Mexican chicken roll van kipdijfilet

Let's make Mexican chicken roll van kipdijfilet

Naast de Mexicaanse gerechten als taco's, fajita's en burrito's is er de Mexican chicken roll. Een heerlijke combinatie van kipdijfilet, zwarte bonen, mais, paprika, fajita kruiden, kaas en omwikkeld in gerookt spek. Daarbij een frisse tomatensalade met avocado, crème fraiche en tortillachips.

Lees verder hoe je de overheerlijke Mexican chicken roll van kipdijfilet bereidt!

Voorbereiding

We beginnen gelijk met het maken van de rol. Voor de vulling snijden we de paprika in kleine blokjes van ongeveer 4 bij 4 mm groot. De ene helft gebruiken we voor de vulling en de andere helft voor in de tomatensalade. Snij het wit van 3 lente uien in dunne ringen. Laat de mais en de zwarte bonen uitlekken.

Leg op een stevige snijplank 2 lagen huishoudfolie. Hierop leggen we de kipdijfilets langs elkaar, vervolgens weer 2 lagen huishoudfolie. Pak een steelpan en sla de kipdijfilet plat met de onderzijde van de pan. De bedoeling is om de kipdijfilets even plat te krijgen, ongeveer 1 cm dik.

De "spek-mat"

Maak een mengsel van 3-4 eetlepels olijfolie en de fajita kruidenmix. Bestrijk de kipdijfilets aan beide zijdes met het mengsel. Leg vervolgens de geplette, gemarineerde kipdijfilets even aan de kant en begin met een spek mat te vlechten van het ontbijtspek. Maak de spek mat op 2 lagen huishoudfolie, dit maakt het oprollen tot een rol later makkelijk. Kijk even naar de afbeelding wat een mat inhoud, het voordeel is gezien we met los vlees werken de spek mat alles beter bij elkaar houd dan wanneer we alleen het spek omwikkelen.

Maak de spek mat ruim, dat houd in dat er voldoende ruimte over moet blijven om de kipdijfilets met vulling goed in de mat te kunnen rollen met een stukje overlapping.

Wanneer de spek mat klaar is (ca. 22 bij 28cm) leggen we eerst de kipdijfilets erop, 2 keer 3 langs elkaar aan de onderzijde van de mat. Verdeel de zwarte bonen, de mais, paprika, 100 gram geraspte kaas en de gesneden lente ui over de kipdijfilets.

Het oprollen van de chicken roll

Als het goed is blijft er ongeveer 8 cm spek mat vrij. Pak de folie onder de spek mat en begin voorzichtig op te rollen. Probeer dit strak te doen, door af en toe een beetje de folie terug te duwen. Wanneer de kip met de vulling opgerold is, rol je deze verder over het spek voor een gesloten laag om de kipdijfilets. Trek beide uit einden een beetje aan en leg een knoop met een strook huishoudfolie. Leg de rol voor een half uurtje in de koelkast, dan kun je ondertussen de bbq aanmaken.


Bereiden van de Mexican chicken roll van kipdijfilet

Voor het bereiden van de Mexican chicken roll van kipdijfilet starten we met het klaarmaken van de bbq.

Bereid de bbq met deksel voor op indirect grillen. Zorg voor een temperatuur van 170°C-175°C in de bbq. We gaan dus niet boven de kolen grillen, maar op een gedeelte waar geen kolen liggen of door middel van een heat deflector.

Wanneer de bbq op temperatuur is plaats een lekbak om het vet op te vangen onder het rooster. Laat de rol op een snijplank liggen tot bij de bbq. Haal voorzichtig de folie eraf, leg de rol op het rooster en leg aan de kopse kanten van de rol een prop aluminiumfolie die geklemd zit tussen het rooster. Dit voorkomt het eventueel leeglopen van de rol, want dat willen we natuurlijk niet. We gaan als de rol een kerntemperatuur van ongeveer 64°C heeft bereikt  insmeren met de chilisaus. Vervolgens strooien we de overige 50 gram geraspte kaas eroverheen. Deze laten we gratineren tot de juiste kerntemperatuur is behaald. 

Gaar de Mexican chicken roll tot 80°C kerntemperatuur door, haal de rol dan voorzichtig van het rooster en leg het op een schone snijplank.

Tomatensalade

Tijdens de bereiding van de rol kun je de tomatensalade maken. Snij de gewassen tomaat in vieren, verwijder de zaadjes en snij de tomaat in blokjes. Voeg de andere helft van de rode paprika erbij, pak 1 lente ui en snij hier dunne ringen van. Meng dit samen met 1 eetlepel olijfolie door elkaar en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Halveer de avocado en verwijder de pit. Haal met een eetlepel de avocado uit de schil. Snij deze in plakjes om later door de tomaten salade te mengen.

Aan tafel!!!!

Voor het afmaken van de Mexican chicken roll van kipdijfilet, snijd je de rol voorzichtig in plakken van 3 cm dik en leg je deze op een plank of schaal. Meng de avocado door de tomatensalade, serveer erbij of in een schaaltje. Wat tortilla-chips en crème fraiche erbij en direct serveren.

Smakelijk eten!!!