Japanse kipspies met prei en gomasio

De voorbereiding

Voor het maken van de kipspies starten we met het verwijderen van eventuele pezen uit de kippendij maar laat het vet zitten. Snij de kip in kleine blokjes en doe deze in een afsluitbare zak/bak. Maak de marinade door de olie, sojasaus, suiker, rijstwijnazijn en djahe goed te mengen met elkaar. Mocht je geen rijstwijnazijn in huis hebben dan kan je eventueel dit (en het suiker) vervangen door 80 ml mirin (mocht je dat wel hebben staan). Meng de marinade door de kip en laat dit 2 a 3 uur maximaal marineren in de koelkast.

Rooster voor de gomasio het sesamzaad goudbruin in een koekenpan, doe deze in een vijzel. Rooster in de hete pan nu ook het keukenzout even goed. Doe het zout nu ook in de vijzel en vijzel totdat ongeveer de helft van de sesamzaad fijn is (je hebt nu dus een mengsel van zout, hele sesamzaadjes, kapotte sesamzaadjes en compleet fijn gemalen sesamzaadjes… of te wel gomasio). Laat de gomasio afkoelen en bewaar het in een afgesloten pot.

Bereiding van de kipspies

Snijd de prei in stukjes van ongeveer 2,5 cm en halveer deze in de lengte. Probeer de “lagen” allemaal in elkaar te houden. Laat de kip wat uitlekken en rijg om en om met een stukje prei. Zo krijg je een mooie kipspies.

Grill de kipspies op een hete BBQ of irori gaar en bestrooi de spiesen na het grillen met de gomasio.

Geniet van jouw overheerlijke kipspies!