• Recept
 • Ingredienten
 • Bestellen

Luxe ontbijtmuffins

Introductie

Ontbijt wordt ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd, omdat dit je de energie boost geeft die je nodig hebt om de dag door te komen. (En het voorkomt (althans probeert als je het goed doet) dat je naar snacks gaat zoeken later op de dag)

Deze luxe ontbijtmuffins mogen dan ook niet ontbreken in het arsenaal van de doorgewinterde barbecuer, want hoe mooi is het om ook de dag te beginnen met barbecueën. Luxe ontbijtmuffins, omdat de gebruikte ingrediënten geen standaard alledaagse ingrediënten zijn, maar wel heel goed samengaan.

Ik heb gekozen voor neutrale runderbraadworstjes, want het is immers ontbijt, en dan wil je liever een wat meer een subtielere (dan een uitgesproken smaak) smaak waarbij je lekker wakker kan worden.

Materiaal voor de ontbijtmuffins

Voor deze ontbijtmuffins heb ik een muffinpan van Petromax gebruikt. Mocht je hier niet over beschikken, dan kan het ook in een wat diepere skillet of in een ovenschaal.

Voorbereiding

Omdat de worstjes langer de tijd nodig hebben om te garen dan dat de ontbijtmuffins nodig hebben, is het verstandig om de worstjes vooraf reeds een garing te geven.

Ik heb de worstjes eerst langzaam indirect gegaard bij 110ºC, en deze vervolgens kort gegrild boven het vuur op ongeveer 175ºC

Probeer de worsten niet verder te garen dan zo’n 50-55ºC, aangezien ze in de ontbijtmuffins nog verder garen, en anders voor het mooie te droog worden. Snij de worst vervolgens in de gewenste grootte. Om de Prosciutto er nog beter uit te laten komen doen we deze kort om en om grillen tot het een beetje krokant is geworden, om het vervolgens in stukjes te hakken. Omdat de Prosciutto vrij dunne plakjes zijn, heb ik er 2 op elkaar gelegd en vervolgens gegrild.

Snijd het brood in blokjes van ongeveer 1 to 1,5 cm, en rasp indien nog nodig de Emmentaler en hou dit apart. Houd ongeveer 2 el van de geraspte Emmentaler achter om dat na het vullen van de muffin pan bovenop de ontbijtmuffins te kunnen leggen. Snijd de dragon fijn, en bewaar dit samen met de anijszaadjes, de peper en het zout in een bakje.

Breek de eieren in een grote schaal. Voeg de melk toe aan de schaal met de eieren, en klop dit goed door elkaar en voeg vervolgens de Emmentaler toe en roer dit nog even door. Voeg dan de droge ingrediënten toe en meng dit geheel ook goed door. Laat dit ongeveer een half uurtje staan om het brood de kans te geven om de vochtige ingrediënten op te nemen en de smaken lekker in te laten trekken. Roer na een half uurtje de schaal nog eens goed door.

 Omdat ik twijfelde of dat de ontbijtmuffins niet zouden aankoeken aan de gietijzeren muffin pan, heb ik 3 muffins als test voorzien van een plakje bacon aan de buitenzijde. (En laten we eerlijk tegen elkaar zijn, het bekende gezegde “everything tastes better with bacon” gaat ook hier op natuurlijk!) Dit heb ik gedaan door de bacon tegen de wand van de muffinvorm aan te leggen. (Even lastig aanbrengen, maar het werkt prima)

Gebruik het klontje boter (of een beetje olie) om de vormpjes in te vetten. Vul de vormpjes af met het broodmengsel, en top af met een beetje van de achtergehouden Emmentaler. Plaats de ontbijtmuffins in een reeds voorbereide barbecue indirect op zo’n 175ºC. Gaar de ontbijtmuffins ongeveer tot het moment dat het mengsel gestold is. Steek er met een naald van (bijvoorbeeld) je temperatuurmeter in, en deze moet er bijna droog uit komen. Om een indicatie te geven, bij mij duurde het ongeveer een 30 minuten. (Let wel, dit hangt er mede ook vanaf van welke pan je gebruikt). Haal de ontbijtmuffins van de barbcue, en haal deze uit de vorm, en serveer direct.

Conclusie

Heerlijk zacht en fluffy (het leken wel even soufflés toen ik de barbecue opende), met de subtiele smaken van de dragon met daaronder tonen van de anijs welke naar boven komen door het stuk bijten van de anijszaadjes. Mijn angst om de ontbijtmuffins niet los te krijgen van de muffinvorm was volledig ongegrond, en ook die zonder bacon kwamen prima los. Erg leuk om te maken, en erg lekker. Een mooi begin van de dag, ik zeg: “eet smakelijk”!

Geniet van jouw luxe ontbijtmuffins!

comments comments

 • Boterhammen
  6 stuks
 • Runderbraadworst
  2 stuks
 • Eieren
  8
 • Volle melk
  1 ½ kop
 • Emmentaler (Geraspt)
  1 ½ kop
 • Prosciutto
  4 plakjes
 • Bacon (optioneel)
  Naar smaak
 • Verse dragon
  1 el
 • Anijszaad
  ½ tl
 • Zout
  ½ el
 • Zwarte peper
  ¼ tl
 • Boter of olie
  Klontje/scheutje
Print dit recept