Shoarma van lamsnek

Lamsnek recept | BBQuality

De lamsnek zonder been is een mooi doorregen stuk vlees en daardoor vol van smaak. Een andere naam voor de lamsnek zonder been is lamsprocureur. Het is een heerlijk zacht stukje doorregen vlees, mede daardoor leent de lamsnek zich uitermate goed om lang te garen op een lage temperatuur. De lamsnek is ook zeer geschikt voor shoarma en dat gaan we maken met dit recept. Een heerlijke lamsshoarma met zelfgemaakte knoflooksaus, gegrilde paprika en een zoetzuur van komkommer.

Het recept is voor 2-3 grote pitabroodjes, pak je de standaard pitabroodjes kun je er 4-5 vullen. 

Voorbereiding

We gaan beginnen met de wat hardere delen te verwijderen in de lamsnek. Je kunt op de dikke vliezen het vlees wat open duwen. Indien nodig met een scherp mes wat verder open snijden. Nu kun je makkelijk de harde delen verwijderen. Bij low&slow wordt dit in de tijd zacht, bij high&fast, wat wij gaan doen, is de tijd te kort om deze hardere stukken zacht te laten worden.

Je hebt nu 2 of 3 delen van de lamsnek verkregen. We gaan nu de delen in plakken snijden, niet recht doormidden, maar schuin naar beneden zodat je grotere plakken (6x6cm) krijgt.

Meng de kruiden voor de rub door elkaar en strooi het over het vlees. Meng het goed met het vlees en zet het afgedekt in de koelkast.

Was de komkommer en snij lange dunne plakken met een kaasschaaf. Doe het in een schaaltje en voeg vervolgens de azijn en suiker toe. Even goed mengen en afgedekt wegzetten.

Was de paprika en snij deze door de helft om de zaadjes en lijsten te verwijderen. Snij de helft nog een keer door en rijg ze aan een metalen spies.

Meng de mayonaise met de gehakte peterselie, geperste knoflook, fijngesneden kappertjes en gesnipperde sjalot. Voeg 2-3 eetlepels koud water en de honing toe, goed mengen en op smaak brengen met wat peper en zout. De knoflooksaus afgedekt wegzetten in de koelkast.

Bereid de bbq voor op direct grillen.

Bereiding van de lamsnek

Rijg de plakken lamsvlees aan een metalen spies, bij voorkeur een platte of een dubbele zodat het vlees niet gaat schuiven wanneer je het vlees draait. Heb je een rotisseriespit?  Helemaal goed. Tuurlijk kun je de spies ook op een rooster leggen.

Leg de spies van lamsvlees en van paprika boven de kolen in de houder. Houd het vlees in de gaten en draai regelmatig. Wanneer de paprika goed gegrild is kun je deze eraf halen. Verwijder het vel en snij de paprika in dunne repen. Doe het in een schaaltje en besprenkel met wat olijfolie en breng het vervolgens op smaak met wat peper en zout.

Het lamsvlees lekker laten grillen, gaat het te hard, maak dan even een indirecte zone door de kolen wat opzij te schuiven. Wanneer het vlees bijna klaar is, grill je de pitabroodjes. Als de kerntemperatuur 62°C is halen we de lamsspies eraf. Haal het vlees van de spies en snij het in dunne reepjes.


Tijd om het broodje te vullen

Laat de zoetzure komkommer goed uitlekken, snij het pitabroodje open en leg er wat van de komkommer in. Vervolgens goed vullen met het lamsvlees, knoflooksaus erover en als laatste de reepjes gegrilde paprika.


Smakelijk eten!!!!