Porkbelly Coffee and Jack

Porkbelly Coffee and Jack

We gaan de buikspek eerst in de Braairub #3 zetten die een heerlijk koffie aroma in de rub heeft zitten. Samen met Jack Daniels whiskey met bruine basterdsuiker maakt een heerlijke variatie met buikspek.

Varkensbuik zonder zwoerd wordt ook wel buikspek zonder zwoerd of buikspek zonder vel genoemd. De Engelse benaming is porkbelly. Het is zoals de naam al doet vermoeden de buik van het varken, maar dan zonder het vel (zwoerd).

Voorbereiding

Een avond van te voren gaan we starten met dit heerlijk gerecht. We gaan de buikspek aan de spekzijde insnijden tot het vlees in een ruit 2cmx2cm. Vervolgens strooien we de braairub #3 goed over alle kanten van de buikspek, zodat alles goed bedekt is. Wrijf het er goed in en pak het in met huishoudfolie. Leg het vervolgens een nachtje in de koelkast.

De volgende dag gaan we de BBQ voorbereiden voor indirect garen en halen we de buikspek een half uurtje vooraf uit de koelkast. Duw in de hoeken van de ruit een kruidnagel voordat deze op de BBQ gaat.

Bereiding van de Porkbelly

Eerst gaan we de buikspek indirect garen op 125°C tot een kern van 67°C. In de eerste 2o minuten van de bereiding leggen we wat kersenhout op de kooltjes om een lichte rooksmaak aan het vlees te geven.

Ondertussen de whiskey en de bruine basterdsuiker voor 5 minuutjes zachtjes koken in een pannetje zodat alles goed opgelost is en een deel van de alcohol verdampt is. Maal er een slag peper en zeezout erbij. Wil je op het eind een sterkere whiskey smaak aan het gerecht willen geven, kun je het recept dubbel maken. Op basis van het huidige recept proef je een vleugje whiskey, wat niet overheersend is.

Haal de kruidnagels uit de vetkant en grill voorzichtig het buikspek af tot 70°C kern (let op kunnen vlammen ontstaan door het vet), leg vervolgens de buikspek in een stuk aluminiumfolie en giet de warme whiskey met bruine basterdsuiker erover heen. Pak gelijk goed in en laat vervolgens 10 minuten rusten.Haal de buikspek voorzichtig uit de folie, want de jus gebruik je om het vlees te bedruipen wanneer deze net gesneden is.


Serveer de gesneden buikspek direct en giet wat van de jus erover.


Wat lekker bij de Porkbelly Coffee&Jack past is een stamppotje van aardappel met verse andijvie erdoor. Maar wees vrij om wat anders erbij te serveren.


Smakelijk eten!!!