Soto Ayam recept

Soto Ayam recept kippengehakt | BBQuality

Inleiding

Soto Ayam, bij de lokale toko hier in Eindhoven wordt de soto iedere dag vers gemaakt. Als je om 17:00 binnenloopt is het altijd uitverkocht. Soto is een prachtig gerecht waarbij het gaat om de bouillon. Met de invulling van het gerecht kan je heel veel variëren. In dit soto ayam recept zijn de basis ingrediënten rijst, ei, tauge en selderij, maar voel je vooral vrij om er nog meer lekkers aan toe te voegen.

De originele soto ayam (ayam betekend kip), wordt gemaakt van kippenpoten. Om dit recept zowel te kunnen serveren aan de vleesliefhebber als de minder vleesliefhebber, heb ik de kippenbouillon vervangen voor groentebouillon en kan je het dus aan iedereen serveren. De kipspies serveer je apart bij het gerecht.

PS, wil je het originele recept maken met kip, zet dan 2 kippenpoten aan in de braadpan tot ze mooi bruingebakken zijn. Voeg de kippenpoten toe aan de bouillon en laat de poten 2 uur zachtjes mee koken. Pluk na 1,5 a 2 uur de poten en voeg het vlees van de poten toe aan de bouillon. Vervang de groenten bouillon voor kippenbouillon.

Ingrediëntenlijst

  • 250 gram kippengehakt
  • 1 soto ayam boemboe (liefst van de toko)
  • 1 bakje bladselderij
  • 4 eieren
  • 2 stelen lente-ui
  • 1 bakje gefrituurde uitjes
  • 200 gram witte rijst
  • 125 gram taugé
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper (optioneel)

Voorbereiding

Marineer het kippengehakt met de kerriepoeder. Snipper een teentje knoflook en voeg deze toe aan het gehakt.

Portioneer het gehak in 4 gelijke delen. Vorm een balletje van het gehakt en druk de spies halverwege in het gehakt. Vorm met je hand tot het kippengehakt langwerpig wordt en de diameter ongeveer 2,5 cm is. Laat de spiesjes even opstijven in de koelkast.

Bereiding

Zet een pan op het vuur met een 700ml water en voeg vervolgens de boemboe toe. Voeg hierna de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de eitjes voor 7 á 8 minuten zodat ze nog een klein beetje zacht zijn in het eigeel.

Snijd de lente-ui en selderij grof.

Bak de kippengehakt spiesjes tot ze een mooi kleurtje hebben op middelhoog vuur. Gebruik je de BBQ, dan adviseer ik om te bakken in een skillet in een laagje zonnebloemolie. Als het gehakt zou vastplakken aan de grill, trek je bij het omdraaien de hele spies uit elkaar.

De spies bakt ongeveer in 6 a 7 minuten gaar. (bij opgegeven dikte)

Serveren

Soto kan je op tafel serveren of kant een klaar uit serveren. Zet de pan met bouillon op tafel, of serveer bordjes met de bouillon uit. Zet alle gesneden ingrediënten en de gefrituurde uitjes op tafel. Zo kunnen alle gasten hun eigen soto ayam naar wens maken.

Eet smakelijk!

Maak je mijn soto ayam recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.