• Recept
  • Ingredienten
  • Bestellen

Kalkoen uit de oven met Cranberry saus

Kalkoen uit de oven met Cranberry saus - BBQuality

Kalkoen uit de oven met Cranberry saus

Deze keer gaan we voor een klassiek kerstgerecht namelijk kalkoen. Wij van BBQuality willen laten zien dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om een kalkoen te bereiden. Veel mensen durven het vaak niet aan omdat ze bang zijn dat het mislukt. Of hij is niet gaar, of te droog.

Wij gaan met dit recept laten zien dat het met een paar simpele aanwijzingen eigenlijk best makkelijk is. En daarnaast ook nog heel leuk om te maken en te serveren.

Aan de slag

We beginnen met het prepareren van de kalkoen. Als eerste maken we  voorzichtig met onze handen het velletje aan de borstkant van de kalkoen los. Dit doe je door zachtjes met je vingers onder de huid te gaan zonder dat deze scheurt. Als dit bij de borstfilets is gelukt maken we ook voorzichtig het huidje los boven de bouten.

Kruiden

We maken eerst een kruidenmengsel. Doe de olijfolie, rozemarijn, tijm, geperste knoflook, peper en zout in een schaaltje en meng het even door elkaar. Zodra het één massa is geworden brengen we dit aan op het vlees, wat we net losgemaakt hebben onder de huid.

Als we alle kruiden hebben toegevoegd brengen we het ontbijtspek aan op de borstfilets. Dit doe je om een hitteschild te vormen zodat de filets niet te droog worden. En het zoute van het spek geeft natuurlijk ook een lekkere smaak.

In de oven

Verwarm de oven voor op 175 graden. De kooktijd van kalkoen is ongeveer 45 minuten per kilo vlees. Dus een kalkoen van 4 kilo moet 180 minuten (3 uur) in de oven.

Cranberry saus

Als de kalkoen de oven in is gegaan kun je beginnen met de saus.

Doe de cranberry’s met het suiker, de frambozenazijn en een beetje peper en zout in een pannetje op het vuur. Laat het inkoken op een medium vuurtje tot de dikte van een siroop. Zodra de cranberry’s als het ware kapot zijn gekookt is je saus klaar.

Aan tafel

Als de kalkoen klaar is dek hem dan af met aluminiumfolie en laat hem nadat je hem uit de oven hebt gehaald nog zo’n 20 minuten rusten.

Na 20 minuten zijn alle sappen in het vlees weer tot rust gekomen en kun je de kalkoen aansnijden. De cranberry saus eroverheen en smullen maar!

Eet smakelijk!!

Hieronder het recept als filmpje.

Wil je nog meer leuke en informatieve filmpjes bekijken? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal!

Kijk ook BBQuality TV!

BBQuality TVBBQuality TV op Youtube

comments comments

Keuken Frans
Voorbereidingstijd 00:30
Bereidingstijd 03:00
Aantal personen 10
  • Kalkoen
    3 tot 4 kilo
  • Rozemarijn
    1 theelepel
  • Tijm
    1 theelepel
  • Knoflook geperst
    1 teen
  • Ontbijtspek
    6 plakjes
  • Olijfolie
    2 eetlepel
  • Zeezout
    3 theelepels
  • Peper
    1/2 theelepel
  • Cranberry's
    350 gram
  • Suiker
    75 gram
  • Frambozenazijn
    2 eetlepels
Print dit recept