bij dit gerecht. De saus is te omschrijven als een milde, zachte BBQ-saus met een fruitige smaak door de mango en een bijzonder vleugje kaneel er in. Uiteraard is deze saus te vervangen door elke andere BBQ saus naar keuze maar een zoete, eventueel fruitige, saus heeft dan wel de voorkeur.

** - Mango Chutney is een ware “wolf in schaapsvacht”. Een heerlijk fruitig zoete smaak maar dan komt de peper er achteraan galloperen. Voor de romesco heb je slechts een beetje nodig maar het recept is voor een wat grote hoeveelheid maar als je van een beetje complexe pittigheid in je gerechten houd dan ga je de chutney vaker maken!

Bereiding Mango Chutney

Snipper de ui, knoflook en peper zo fijn mogelijk (pitjes van de peper eerst verwijderen of je moet van heel, heel, heel pittig houden) en snij de mango en tomaat in zo klein mogelijke blokjes. Verhit in een steelpan de olie en bak hier eerst een minuut lang de ui, knoflook en peper in. Voeg hierna de kerriepoeder, kurkuma en garam masala toe en draai het vuur terug naar middelmatig en bak dit (zeer sterk geurdende) mengsel voor een paar minuten.

Voeg de tomaten, water en de mango toe en roer dit zeer goed door elkaar. Zet nu het vuur zacht en laat dit in een minuut of 10 pruttelen naar een dikke “prut”. Pureer dit met een staafmixer tot een mooie gladde chutney en laat verder afkoelen.

Bereiding Romesco

Grill de paprika tot de vellen rondom geheel zwart zijn en doe deze in een afsluitbare bak. Na een minuut of 10 kan je de vellen eenvoudig verwijderen (samen met de zaden en zaadlijsten). Doe het vruchtvlees van de paprika’s in een blender en voeg de overige ingrediënten toe en pureer het naar een grove saus (of gebruik een staafmixer hiervoor).

Bereiding Snelle Buikribben

Normaal gesproken is de meest gebruikte methode voor buikribben een variant op de welbekende 3-2-1 methode. Echter hebben iberico buikribben een heerlijke marmering met vet dat deze ook zeer geschikt zijn voor een relatief snelle bereiding: na 1,5 uur kan je namelijk de iberico ribben al serveren (Ja inderdaad: eens niet op kern temperatuur of low en slow, maar een tussenweg).

Bereid de BBQ voor op indirect gebruik maar met een hogere temperatuur die normaal voor ribben gebruikt worden: deze keer gaan we voor een temperatuur van ongeveer een 160 a 170°C. In plaats van dat we de kolen aan de ene kant leggen en het vlees aan de andere kant gaan we de BBQ zelf ook iets anders indelen namelijk met kolen aan beide kanten en een “koude” zone in het midden.

Leg in het midden van de BBQ een strook aluminium folie en maak doormiddel van een paar bakstenen een wandje aan beide kanten, of zet een grote aluminium bak in het midden. Stort aan beide kanten naast de wandjes of bak nu de gloeiende kolen en zorg er voor dat er beide kanten evenveel kolen liggen.

Plaats nu het rooster en in het midden de iberico buikribben (eventueel creatief worden met rekjes en dergelijke) maar zorg er voor dat de buikribben niet boven de kolen liggen. Voeg rookhout toe en sluit het deksel.

Laat dit nu een uur en 15 minuten roken zonder te kijken. Na deze tijd smeer je de ribben in met de saus en sluit je het deksel weer voor 15 minuten.

Haal de buikribben ervan en verdeel ze in porties. Maal er nog wat extra grof zeezout overheen. Pak een grote serveerplank, scheur het turkse brood aan stukken en leg dit samen met de stukken iberico buikrib en een schaal met romesco hierop.

Geniet van jouw overheerlijke iberico buikribben! Borden zijn niet nodig ;)