Schotse Eend

Introductie

Normaal gesproken schrijft FOOD by OSFA recepten voor ons waarbij het eind resultaat een lekkere maaltijd is. Voor de eendenborstfilet kon hij echter niet kiezen waarvoor hij het vlees wilde inzetten, dus heeft hij een basis recept gemaakt met zoet, een licht pitje en mooie vleug whisky. Deze Schotse eendenborst, zoals hij hieronder beschreven staat, is een basis waar je zelf kan besluiten wat je er mee wilt doen:

  • Gebruik het in een frisse maaltijd salade met veldsla, knoflook croutons en dressing naar keuze.
  • Serveer de plakken eendenborst met aardappelkroketjes en sperziebonen met spek voor een klassieke maaltijd
  • Serveer de plakjes lauwwarm als luxe tafelsnack
  • Beleg een petit pain met wat rucola en de eend, maak het af met wat waterkers en balsamico dressing om een luxe lunchbroodje te serveren.

De voorbereiding

Whisky siroop

Verwarm in een pannetje 60 ml water met 50 gr suiker en breng dit zachtjes aan de kook, laat het ongeveer 5 a 10 minuten pruttelen zodat de suiker goed is opgelost en de vloeistof wat dikker begint te worden. Haal de pan van het vuur en roer de whisky erdoor heen. Laat dit in een afgesloten potje verder afkoelen in de koelkast.

Schotse eend

Verwarm (maar niet koken) in een pan het water en voeg 25 gram zout toe (als je er aan kunt komen gebruik dan nitriet zout: blijft de eend mooi roze van), 12,5 gram bastard suiker, 50 ml whisky siroop en de tabasco saus. Laat dit 5 minuten koken en laat het afkoelen naar kamertemperatuur.


Snij de velkant van de eendeborstfilet in met een ruitjes patroon en leg deze in de pekel. Laat dit 48 uur in de koelkast pekelen.

Bereiding van de Schotse eend

Spoel de eend goed af en dep hem droog met keuken papier. Maal royaal zout over beide kanten van de eend heen. Bereid een BBQ voor om indirect op 180°C te kunnen garen (maar ook grillen).


Grill de eend met de velkant naar beneden een paar minuten hard direct boven de kolen. Leg nu de eend met de velkant naar beneden in een schaaltje en smeer de vlees kant in met de resterende whisky siroop en zet dit indirect terug op de BBQ.


Na 10 minuten draai je de eend om, pakje het schaaltje goed in aluminium folie en zet dit niet meer terug op de BBQ maar laat je deze 10 minuten rusten.

Snij de eendenborstfilet in mooie plakken en eet het toe zoals je zelf wilt.

Geniet van jouw Schotse eend!