Steak gyros van bavette recept

Inleiding:

Een heerlijk steak gyros recept. Gyros kennen veel mensen alleen van varkens of kippenvlees wat gegaard wordt aan een spit. Steak gyros is een mooie variant op bovengenoemde en word niet op een spit gemaakt. Voor de steak gyros gebruiken we bavette/maanvlees, een stuk vlees met een mooie structuur. Bij de steak gyros maakte ik een koud gerookte hummus en Griekse pit broodjes. De koud gerookte hummus maakte ik een dag eerder, zodat de smaken goed in konden trekken.

Ingrediënten

Steak gyros

  • 800 gram bavette/maanvlees
  • 300 ml olijfolie
  • 2 eetlepels oregano (gedroogd)
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 4 tenen knoflook
  • peper en zout

Griekse pita

  • 350 gram bloem
  • 125 ml water (lauwwarm)
  • 75 ml melk (lauwwarm)
  • 7 gram gist (gedroogd)
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1,5 theelepel lamb rub van Smoke by Paul
  • olijfolie
  • zout


Koud gerookte hummus

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Knoflookpers
  • Staafmixer
  • Ziplock zak
  • Deegroller
  • Keukenpapier
  • Plasticfolie

Voorbereiding:

Koud gerookte hummus

Giet de kikkererwten af en spoel deze af onder koud stromend water. Dep de afgespoelde kikkererwten zo goed mogelijk door met een stukje keukenpapier. Doe de kikkererwten in een ovenschaal zodat ze niet te veel tegen elkaar liggen. Maak 2 tenen knoflook schoon en doe deze bij de kikkererwten. Mix 2/3 deel amandel rookmot met 1/3 vuur kruiden en vul de coldsmoke generator zodat je ongeveer 1 uur rook hebt. Steek de rookmot aan en zorg dat deze begint te roken. Rook nu de kikkererwten en knoflook voor een uur. Schud iedere 15 minuten met de bak zodat de kikkererwten een alle kanten gerookt worden. Haal na een uur de kikkererwten van de BBQ en doe deze in de keukenmachine. Draai de kikkererwten en knoflook samen met wat olijfolie zo fijn mogelijk. Probeer een zo'n glad mogelijke hummus te krijgen. Breng de hummus op smaak met peper en zout. Doe de hummus in een bakje en zet deze in de koelkast tot gebruik (de volgende dag).

Marinade voor de steak gyros

Begin met het maken van de marinade voor het vlees. Snij de knoflook. Doe de knoflook in een ziplock zak en voeg hier de oregano, rode wijnazijn, olijfolie, 2 eetlepels lamb rub, peper en zout aan toe. Proef de marinade en breng eventueel hoger op smaak met peper en zout. Snij de bavette haaks op de draad in reepjes en doe deze reepjes in de marinade. Sluit de zak en wrijf het vlees goed in met de marinade. Marineer het vlees minimaal 1 uur tot maximaal 4 uur in de koelkast.

Deeg voor de Griekse pita's

Doe het lauwwarme water, melk en de suiker in een litermaat en voeg hier de gedroogde gist aan toe. Roer het geheel goed door en zet het mengsel even aan de kant. Weeg ondertussen de bloem af en voeg hier 1,5 theelepel rub aan toe.

Keukenmachine

Doe het bloemmengsel in de kom van keukenmachine. Als het gistmengsel een schuim laagje heeft voeg je deze toe aan de bloem en kneed je deze met de deeghaak. Op het moment dat er een deeg begint te ontstaan voeg dan 1,5 theelepel zout toe. Kneed het deeg verder in de keukenmachine tot een soepel deeg. (mocht het deeg wat droog zijn voeg dan een klein beetje water toe) Laat het deeg nu 1 uur rijzen in de met een theedoek afgedekte mengkom.

Bereiding:

Pita's bakken

Steek de BBQ aan en deel deze in met een directe en indirecte zone op ongeveer 180 graden Celsius. Zet gelijk de gietijzeren skillet boven het indirecte gedeelte, zodat deze mee op kan warmen.

Deegballetjes maken

Als het deeg verdubbeld/gerezen is haal je het uit de kom en verdeel je het in 6 gelijke delen. Maak van ieder portie een balletje. Rol de balletjes uit tot deze de dikte van een muntje van 0,20 eurocent hebben. Bak de pita’s in de skillet aan beide kanten goudbruin. Bewaar de warme pita’s in een handdoek, zo blijven ze warm en flexibel. Mocht de skillet te koud worden schuif deze dan even boven het directe gedeelte van de BBQ. Mocht het te snel gaan schuif de skillet dan boven het indirecte gedeelte.

Steak gyros bakken

Bak de gemarineerde bavette reepjes om en om bruin. (Leg niet te veel vlees in een keer in de skillet, bak de bavette reepjes in 2 of drie keer. Bak ondertussen ook wat aardappeltjes of frietjes. Laat de steak gyros ongeveer 10 minuten rusten na het bakken.

Serveren:

Als de steak gyros gerust heeft is het tijd om het te serveren. Serveer de stek gyros met de gerookte hummus, Griekse pita's en eventueel wat gebakken aardappeltjes. Een flinke lepel tzatziki doet het ook goed bij dit gerecht.

Liever een kort fikmpje van dit recept? Je kunt ‘m vinden op BBQuality-TV!

Heb je mijn steak gyros recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.