Maminha op de BBQ

Om te beginnen..

Maminha is een Braziliaanse benaming voor een mooi stuk rundvlees dat onder andere namen als liesstuk, ezeltje of op zijn Amerikaans tri tip bekend is.

Zet alle ingrediënten voor de Maminha klaar. Snijd als eerste de knoflooktenen in grove stukken. Maak met een scherp mes inkepingen in de Maminha zodat je hierin de knoflook kunt steken. Meng de Dijon mosterd samen met de olijfolie zodat er een mooie gladde marinade ontstaat. Smeer met deze marinade het vlees rondom helemaal in. Laat dit heel even rusten.

De rub

Maak ondertussen een rub van het mosterdzaad, zeezout en de zwarte peperkorrels. Voeg hiervoor deze ingrediënten samen in een vijzel of een koffiemolen en vijzel het mooi fijn. Deze rub verdeel je helemaal over het vlees.

De BBQ

Bereid ondertussen de barbecue voor in 2 zones een hete zone van +/- 270 °C en een indirecte zone om de Maminha door te garen. Als de barbecue op temperatuur is zet je het vlees 3 à 4 minuten per kant aan boven de directe zone. Hierna breng je de temperatuur van de barbecue terug naar zo’n 180°C. Laat nu de Maminha op de indirecte zone door garen tot de gewenste kerntemperatuur. Ik heb hiervoor 58°C kerntemperatuur aangehouden. Hierna mag het van de barbecue en laat het onder aluminiumfolie rusten voor zo’n 10 à 15 minuten. Nu kun je het vlees gaan snijden het haaks op de draad te snijden.

Eet smakelijk!