Lamsbout spies met shoarma kruiden & sinaasappel saus

Voorbereiding lamsbout spies

Snijd de lamsbout in kleine blokjes om mooie spiesen mee te kunnen maken. Bestrooi deze met de shoarma kruiden. Mocht je de kruiden in huis hebben is het zelf maken van de shoarma kruiden echt een aanrader. Echter niet iedereen heeft een extreem grote kruidencollectie dus de standaard kruiden vanuit de supermarkt voldoen bij dit recept ook zeer dan goed. Doe het gekruide vlees in een hersluitbare zak en leg deze voor 12 tot 24 uur in de koelkast. Masseer regelmatig even de zak met het vlees en draai hem om zodat de kruidvocht wat ontstaan is zich elke keer goed verdeeld tussen het vlees.

Voor de saus werkt een wat zuurdere mayonaise zoals Hellmans of Belgische mayonaise het beste om een beetje zuur in de saus te brengen zonder moeilijk te hoeven doen met citroenen etc.

Zest de sinaasappel. Voor wie deze term niet kent: rasp de schil van de sinaasappel maar probeer te voorkomen dat je het witte gedeelte mee raspt: dit is wat bitter namelijk. Pers de sinaasappel uit en zeef pitjes / grof vruchvlees eruit. Meng in een schaal de zure mayonaise, zest, sinaasappelsap tot een dikte van ongeveer karnemelk. Breng dit op smaak moet peper, zout en worchestershire saus. Zet deze saus ook in de koelkast.

Bereiding lamsbout spies

Week minimaal een uur van te voren de satesprikkers in water om verbranden te voorkomen. Laat het gemarineerde vlees in een vergiet uitdruipen. Snij de paprika in grote blokjes (het shaslick principe gaan we maken). Doe het zelfde met de ui.

Rijg nu de spiezen door vlees, paprika, ui, vlees paprika etc etc etc op een sateprikker te prikken.

Tip! Mocht je nu niet de “luxe tapas prikkers” gebruiken maar de simpelere dunne stokjes maak dan spiesjes op telkens twee stokjes. Dit maakt het draaien makkelijkere doordat je vlees niet telkens “terug naar beneden draait bij het omdraaien.

Grill deze spiezen direct boven de warmte nu gaar (als je gaat experimenteren met hoelang ze moeten: medium rare ook erg lekker!) en serveer ze met de sinaasappel saus.

Op de grill

Smakelijk