Maminha pastrami style recept

Maminha pastrami style recept | BBQuality

Inleiding

Dit tri-tip pastrami style recept is voor 4 personen en vereist een bereidingstijd van 8 uur, inclusief 5 dagen marineer- en pekeltijd.

Maminha of wel tri-tip heeft zijn naam te danken aan de driehoekige vorm. Het wordt gesneden uit de onderkant van de dikke lende van het rund. Het is dus echt een stuk werkvlees. Normaal bakken we de tri-tip als steak. Het vet geeft een fantastische smaak aan het vlees. Deze keer gaan we het vet grotendeels weg halen, injecteren en pekelen we de tri-tip 5 dagen. Gepekeld en gerookt rundvlees wordt ook wel pastrami genoemd. Door het pekelen behoudt het vlees zijn kleur. Ook zorgt het pekelen ervoor dat het vlees mooi zacht blijft.

We garen de tri-tip low & slow op beukenhout op dezelfde manier als een brisket, tot een kerntemperatuur van 92-95 graden Celsius. We gebruiken een mooie zwarte rub die zorgt voor een donkere kleur en bark. Wat een smaak heeft dit vlees! Een echte aanrader.Ingrediënten

Voor de pekel

  • 1 liter water
  • 30 gram colorozozout
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 10 peperkorrels
  • 1 ui

Voor het roken van het vlees

Benodigdheden

Klaar voor de start...?

Begin met het verwijderen van het vet en vlies. Er mag een klein beetje vet blijven zitten. Dit geeft veel smaak aan het vlees.

Voorbereiding van de pekel

Breng 500 milliliter water aan de kook in een pan. Voeg nitrietzout, bruine basterdsuiker, laurierblaadjes, teentjes knoflook, peperkorrels en ui toe aan het kokende water. Roer tot het zout en de suiker volledig zijn opgelost.

Giet de resterende 500 milliliter bij het mengsel en laat het pekelmengsel ongeveer één uur afkoelen in de koelkast tot 5 á 7 graden Celsius.

Pekelen/Injecteren

Plaats de maminha (tri-tip) in een grote bak en injecteer elke paar centimeter met het pekelmengsel. Doe het vlees in een grote zak en giet het pekelmengsel erbij. Zorg ervoor dat het vlees volledig bedekt is. Sluit de zak goed af en leg hem in de koelkast. Laat het vlees 4 dagen pekelen.

Op dag 4 haal je het vlees uit de pekel en leg je hem in een bak met schoon water. Laat het vlees nog één dag in het water staan om overtollig zout kwijt te raken.

The Rub

Haal de maminha (tri-tip) uit het water en dep deze grondig droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees royaal met de overheerlijke rub. Zorg ervoor dat de rub goed in het vlees wordt gewreven.

Roken

Steek de kolen of pellets aan in je kamado/BBQ of smoker en zorg voor een indirecte opstelling met een dome-temperatuur van 100-110 graden Celsius. Voeg 3 handjes beukenhoutsnippers of -chunks toe aan de kolen voor een mooie rooksmaak. Plaats vervolgens de maminha (tri-tip) op het grillrooster en steek een kernthermometer in het dikste deel van het vlees.

Rook de tri-tip tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius is bereikt. Dit duurt ongeveer 5 tot 6 uur.

Inpakken

Wikkel de maminha (tri-tip) in aluminiumfolie of butcher paper om deze verder te laten garen.

Gaar het vlees verder totdat het een kerntemperatuur van 92 graden Celsius heeft bereikt. Controleer de gaarheid met een satéprikker - deze moet zonder weerstand door het vlees gaan. Een beetje alsof je in een pot pindakaas prikt.

Rusten & Serveren

Haal de maminha (tri-tip) uit je hittebron en laat deze rusten op een snijplank, bedekt met aluminiumfolie, voor minstens één uur.

Snijd daarna de tri-tip, tegen de vezelrichting in, in dunne plakjes. Je kunt het vlees serveren met je favoriete bijgerecht. Ik deed het vlees op een broodje met truffelmayonaise, parmezaanse kaas en pijnboompitjes. Fantastisch!

Geniet van je heerlijke gerookte Angus maminha pastrami brisket style!

We hebben een video voor je gemaakt van dit geweldige recept! 

Heb je mijn maminha pastrami style recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @bvbbqs en ik plaats je gerecht in mijn story!