Spicy kalkoen met cranberry-kersenjus recept

Inleiding
Een hele kalkoen van de barbecue wordt écht een kerstshowstopper wanneer je hem eerst pekelt in een aromatische pekel met Exotic Rub. Het zorgt voor boterzacht, smaakvol en perfect sappig vlees. Onder de huid gaat een chili-kruidenboter die tijdens het garen langzaam smelt en de kalkoen een warme, diepe smaak geeft. Precies wat je met kerst wilt.
De kalkoen rooster je rustig op een bed van wortel, ui en knoflook, met een beetje gevogeltefond om alles heerlijk mals te houden. En voor erbij: een eenvoudige maar feestelijke cranberry-kersenjus, gemaakt van gevogeltejus. Het eindresultaat? Een rijk, geurend en indrukwekkend kerstdiner waar iedereen stil van wordt.
Ingrediënten
Wat heb je nodig?
- 1 Franse kalkoen
- 2 liter water
- 500 gram gevogeltejus
- 400 milliliter gevogelte fond
- 200 gram cranberry saus
- 160 gram zout
- 75 gram chili kruidenboter
- 60 gram BBQuality Exotic rub
- 30 gram suiker
- 5 bollen knoflook
- 4 rode uien
- 4 gram jeneverbes
- 3 laurierbladeren
- 2 takken rozemarijn
- 2 eetlepels BBQuality The Cherry
- 1 bos bospeen

Benodigdheden
- BBQ voor indirecte bereiding
- Thermometer
- Ovenschaal
- Grote bak met deksel
Voorbereiding
BBQ opwarmen
Begin met de BBQ aan te steken voor indirecte bereiding en breng deze naar de 160 graden Celsius.
Pekelen en op smaak brengen
Maak één dag van tevoren een pekel van water, zout, 50 gram rub, laurier, rozemarijn, jeneverbessen en suiker. Breng dit in een pan aan de kook totdat zout en suiker volledig zijn opgelost. Laat de pekel daarna volledig afkoelen.
Plaats de kalkoen in een grote afsluitbare bak, giet de afgekoelde pekel erbij en laat de kalkoen een nacht pekelen in de koelkast.
Haal de kalkoen de volgende dag uit de pekel en dep deze goed droog. Maak de huid bij de borst voorzichtig los en duw de kruidenboter eronder, verdeel deze zo gelijk mogelijk. Bestrooi de rest van de kalkoen met de overgebleven rub.


Bereiding
Kalkoen op de BBQ
Snijd de uien in parten, verdeel de bospeen in vieren en halveer de bol knoflook. Leg deze in een ovenschaal en schenk de gevogeltefond erbij. Plaats de kalkoen op de groenten en zet de schaal op de BBQ. Gaar de kalkoen tot hij een kerntemperatuur van 72 graden Celsius heeft bereikt. Haal hem daarna van de BBQ en laat hem rusten.
Maak ondertussen de saus door de gevogeltejus te verwarmen en deze te mengen met cranberrysaus en The Cherry BBQ-saus.


Serveren
Het leukste gedeelte!
Serveer de kalkoen op de geroosterde groenten in de ovenschaal. Snijd de kalkoen mooi aan tafel voor een extra feestelijk moment. De knoflook is nu zacht en zoet, knijp deze uit en eet hem samen met de wortel en ui. Eet smakelijk!
Meer zien van dit overheerlijke recept? Check BBQuality-TV!
Maak je mijn spicy kalkoen met cranberry-kersenjus recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.









