• Recept
  • Ingredienten
  • Bestellen

Ragout met kophaas recept

Ragout met kophaas recept | BBQuality

Inleiding

Een pasteitje met ragout. Een klassiek gerecht dat veel gegeten wordt met kerst, maar ook gewoon lekker is om vaker te eten. Waarschijnlijk liggen er nog pasteibakjes in de kast, gebruik ze met dit ragout met kophaas recept. Een mals stukje vlees in een roomsaus met onder andere kastanjechampignons en gerookt ontbijtspek.

Ingrediëntenlijst

  • 400 gram kophaas
  • 100 gram ontbijtspek (12 plakken)
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 eetlepel gehakte platte peterselie
  • 2 stuks sjalot ui
  • 2 tenen knoflook
  • 0,5 liter groentebouillon
  • 200 milliliter kookroom
  • 100 gram blauwschimmelkaas (Danablu 50+)
  • 1 stuk komkommer
  • 1 stuk rode paprika
  • 1 stuk gele paprika
  • 1 stuk appel

Voorbereiding

We beginnen met het snijwerk. Snij de kastanjechampignons in vieren en snipper de ui en knoflook fijn. Hak de platte peterselie ook fijn, zodat je ongeveer een eetlepel vol hebt.

Leg 8 plakjes gerookt ontbijtspek op bakpapier en bak deze krokant in de oven (185°). De overige plakjes snij je in kleine reepjes. Deze worden meegebakken in de ragout.

De rauwkostsalade

Snij de komkommer, paprika en appel in reepjes. Maak de rauwkost aan met een kant en klare frisse dressing. Of maak de dressing zelf. Meng 1 eetlepel appelazijn en 3 eetlepels olijfolie door elkaar en breng op smaak met honing, rietsuiker, peper en zout. Zet de aangemaakte rauwkost weg in de koelkast.

Bereiding

Zet een kookpan of dutchoven (DO) op een hittebron. Laat de roomboter zachtjes uitbruisen. We willen de ragout blank houden, dus zorg ervoor dat de boter niet kleurt. Fruit de fijngesneden sjalotjes en knoflook aan. Voeg er vervolgens de gesneden kastanjechampignons aan toe. Fruit dit even al roerend mee. Nu voeg je de bloem toe. Zorg ervoor dat je blijft roeren om aanbakken te voorkomen en dat de roux (term voor bindmiddel van boter en bloem) een beetje kan garen.

Voeg vervolgens de groentebouillon en de gehakte bladpeterselie toe en roer het goed door zodat je een mooie saus krijgt. Laat het even, al roerend, zachtjes doorkoken. Schenk er nu een beetje kookroom bij. De hoeveelheid is een beetje afhankelijk van de dikte van de ragout.

De kophaas snijden we in kleinere stukken en bakken deze voor een paar minuten in een bakpan. Deze voegen we vervolgens toe aan de ragout.

Wanneer de ragout bijna klaar is kun je de oven voorverwarmen om de pasteitjes of Kaiser broodjes volgens de verpakking af te bakken.

Vul vervolgens de warme pasteibakjes met de ragout, verdeel de krokant gebakken spek en brokkel wat blauwschimmelkaas op de ragout.

Direct serveren met de rauwkostsalade. Met wat gekookte rijst erbij, maak je de maaltijd helemaal compleet.

Smakelijk eten!!!

Maak je mijn ragout met kophaas recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirkgraat en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills

comments comments

Keuken Frans
Voorbereidingstijd 00:10u
Bereidingstijd 00:25u
Aantal personen 4-5 personen
  • Kophaas
    400 gram
  • Gerookt ontbijtspek
    100 gram (12 plakken)
  • Roomboter
    50 gram
  • Bloem
    50 gram
  • Kastanjechampignons
    250 gram
  • Platte peterselie, gehakt
    1 eetlepel
  • Sjalot ui
    2 stuks
  • Knoflook
    2 tenen
  • Groentebouillon
    0,5 liter
  • Kookroom
    200 ml
  • Blauwschimmelkaas (Danablu 50+)
    100 gram
  • Komkommer
    1 stuk
  • Rode paprika
    1 stuk
  • Gele paprika
    1 stuk
  • Appel
    1 stuk
Print dit recept