Pulled Oxtail

Pulled Oxtail, langzaam gegaarde ossenstaart.

Deze keer gaan we van de ossenstaart geen soep of stoof maken, van vele stukken van het rund wordt een low&slow bereiding gedaan, en dat gaan we nu ook met de ossenstaart doen. We gaan de ossenstaart ongeveer dezelfde bereiding geven als beef ribs. Op lage temperatuur garen, inpakken en daarna de ossenstaart pullen oftewel plukken. 

Voorbereiding

Leg de ossenstaart op de snijplank en verwijder eventueel erg dikke vetdelen tot 1 cm op het vlees. Vet geeft smaak dus niet te veel verwijderen.
Aangezien we de staart gaan pullen, hoeft er niet veel weggesneden te worden, want we gaan het vlees later toch plukken en halen dan de te vette stukjes eruit.
Strooi de all purpose rub (ongeveer 2 eetlepels) over de staart en wrijf het in. Injecteer met een marinadespuit de helft van het borrelglaasje met de honing rum in de staart. Je kan als alternatief ook een whiskey honey gebruiken.

Pak de staart in folie en leg deze 2 uur in de koelkast.

Bereid de bbq voor een indirecte bereiding, leg de ossenstaart vast uit de koelkast.
Temperatuur bbq indirect van 105°C. Tussen 100°C en 110°C houden we aan.

Bereiding van de Pulled Oxtail

Leg de ossenstaart op het rooster (indirecte zone) en stop een kerntemperatuur meter in het dikste gedeelte. Zorg voor een aluminium lekbak onder de ossenstaart.
Voeg het rookhout toe aan de kolen of briketten en rook voor het eerste uur de ossenstaart. Niet teveel rookhout in 1 toevoegen, we willen rustig roken.

De eerste stap is tot kerntemperatuur van 64°C en tussentijds 2 keer insprayen met de honing rum.
De tweede stap is na het behalen van een kern van 62°C  de ossenstaart inpakken in aluminiumfolie en het toevoegen van de roomboter, appelsap en bruine basterd suiker in het pakketje.
We gaan nu door tot 95°C kerntemperatuur met dezelfde bbq temperatuur van 105°C, halverwege een keer pakketje even openmaken en het vocht over de staart bedruipen.

De bereidingstijd van 9 uur kan afwijken, gezien we naar een kerntemperatuur van 95°C willen en dat is lastig om de exacte uren aan te geven. Goed om op tijd te beginnen, het is makkelijker warm te houden dan te wachten.

Als de ossenstaart de temperatuur heeft bereikt, halen we de staart uit de folie. Bewaar het vocht, deze voeg je later aan de pulled oxtail toe en evtueel van een deel een jus maken.

De ossenstaart een uur laten rusten in 2 lagen aluminiumfolie folie en een oude, schone handdoek erom op een snijplank of in een verzendbox van BBQuality.

Pullen van de ossenstaart

Nu gaan we de ossenstaart pullen, trek latex handschoentjes(zonder talk) aan om het vlees overal eraf en ertussenuit te halen, dit kan kan ook met een vork. Verder naar het uiteinde van de staart zal er minder vlees te plukken zijn.

Meng een deel van het vocht door het geplukte vlees, wat in de aluminium verpakking zat tijdens bereiding hiervoor. Je kunt nog, indien nodig, het geheel op smaak brengen met peper, zout of met de gebruikte rub.

Lekker met een aardappelgerecht. Bijvoorbeeld gesmoorde groente met aardappel.

Snij winterwortel, aardappel, pastinaak, ui, lente ui in kleine blokjes. 2 minuten in kokend water, afgieten en lekker verder garen met wat roomboter en op smaak brengen met peper en zout.

Van het overgebleven vocht kun je een lekkere jus maken. Schep een deel van het vet wat boven drijft eraf en breng het aan de kook .  Op smaak brengen met peper, zout en evt. 1/2 theelepel tijm. Daarna nog 5 minuten zachtjes laten koken.


Geniet van jouw Pulled Oxtail!